Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις η ακύρωση της συνάντησης από το Σούνακ, είχε πει νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός
Κατηγόρησε πως επιχείρησε να τραβήξει την προσοχή στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ρίσι Σούνακ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Σε σχέση με τη ματαιωθείσα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν ήταν ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να αναλυθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν ήταν σκόπιμο. Αλλά επιπλέον, όταν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα σε αυτή τη χώρα και μετά παραβιάστηκαν, η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν».
Το πλαίσιο της συζήτησης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, έγινε με τον επικεφαλή των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να κατηγορεί τον Σούνακ για μικροπολιτική. Ως οικονομικό σύμμαχος στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα, είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, σχολίασε ο Στάρμερ και επέκρινε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι αντί να χρησιμοποιήσει μια συνάντηση μαζί του για να «συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».
Κ. Μητσοτάκης στην Κ. Σακελλαροπούλου
Κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ατυχές περιστατικό, χωρίς όμως μακροπρόθεσμη επίπτωση στις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου. Όπως έδειξε η ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα: Σκοπεύει να ρίξει τους τόνους όσον αφορά την ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Θεωρώ ότι αυτό δε θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει – και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό – την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και την βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση».
Βρετανικό Μουσείο
Την ίδια ώρα το Βρετανικό Μουσείο σε δήλωσή του τονίζει ότι «οι συνομιλίες με την Ελλάδα αφορούν σύμπραξη με τον Παρθενώνα» με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «την σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά από όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής μας».
Πάντως όσο κι αν η κίνηση Σούνακ ερμηνεύεται ως πρωτοβουλία εσωτερικής κατανάλωσης εν όψει εκλογών, το κλίμα δείχνει ότι και εκεί ήταν ατυχής, με δημοσκόπηση της YouGov αναφέρει πως τα 2/3 των ερωτηθέντων Βρετανών θεωρούν εσφαλμένη την συμπεριφορά Σούνακ.
Ταυτόχρονα, άρθρο των Financial Times μιλά για ανούσιο διπλωματικό ατόπημα, ενώ ο αρθρογράφος των Times Σάιμον Νίξον κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό πως θυσίασε το εθνικό συμφέρον στον βωμό των κομματικών ισορροπιών.
Πηγή: EURONEWS