Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού, λέει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρουσίαση του βιβλίου «7 Προεδρικά Πορτραίτα» του  Κώστα Χατζηκωστή

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», η οποία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Στο πρώτο μέρος του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής μελέτησε εκτενώς τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους, καθώς επίσης και πώς ένας ηγέτης διαχειρίζεται θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι ιδεολογικές καταβολές των ηγετών, το κύρος και η προσωπικότητά τους, σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά τους χαρακτηριστικά και τις πεποιθήσεις τους, έχουν μια ιδιαίτερη επιρροή στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων υψηλής πολιτικής, αλλά και όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, όπως στην περίπτωση του Κυπριακού.

Προσέθεσε ότι για να αντιληφθούμε πώς ένας ηγέτης κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής ή για θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, είναι αναγκαίο ο μελετητής να γνωρίζει όσον το δυνατόν περισσότερα για την ιστορία ενός ηγέτη, τον πολιτικό του βίο, την εξέλιξή του, από ποιους επηρεάστηκε και ποια γεγονότα ήταν καθοριστικά στη ζωή του και άλλα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλές αναφορές του συγγραφέα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι τα βιώματα, οι καταβολές, το περιβάλλον που μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν πολιτικά οι επτά πρώην Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας επηρέασαν καθοριστικά και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η επίδραση του ηγέτη στη λήψη αποφάσεων είναι ακόμη πιο καθοριστική και κατ’ επέκταση η ανάγκη μελέτης τους, λόγω του γεγονότος ότι στην Κύπρο δεν υπήρχαν ανεπτυγμένοι μηχανισμοί ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής, οι γνωστές δεξαμενές σκέψεις που υπάρχουν σήμερα σε κάποια πανεπιστήμια.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακολούθως ότι το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία, τόσο εξαιτίας της θεματικής που ερευνά και παρουσιάζει, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια μεθοδολογία, όσο και εξαιτίας της ίδιας της ανάλυσης του συγγραφέα, αλλά και της γενικότερης ενασχόλησής του με την πολιτική ιστορία της χώρας, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η ανάλυση του κ. Χατζηκωστή καλύπτει ουσιαστικά, μέσα από το θεματολόγιό της, ολόκληρη την εξελικτική πορεία του κυπριακού προβλήματος και παρουσιάζει, πάντα μέσω μιας αυστηρής κριτικής προσέγγισης, με την οποία σίγουρα κάποιοι δεν θα συμφωνούν, τις δράσεις και πολιτικές των ανθρώπων που επηρέασαν καθοριστικά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι η ευθύνη είναι βαριά, καθώς διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Χατζηκωστή και βλέποντας και το εξώφυλλο, γίνεται αντιληπτό ότι το μόνο που μένει αμετάβλητο στο πέρασμα των χρόνων είναι το γεγονός ότι η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή.

«Η ευθύνη, λοιπόν, είναι βαριά, γνωρίζοντας και τις προσπάθειες των προκατόχων μου, τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, την υποχρέωσή μας έναντι των μελλοντικών γενεών αλλά και τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Συναισθάνομαι απόλυτα το βάρος της ιστορικής ευθύνης, παρά τις απογοητεύσεις και την αντιπαραγωγική στάση που κρατά η Τουρκία, μια στάση την οποία διατηρεί αδιαλείπτως από το 1974, ακόμα και προηγουμένως, και σίγουρα ήταν εμπόδιο στις προσπάθειες όλων των Προέδρων», σημείωσε σχετικά.

Συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση να κρυβόμαστε πίσω από την τουρκική στάση και αδιαλλαξία, προσθέτοντας ότι «στο τέλος της ημέρας είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη να δημιουργήσουμε, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, εκείνα τα δεδομένα για να επαναρχίσει ο διάλογος».

«Ως ο πρώτος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προερχόμενος από τη γενιά του 1974, γεννήθηκα το 1973, έχω την έντονη πεποίθηση ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού, και βλέπουμε καθημερινά το τι γίνεται από πλευράς του κατοχικού στρατού», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η προσωπική μαρτυρία του Κώστα Χατζηκωστή, όπως αποτυπώνεται σε ένα ευανάγνωστο και ορθά δομημένο βιβλίο, η ερμηνεία του μέσα από την προσωπική του πολιτική φιλοσοφία και αντίληψη, αποτελεί σημαντική πρωτογενή πηγή και καλύπτει ένα κενό στην υφιστάμενη βιβλιογραφία στη χώρα.

«Στην εισαγωγή του βιβλίου σας εκφράζετε την ελπίδα ότι τα πολιτικά σας βιώματα “θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο πλήρους και πολυδιάστατης εικόνας του ιστορικού γίγνεσθαι”. Ταπεινή προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό το έχετε ήδη πετύχει», κατέληξε.

Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το βιβλίο καταγράφει τη βιωματική σχέση του Κώστα Χατζηκωστή με την ιστορία και διακρίνεται από μια διορατικότητα που δεν αποτελεί αυστηρή κριτική ή απαισιόδοξη οπτική, αλλά σχετίζεται με λάθη που γίνονται από πολιτικούς και από την αδυναμία εφαρμογής συγκροτημένων στρατηγικών επιλογών για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων και ειδικότερα του Κυπριακού.

Είπε επίσης ότι εάν μελετήσει κάποιος με προσοχή τα όσα γράφει ο κ. Χατζηκωστής αντιλαμβάνεται ότι τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται από μόνα τους αλλά ότι μέρος του πολιτικού συστήματος σε Κύπρο και Ελλάδα δεν διδάσκεται από αυτά, ενώ γίνεται ταυτόχρονα αναφορά και σε πολύ πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με το Κυπριακό.

«Δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά, η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε δήθεν να λυθούν ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο και πως η αιτία για την οποία δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό αλλά ο ίδιος ο λόγος για τον οποίο δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική.

«Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο, υπάρχει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους και να αποτελούν τη βάση της επίλυσης των διαφορών, όπως υπάρχει η εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των Κυπρίων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας», κατέληξε.

Τέλος, στον δικό του χαιρετισμό ο εκδότης του βιβλίου Ανδρέας Γερμανός είπε ότι ο Κώστας Χατζηκωστής καταγράφει στην παρούσα έκδοση τα προσωπικά βιώματα και τις συζητήσεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια με τους επτά πολιτικούς ηγέτες που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Κύπρου, δείχνοντας στον αναγνώστη βήμα προς βήμα τα λάθη και τις παραλείψεις των κατά καιρούς ηγετών της Κύπρου.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου του επιτάσσουν τη διάσωση και τη συστηματική παρουσία του, ώστε να γίνουν προσιτά προς τους μελετητές και ερευνητές, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει μέσα από τα κείμενα του συγγραφέα τη διαχρονικότητα της πικρής δικαίωσής του και να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του, τα υπόλοιπα τα αφήνει στην ιστορία», κατέληξε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ