Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές το πράσινο υδρογόνο, έτσι η ΕΕ θα επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας μέχρι το 2050
Τα εγκαίνια μιας Τράπεζας Υδρογόνου πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της είναι να υποστηρίξει την αύξηση του υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.
«Θα θέλαμε να δείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών, ότι μπορούμε πράγματι να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με πράσινο υδρογόνο, ότι μπορούμε να παράγουμε χάλυβα με πολύ χαμηλό ή καθόλου αποτύπωμα άνθρακα, Και στην πραγματικότητα ότι μπορούμε επίσης να έχουμε τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα τρένα, ακόμη και τα αεροπλάνα και τα πλοία να τροφοδοτούνται οπτικά από το πράσινο υδρογόνο, το οποίο δεν είναι ρυπογόνο», ανέφερε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και την Προοπτική Διερεύνηση.
Σύμφωνα με την ιδέα αυτή πρόκειται να διατεθούν 800 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να βοηθηθούν οι βιομηχανίες και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Βασικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το πράσινο υδρογόνο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, έτσι ώστε η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας έως το 2050.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 το υδρογόνο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Κυρίως χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή χημικών προϊόντων, όπως πλαστικά και λιπάσματα.
Η προτεραιότητα για την ΕΕ είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους και να εισάγει άλλους 10 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Στη διάρκεια της Εβδομάδας Υδρογόνου στις Βρυξέλλες, ο κλάδος προσπάθησε να… συνδέσει τις κουκκίδες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ερευνητών και της βιομηχανίας.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, γενικός διευθυντής της Hydrogen Europe, που συμπεριλαμβάνει περί τις 500 επιχειρήσεις υδρογόνου δήλωσε πως «η ενεργειακή κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα η Ευρώπη, ειδικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξε πόσο εξαρτημένοι είμαστε. Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί στην Ευρώπη, κυρίως σε χώρες που έχουν πολύ άνεμο και πολύ ηλιακό. Έτσι η Ισπανία ή η Ιρλανδία ή η Δανία είναι τέλειες χώρες για την παραγωγή υδρογόνου. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να εισάγουμε και υδρογόνο. Και γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε εδώ τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία».
Μεγάλη δουλειά υπάρχει σε υποδομές και επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ήδη ορισμένα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ένας υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου ετοιμάζεται μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας. Ανάμεσα σε άλλα, η Γερμανία αιτήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει την κατασκευή ενός αγωγού υδρογόνου μήκους 400 μιλίων κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.