Της Αναστασίας Καραγιάννη
Στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Μανιάτης τόνισε πως το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, είναι ένας σύγχρονος κλιματικός πατριωτισμός
Κατά την ομιλία του χθες, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, τόνισε πως πρέπει να σταματήσουμε τις εισαγωγές από το εξωτερικό και να στραφούμε στην Ελλάδα. Παρών στην ομιλία ήταν και ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Κατά την ομιλία του με θέμα: «Ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη», ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει έντονα πως η Ελλάδα έχει όλες τις υποδομές για ένα «Σύγχρονο Κλιματικό Πατριωτισμό». Υπενθύμισε ότι «υπάρχουν υποδομές από ελληνικά χέρια αρκεί να τις αξιοποιήσουμε». Όπως είπε δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μόνο εισαγωγές από προϊόντα, όταν ήδη έχουμε πρωτοστατήσει ως χώρα σε πολλούς τομείς.
«Παρόλη την αδυναμία να φτιάξουμε δικά μας φωτοβολταϊκά με τέτοιο τρόπο που να είναι ανταγωνιστικά για να αγοραστούν από πελάτες, υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρωτοπορεί» σημείωσε. Τέτοιοι τομείς είναι η «η κατασκευή χαλύβδινων σωλήνων, που σήμερα μεταφέρουν φυσικό αέριο και αύριο θα μεταφέρουν υδρογόνο. Άλλωστε το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος» πρόσθεσε.
Υπάρχουν πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες. Η ελληνική εταιρεία με την ονομασία «Σωληνουργεία Κορίνθου» είναι μία πρωτοπόρα εταιρεία, που φτιάχνει σωληνώσεις για αγωγούς φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Έχει κατασκευάσει από τους πιο απαιτητικούς αγωγούς παγκοσμίως.
Επομένως «η Ελλάδα έχει ήδη πρωτοπορήσει, στο να μεταφέρει σήμερα φυσικό αέριο και αύριο υδρογόνο. Δηλαδή το καύσιμο του μέλλοντος. Έτσι κοιτάμε και στο μέλλον» σχολίασε ο κ. Γιάννης Μανιάτης. Έπειτα ο ίδιος όμιλος, κατασκευάζει από τα καλύτερα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρισμού στον κόσμο. Η εταιρεία «The Sunlight» στην Ξάνθη είναι από τις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο για την κατασκευή βιομηχανικών μπαταριών. Η εταιρεία «Raycap» στη Δράμα, που επίσης είναι από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου. Επιπλέον υπάρχουν, 20 – 25 ελληνικές εταιρείες κατασκευής θερμοσίφωνων. «Όλο αυτό που προανέφερα είναι ελληνικές εταιρείες που δουλεύουν σήμερα. Είναι εταιρείες πρωταγωνίστριες στο διεθνή ανταγωνισμό. Αυτές επιβιώνουν μόνες τους. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί δίνουμε τόσο απλόχερα μεροκάματο σε ξένους;» αναρωτήθηκε.
«Να αποφασίσουμε ως Ελλάδα, ότι θα πάμε στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά θα πάμε με το δικό μας τρόπο, τις δικές μας υποδομές. Θα πάμε μεν, αλλά με τον ελληνικό τρόπο. Δηλαδή θα αξιοποιήσουμε κυρίως εργαλεία που τα κατασκευάζουν ελληνικές εταιρείες. Εκεί δουλεύουν Έλληνες εργαζόμενοι. Με άλλα λόγια: Να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις εταιρείες, να διαμορφώσουμε μία Εθνική Στρατηγική Πράσινης Μετάβασης made in Greece» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Κρίνει σκόπιμο «να υιοθετηθεί μια στρατηγική συμφωνία κατά την οποία, θα πάμε στο 2030 και 2050 με τα εργαλεία που φέρνουν προστιθέμενη αξία και στην Ελλάδα». «Να σταματήσουμε πια να κάνουμε μόνο εισαγωγές από προϊόντα» υπογράμμισε.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ- Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 45% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Η Κίνα κατέχει το 45% της αγοράς κρίσιμων πρώτων υλών. Στη σειρά είναι οι ΗΠΑ με μόλις 7%. Η Κίνα κατασκευάζει το 50% των ανεμογεννητριών, το 66% των φωτοβολταϊκών και το 90% των μπαταριών. Άρα η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την Κίνα. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «αυτή η εξάρτηση πρέπει να σταματήσει».
ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ
Ο δήμαρχος κ. Στέλιος Αγγελούδης τοποθετήθηκε αναφορικά με το έργο πλωτής δεξαμενής στη θαλάσσια περιοχή του ποταμού Αξιού. «Έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια ένας σχεδιασμός που αφορά το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Γνωρίζουμε ότι αυτός ξεκινάει από την ακραία δυτική της εκδοχή και φτάνει στο τέλος του Δήμου Θερμαϊκού. Όμως μια τέτοια επένδυση ακυρώνει όλο το σχεδιασμό και το βασικό πυρήνα αυτού του θαλάσσιου μετώπου που είναι ένας χώρος ανάπλασης και αναψυχής. Ακυρώνεται έτσι, η ουσία αυτής της παρέμβασης που θεωρώ πως είναι ζωτικής σημασίας για τα επόμενα 20-30 χρόνια της πόλης» δήλωσε ο νέος δήμαρχος.
«Ακόμα και όταν περιβαλλοντικά είναι αδειοδοτημένος, όταν ο χωροταξικός σχεδιασμός ενός παράκτιου μετώπου δεν έχει τη στήριξη των επενδυτών ή της τοπικής κοινωνίας, αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει» συμφώνησε ο κ. Γιάννης Μανιάτης.