Συνέντευξη Ανδρέας Γερμανός
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τα κυριότερα γεγονότα που απασχόλησαν το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του έτους, για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλεται για να επέλθει ειρήνη στα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει, για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων του οποίου είναι εισηγητής, και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ολοκληρώνεται το 2023, ένα έτος το οποίο στιγμάτισε με αναταράξεις την περιοχή της Μεσογείου. Ποια τα κυριότερα γεγονότα για εσάς και τι απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο;
Μια γεμάτη χρονιά όπως πάντα άλλωστε, όμως με την έναρξη ενός άλλου πολέμου στη γειτονιά μας. Καταρχάς, να σημειώσω, ότι η πρωτοφανής έκταση των τυφλών χτυπημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς κατά αθώων πολιτών στο Ισραήλ, βρήκε απροετοίμαστους όχι μόνο τους Ισραηλινούς αλλά και ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα. Διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανών και ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι όσο περισσότερη διάρκεια έχει μια πολεμική σύγκρουση, τόσο περισσότερα είναι τα θύματα αλλά ταυτόχρονα τόσο περισσότεροι αρχίζουν να αναμειγνύονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να είναι παρούσα. Να αποδείξει ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική. Ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να επέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια το συντομότερο δυνατό. Πέραν του πολέμου στο Ισραήλ, έχουμε τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αζέρους. Πολλά άλλα θέματα όπως την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και την κατάργηση του βέτο.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αποτελεί σταθμό για εσάς. Μιλήστε μας για αυτό. Μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη πρόκληση.
Είναι πραγματικά τιμή για εμένα και την Κύπρο αλλά ταυτόχρονα και βαριά ευθύνη, να είμαι Εισηγητής σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Η σημασία των δεξιοτήτων έχει τονιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη να εφοδιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με δεξιότητες για το μέλλον. Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν των ευκαιριών όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως στόχο της το 80% των ενηλίκων να διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ένα εργατικό δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, η οποία προβλέπεται να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια καινούριες θέσεις εργασίας έως το 2030. Έχοντας λοιπόν μπροστά μας τις προκλήσεις των καιρών, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και σοβαρότητα. Στόχος μας να μην μείνει κανείς πίσω κατά τη μετάβαση.
Μέσα λοιπόν από το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ποια είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά τους παράγοντες διαμόρφωσης της νέας τάξης πραγμάτων στον εργασιακό τομέα;
Να πω ότι η εξέλιξη στην αγορά εργασίας αφορά όλους. Τους υφιστάμενους εργαζόμενους αλλά και όσους θα μπουν στην αγορά της τα επόμενα χρόνια. Η συστηματική παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά εργασίας και η πρόβλεψη της μελλοντικής κατάστασης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό ακριβώς κάναμε. Πολλές από τις δουλειές που υπάρχουν σήμερα, θα πάψουν να υπάρχουν στο άμεσο μέλλον ή θα διαμορφωθούν. Ένα παράδειγμα οι οδηγοί του μετρό. Οι συρμοί θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι χωρίς οδηγούς, ωστόσο θα δημιουργηθούν θέσεις που θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους που θα παρακολουθούν μέσω συστημάτων τη λειτουργία τους. Επομένως, ο αυτοματισμός, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη προχωρούν γρήγορα, αλλάζοντας δραματικά τη φύση και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Ακόμη, η διαχείριση της νέας τάξης πραγμάτων, όπως η πληρωμή λογαριασμών, η διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα που αφορούν την καθημερινότητά μας, απαιτούν γνώση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα μας βοηθήσει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μάθουν.
Αναφερθήκατε στην αρχή της συνέντευξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κατάληψη της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν. Γνωρίζουμε ότι είστε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωκοινοβουλίου – Αρμενίας και για να έχετε ιδίαν γνώση μεταβήκατε στην περιοχή.
Έχω μάθει να μην μασάω τα λόγια μου. Δεν είναι λίγες φορές που έχω μιλήσει ανοικτά στο Ευρωκοινοβούλιο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δυστυχώς, συνεχίζω να επιβεβαιώνομαι. Για μήνες προειδοποιούσα ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, καθώς οι Αζέροι είχαν μπλοκάρει τον διάδρομο του Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα με σκοπό να αναγκαστούν να φύγουν οι Αρμένιοι από μόνοι τους. Δεν το έκαναν όμως, παρά το ότι η κατάσταση ήταν τραγική. Το διαπίστωσα ο ίδιος επισκεπτόμενος τον Απρίλιο του 2023 τον διάδρομο του Λατσίν. Συνοδευόμενος από αξιωματικούς του αρμενικού στρατού, επισκέφθηκα το σημείο όπου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέγειραν παράνομα σταθμό ελέγχου αποκόπτοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες Αρμενίους που διέμεναν στην περιοχή, στερώντας τους είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρισμό και νερό. Αυτοί οι άνθρωποι, υπέμειναν και περιμέναν. Περίμεναν κυρώσεις και σοβαρές συνέπειες που θα ανάγκαζαν το Αζερμπαϊτζάν να εφαρμόσει τις Συμφωνίες. Αντ’ αυτού εισέπραξαν κενά λόγια στήριξης και φραστικής αλληλεγγύης.
Μιλήσατε για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι δεν είναι;
Στα τέσσερα και πλέον χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, έχω διαπιστώσει ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες, μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Μαζί, προσπαθούμε για μια Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα. Δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω ότι είναι σχήμα οξύμωρο και ταυτόχρονα προκλητικό, να λαμβάνεις άμεσα μέτρα με τη λήψη κυρώσεων για μια κατάσταση που συμβαίνει σε τρίτη χώρα, όπως η Λευκορωσία και η Ρωσία που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις και να νίπτεις τας χείρας σου μπροστά στην κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από το Αζερμπαϊτζάν ή την Τουρκία. Τη στιγμή που η τελευταία απειλεί δύο κράτη μέλη σου, την Κύπρο και την Ελλάδα. Τη στιγμή που κατέχει το 36% ενός κράτους μέλους. Αυτό είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα διεθνή θέματα είναι η απουσία κοινού πλαισίου δράσης. Η δημιουργία μίας πραγματικά κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Ένωση.
Του χρόνου όπως όλοι γνωρίζουν έχουμε ευρωεκλογές, θα είστε ξανά υποψήφιος;
Για μένα η πολιτική δεν αποτελούσε ουδέποτε αυτοσκοπό και για αυτό δεν μου αρέσουν οι καρέκλες και όσοι γαντζώνονται από αυτές. Όσον αφορά το ερώτημά σας και επειδή δεν συνηθίζω να αποφεύγω, ναι θα το επιθυμούσα. Με το σκεπτικό ότι θα ήθελα να κριθώ αν αυτά τα πέντε χρόνια παρήγαγα έργο και αν αυτό έχει φτάσει στον κόσμο. Ένας Ευρωβουλευτής που κάνει μια θητεία χτίζει μέσω συνεργειών, ομαδικότητας και συνεργασίας και εάν ο κόσμος αποφασίσει να του δώσει το δικαίωμα επανεκλογής, τη δεύτερη θητεία με την εμπειρία που αποκτά είναι πολύ πιο υπολογίσιμος, μπασμένος και μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα, έχοντας περισσότερη βαρύτητα ο λόγος του. Συνεπώς μια δεύτερη θητεία δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσεις καλύτερα και την πολιτική σου παράταξη και τον τόπο σου. Είμαι στη διάθεση της ηγεσία του κόμματος, αν επιλέξουν ότι πρέπει να είμαι στο ψηφοδέλτιο, από εκεί και πέρα, θα κρίνουν οι πολίτες.
Βλέπουμε ότι αρκετοί ήδη έχουν αρχίσει την προεκλογική περίοδο δίχως να έχει αποφασίσει η ηγεσία για τους τελικούς υποψηφίους. Τρέχουν σε εκδηλώσεις, μνημόσυνα, κόβουν κορδέλες. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;
Ακούστε, όπως είπα προηγουμένως, για μένα η πολιτική δεν αποτελούσε ουδέποτε αυτοσκοπό. Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ειλικρινά αυτό που θέλω, είναι να με αξιώσει ο Θεός να ολοκληρώσω τη θητεία μου εκπληρώνοντας την υπόσχεσή μου προς όλους όσους με τίμησαν με τη ψήφο εμπιστοσύνης τους. Από εκεί και πέρα, θα κρίνουν οι πολίτες. Κάθε δημόσιο πρόσωπο και κάθε πολιτειακός αξιωματούχος κρίνεται καθημερινά από τα λόγια και τις πράξεις του. Δεν γλιτώνει κανείς. Οι πολίτες είναι εκείνοι που αξιολογούν την παρουσία, την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία μας. Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στην Κύπρο. Υπάρχει αρκετή και σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει και επιβάλλεται η απόλυτη προσήλωσή μου σε αυτήν. Ειλικρινά δεν θέλω να σχολιάσω τι κάνει ο ένας κι ο άλλος. Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να αντικρίζω στα μάτια όχι μόνο εκείνους που με εμπιστεύτηκαν, αλλά τον κάθε άνθρωπο δίχως να νοιώθω ντροπή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση που είχα δώσει και πιστεύω ότι την τήρησα.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.