του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: Μητέρες του Σαββατου. Μπροστά στην πύλη του Σχολείου Γαλατασαραγ στη Μεγάλη Λεωφόρο του Πέρα 20 χρονια, τώρα, κάθε Σάββατο μητέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και περιμένουν να μάθουν νέα για τα παιδιά τους που συνέλαβε η αστυνομία την δεκαετία του 90 όταν υπουργός εσωτερικών ήτσν ο Μεχμέτ Αγάρ.
-Γράψε κάτι για τον Φατίχ Τερίμ, μου λέει ο φίλος μου ο Γιώργος.
-Τι να γράψω του λέω. Απο ποδόσφαιρο δεν κατέχω. Θα γίνουμε μαϊντανοί;
-Ρώτα τον φίλο σου τον Δημήτρη, μου απαντά.
Ρώτησα, λοιπόν, τον Δημήτρη και έμαθα πως ο Φατίχ Τερίμ, ο νέος προπονητής του
Παναθηναϊκού είναι, πράγματι, Γκρίζος Λύκος.
Δεν είναι, απλά, Γκρίζος Λύκος. Είναι βαθειά διασυνδεδεμένος με το βαθύ κράτος. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον Μεχμέτ Αγάρ τον παρακρατικό μαφιόζο που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού βαθέως κράτους, ο οποίος δολοφόνησε και εξαφάνισε χιλιάδες ανθρώπους που στόχευσε το βαθύ τουρκικό κράτος.
Για πιο λόγο να θέλησε να πάρει ο Παναθηναϊκός έναν τέτοιο προπονητή;
Υπάρχει μια αθλητική-επιχειρηματική εξήγηση και μια πολιτικο-αθλητική.
Η αθλητική -επιχειρηματική λέει πως ο Φατίχ Τερίμ, θεωρείται πολυνίκης και ο Παναθηναϊκός έκανε την επιλογή του για να κερδίσει το πρωτάθλημα και να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη.
Την έχει ανάγκη ο Αλαφούζος αυτη τη νίκη με κόστος να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο του τουρκικού παρακράτους;
Δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες το αθηναϊκό πολιτικό-οικονομικό σύστημα. Ούτε καν τα σκέφτεται.
Η πολιτική εξήγηση εστιάζει στο ότι ο Τερίμ με την προσγείωσή του στην Αθηνα δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα απο τον Ερντογάν. Και αυτό παραπέμπει στην ιδέα μήπως υπάρχει κάποια συνεννόηση ευρύτερης σύγκλισης Ελλάδας-Τουρκίας με την βοήθεια και του αθλητισμού, (προφανώς και των σήριαλς) ιδιαιτέρως αν, με την συνδρομή και της κυβέρνησης ο Παναθηναϊκός αναδειχθεί πρωταθλητής. (Στην Ελλάδα ο πρωταθλητής αποφασίζεται στο πρωθυπουργικό γραφείο).
Δηλαδή, έρχεται ένας τούρκος προπονητής και η ομάδα που τον προσλαμβάνει κερδίζει το πρωτάθλημα. Αντανακλαστικά, δημιουργούνται θετικά αισθήματα. Ιδιαιτέρως αν σκεφθεί κανείς ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού τα πάρει ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί.
Τι απο τα δύο μπορεί να ισχύει;
Έχετε, επίσης, υπόψη σας τα εξής: Ο Τερίμ, ο οποίος όπως σας είπα είναι άνθρωπος του βαθέως τουρκικού κράτους, συμμετείχε το τελευταίο διάστημα ως αεροπλανάκι σε μια μεγάλη επιχείρηση τοκογλυφίας. Διευθύντρια τράπεζας συντόνιζε την επιχείρηση και διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές και άλλοι παράγοντες έβαζαν χρήματα για να έχουν οφέλη απο την τοκογλυφία. Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε και βρίσκεται στην καθημερινή επικαιρότητα της Τουρκίας. Ο Τερίμ ήταν αδύνατον να εργαστεί με αυτές τις προϋποθέσεις στην χώρα του και του δόθηκε η ευκαιρία να φύγει απο την Τουρκία.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Ο καθένας καταλήγει στα συμπεράσματά του.
Πάντως, σοβαροί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι δυσαρεστημένοι από την επιλογή του τούρκου προπονητή ενώ άλλοι γνώστες της τουρκικής ζωής λένε πως αν πρόκειται για κρίκο ελληνοτουρκικής προσέγγισης ο Τερίμ είναι η χειρότερη επιλογή.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτήν τη στιγμή προβληματικές.
Ιδιαιτέρως η φοβική επιμονή της να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Αυτό λέγεται δορυφοροποίηση.
Όσο και αν δεν διακρίνεται εύκολα, στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας εγγράφεται αυτή η δυσαρέσκεια.
Χαρακτηριστική εκδήλωση λαϊκής αντίδρασης απέναντι στο πολιτικο-οικονομικό και πνευματικό κατεστημένο της Αθήνας είναι η πάνδημη συμμετοχή στην κηδεία του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ενός γνήσιου εκφραστή του λαϊκού αισθήματος και της λαϊκής αντίληψης του πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα δημόσια πρόσωπα.