Δ. Γαλαμάτης: Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ

Σχετικά με το πλέγμα διαφάνειας που δημιουργείται στο πεδίο των ΜΜΕ, με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης στη διάρκεια τοποθέτησης του στην ημερίδα με θέμα, «ο Περιφερειακός Τύπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως οι δυο καίριες αυτές παρεμβάσεις, δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, όμως αποτελούν εξέλιξη στρατηγικής. Ταυτόχρονα σημείωσε πως η πρώτη που τροποποίησε τον παλαιό Νόμο περί Τύπου του 1981, διαφοροποίησε τα δεδομένα που σχετίζονται με την διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό των ΜΜΕ και δη του έντυπου Τύπου και η δεύτερη την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα», είναι ο Ν.5005/2022, που αφορά την θέσπιση μητρώων. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Γαλαμάτης, έκανε λόγο για ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα που επιχείρησε να βάλει κανόνες και πλαίσιο, «σε ένα αχανές πεδίο, έως τότε, στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και δη του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου».

Όπως ανέφερε η θέσπιση των μητρώων, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, δίνει στοιχεία όπως, πόσα έντυπα έχουν κάνει αιτήσεις, πώς ενισχύεται η διαφάνεια, πώς στηρίζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα, πώς η κάθε επιχείρηση τηρεί τις προϋποθέσεις, πώς εφαρμόζεται η διαδικασία ελέγχου στο πεδίο. Το μητρώο του έντυπου Τύπου, έκλεισε το Σεπτέμβρη, ενώ για τις ιστοσελίδες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Σε περίπτωση που κάποιο Μέσο δεν πληροί τους κανόνες μένει εκτός μητρώου και για δυο χρόνια δεν έχει δικαίωμα επανένταξης. Για όσα Μέσα εντάσσονται στο Μητρώο υπάρχει ο έλεγχος με κριτήρια τεχνικά και δεοντολογικά από κλιμάκια της Γεν. Γραμματείας, για το αν τηρούν τις προϋποθέσεις.

Στη δευτερολογία του ο Γενικός Γραμματέας σχολίασε τις τοποθετήσεις των εκπρόσωπων του Τύπου και των καθηγητών Πανεπιστημίου για την τεχνητή νοημοσύνη. Έπειτα εξέφρασε την πεποίθηση, ότι απέναντι σε αυτή την μεγάλη πρόκληση χρειαζόμαστε έναν ηθικό μετασχηματισμό που να βασίζεται στη δεοντολογία, τον επαγγελματισμό και την παράδοση.

Όπως εκτίμησε η τεχνητή νοημοσύνη, «δίνει προστιθέμενη αξία στον άνθρωπο. Είναι πολύ κοντά η εποχή κατά την οποία το δημοσιογραφικό κείμενο, που θα έχει παραχθεί από άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά της πρωτοτυπίας, της πρωτογενούς είδησης, θα είναι διαφορετικό, από εκείνο που θα είναι αποτέλεσμα μιας τεχνολογικής επεξεργασίας».

Τόνισε ότι το βασικότερο από όλα είναι το κανονιστικό πλαίσιο, οι Νομοθεσίες, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας πως, «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, να συγκρίνουμε τον άνθρωπο με την μηχανή, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εχθρός, δεν είναι φίλος, είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ