Συνέντευξη: Αναστασία Καραγιάννη
Η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Δέσποινα Τσιλιπάκου μιλάει στο SPEAK NEWS και την Αναστασία Καραγιάννη για το πώς να μην πάρουμε κιλά χωρίς να στερηθούμε φέτος τις γιορτές, τί πρέπει να αποφύγουμε, πώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά, τί πρέπει να αλλάξει στα κυλικεία των σχολείων και γιατί η επίσκεψη στο διατροφολόγο δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να χάσουν βάρος
Την περίοδο των εορτών όλοι μπαίνουμε σε πειρασμούς να φάμε κάτι παραπάνω. Πώς να μην πάρουμε κιλά φέτος τις γιορτές χωρίς να στερηθούμε;
Η περίοδος των εορτών δυστυχώς δεν είναι μόνο το εορταστικό τραπέζι, δηλαδή μια-δυο μέρες. Συνήθως το εορταστικό κλίμα διαρκεί από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Οπότε καλό θα ήταν να μην ξεκινήσουμε από 1η Δεκεμβρίου να γεμίζουμε το σπίτι με γλυκά. Eίναι ανθρώπινο αν κάτι μας αρέσει και το βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας, όπως για παράδειγμα αν έχουμε γλυκά στο τραπέζι της κουζίνας, να μπούμε σε πειρασμό να τα φάμε. Αυτό που μετράει σε κάθε περίπτωση είναι τι θα κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Δεν πειράζει που για δυο-τρεις μέρες θα μαζευτούμε σε οικογενειακό τραπέζι και θα φάμε παραπάνω. Δεν πρόκειται αυτές οι τρεις μέρες να χαλάσουν τη διατροφή μας. Το ζήτημα είναι τι πρόκειται να κάνουμε σε όλη την περίοδο των εορτών.
Τί προτείνετε για το οικογενειακό τραπέζι;
Θα βοηθήσει πάρα πολύ στο εορταστικό τραπέζι εάν εκτός από τη γαλοπούλα ή το χοιρινό που συνηθίζουν πολλοί να τρώνε τα Χριστούγεννα, υπάρχουν και σαλάτες. Η σαλάτα θα δώσει μια ισορροπία και έτσι θα αποφύγουμε να φάμε πάρα πολλά συνοδευτικά.
Πoιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας τις γιορτές και πως μπορούμε να τ’ αποφύγουμε χωρίς να στερηθούμε;
Δε μου αρέσει ο όρος «λάθος». Δε χρειάζεται να περιοριστούμε, είναι καλό να γιορτάζουμε και να χαιρόμαστε αυτές τις μέρες. Αυτό που μετράει είναι ο μηνιαίος απολογισμός. Πραγματικά πιστεύω αυτό που όντως οδηγεί στο να πάρει κανείς βάρος μετά τις γιορτές, είναι το εορταστικό κλίμα που επικρατεί όλο το μήνα των εορτών. Όχι το τραπέζι στους συγγενείς ή το κέρασμα ή ένα ποτό με φίλους.
Πώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά και πότε πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το παιδί μας χρειάζεται διατροφική ρύθμιση;
Καταρχάς τα παιδιά μας έχουν εμάς ως πρότυπο, τους γονείς τους. Όπως διδάσκουμε για παράδειγμα τα παιδιά μας, πως να περνάνε προσεκτικά το δρόμο, έτσι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι εμείς θα θέσουμε και τις βάσεις για μια σωστή διατροφή. Ας κοιτάξουμε πρώτα ν’ αρέσει σε μας, αυτό που θέλουμε ν’ αρέσει σ’ εκείνο. Να μας βλέπει να το τρώμε με ευχαρίστηση μπροστά του και να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Έπειτα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά. Θα βοηθήσει να έχουμε σε κοινή θέα τρόφιμα που θεωρούμε υγιεινά. Να το ενθαρρύνουμε να συμμετέχει στη διαδικασία μαγειρέματος κάποιου φαγητού, που ίσως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε υπομονή. Σίγουρα να μη χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία. Τα παιδιά, θέλουν χρόνο για να δεχτούν μια γεύση που είναι καινούργια. Αν κάποιο παιδί έχει χαμηλότερο ή παραπάνω βάρος από το προβλεπόμενο για την ηλικία του, καλό είναι να απευθυνθούμε μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο, σε κάποιον ειδικό. Αλλά και οποιοσδήποτε θεωρεί ότι υπάρχει μια προβληματική σχέση του παιδιού με το φαγητό ή ο ίδιος αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο πως να μάθει στο παιδί του να τρώει υγιεινά, επίσης μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικό.
Τί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει στα κυλικεία των σχολείων;
Τα κυλικεία, έχουν ανθυγιεινά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία και δεν έχουν τόσο υγιεινές επιλογές. Καλό θα ήταν να υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές, όπως ατομικές μερίδες φρούτων, τοστ ολικής αλέσεως, τοστ με ταχίνι και μέλι, κουλουράκια Θεσσαλονίκης, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, κομμένα λαχανικά κτλπ.
Είναι η απώλεια βάρους ο μόνος λόγος για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ή το έχουμε όλοι ανάγκη;
Γενικά όταν ακούμε διαιτολόγος το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η απώλεια βάρους. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Υπάρχουν εξειδικεύσεις, όπως ο τομέας της κλινικής διατροφής. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές παθήσεις που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή και τις επηρεάζει. Η παιδική και αθλητική διατροφή είναι επίσης ξεχωριστά κεφαλαία. Από κει και πέρα η διατροφή μετράει στο γενικότερο ευ ζην. Ακόμα και κάποιος που έχει φυσιολογικό βάρος, δεν είναι κακό να ζητήσει τη συμβουλή διατροφολόγου. Άλλωστε η διατροφή είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει τόση δύναμη στο σώμα μας και στον οργανισμό μας, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και το DNA μας. Κάποιος μπορεί να έχει το σωστό βάρος και η διατροφή του γενικά να είναι καλή, αλλά να τρώει ή να μην τρώει κάτι και αυτό μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί επιζήμιο.
Κατά καιρούς, εμφανίζονται διάφορες δίαιτες χωρίς τη σύσταση εξειδικευμένου διατροφολόγου. Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την υγεία μας, αν τις ακολουθήσουμε και γιατί θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έμπειρους επαγγελματίες;
Κάτι που είναι πολύ για κάποιον, για κάποιον άλλο είναι λίγο. Το κάθε πρόγραμμα πρέπει να είναι ατομικό. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, ούτε τον ίδιο μεταβολισμό, ούτε έχουμε ίδιο τρόπο ζωής. Δηλαδή κάποιο διατροφικό πλάνο, που θα κάνει σε κάποιον, δε θα κάνει σε μας και μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο. Όταν επισκεφτεί κάποιος ένα διαιτολόγο, εκείνος θα λάβει υπόψιν και το ιατρικό του ιστορικό και το μεταβολισμό του και τις προσωπικές του ανάγκες. Το να ακολουθήσουμε μια οποιαδήποτε διατροφή που δεν είναι φτιαγμένη ειδικά για μας, είναι σαν να φοράμε ένα κουστούμι που είναι άλλο νούμερο και να περιμένουμε ότι θα μας ταιριάζει.
Στις μέρες μας οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου οδηγούν πολλές φορές στην κατανάλωση σνακ στο γραφείο και έτοιμων φαγητών. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθεις σε μια δύσκολη καθημερινότητα;
Πρέπει να το θέσουμε ως στόχο να ξεκλέψουμε κάποια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να οργανώσουμε τα γεύματα μας κάθε βδομάδα. Γιατί άμα πεινάσουμε και θέλουμε να φάμε κάτι θα είναι πολύ αργά και θα αναγκαστούμε να φάμε ό,τι είναι διαθέσιμο. Αν είμαστε άτομα που δουλεύουμε σε γραφείο θα μπορούσαμε να έχουμε γεμίσει το ψυγείο με κάποια σνακ τα οποία είναι υγιεινά και γρήγορα. Ας μην ντρεπόμαστε να έχουμε πράγματα μαζί μας και ας διεκδικήσουμε το διάλειμμα. Γιατί χωρίς αυτό είναι αδύνατο κάποιος άνθρωπος να είναι παραγωγικός.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.