Ευρώπη: Συμφωνία για περιορισμό εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων

Το νομοσχέδιο ασκεί πίεση σε προμηθευτές διεθνώς με στόχο να περιορίσουν τις διαρροές του αερίου, το οποίο συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για ένα νόμο, ο οποίος οριοθετεί στις εκπομπές μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα της Ευρώπης από το 2030. Έτσι δημιουργείται πίεση σε διεθνείς προμηθευτές, ώστε να  περιορίσουν τις διαρροές αυτού του αερίου που επηρεάζει σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σ’ ένα νόμο που από το 2030, θα προϋποθέτει από τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, αερίου και άνθρακα σε όλη την Ευρώπη, να αποδεικνύουν πως αυτά τα καύσιμα είναι ικανά να ανταποκριθούν σε ένα όριο έντασης μεθανίου.

Έπειτα από την παραπάνω συμφωνία ο νόμος θα υποβληθεί για τελική έγκριση από της χώρες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνήθως αυτό το στάδιο αποτελεί τυπική διαδικασία.

Όπως τόνισε σε δήλωση του το συμβούλιο της ΕΕ «επιπλέον ο κανονισμός δημιουργεί νέες απαιτήσεις για τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα. Υπάρχει υποχρέωση μέτρισης, αναφοράς και επαλήθευσης των εκπομπών μεθανίου».

Η εν λόγω συμφωνία υποχρεώνει τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη τόσο να εντοπίζουν όσο και να επισκευάζουν διαρροές του μεθανίου κατά τις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον περιορίζει σε μεγάλο βαθμό περιπτώσεις, όπου οι εταιρείες καίνε εσκεμμένα ή απελευθερώνουν αχρείαστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχει πιθανότητα οι κανονισμοί για τις εισαγωγές να πλήξουν μεγάλους προμηθευτές αερίου ανάμεσα στους οποίους οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο βραχυπρόθεσμα αυξάνει σημαντικά τη θερμοκρασία.

Το μεθάνιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και βραχυπρόθεσμα ανεβάζει πολύ περισσότερο τη θερμοκρασία. Κρίσιμης σημασίας είναι η ταχεία μείωση εκπομπών μεθανίου κατά την τρέχουσα δεκαετία αν επιζητάμε να αποφύγει ο κόσμος μια σοβαρή κλιματική αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ