Άγγελος Συρίγος και η παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα»
της Φανούλας Αργυρού*
Μόλις πριν ένα χρόνο είχα γράψει για τον Άγγελο Συρίγο και τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τα F16. Για την δήλωσή του υποστήριξης ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ στην Κύπρο (εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην Κύπρο). Και για την συμμετοχή του σε περιβόητο σεμινάριο στην Οξφόρδη το 2007 με εργαστήρι ως προς το πως να ξεπεραστεί το ΟΧΙ μας στο βρετανικό «Σχέδιο Ανάν» που απορρίψαμε στις 24.4.2004. Και το οποίο δεν χωνεύουν οι Βρετανοί αρχιτέκτονές του Σερ Ντέιβιντ Χάνει και φιλότουρκος Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας τότε (2004) Τζάκ Στρό (τιμήθηκε από την Τουρκία). Οι ίδιοι διοργανωτές στην Οξφόρδη σε συνεργασία με το Φόρειν ΄Οφις το 2003 για σεμινάριο ωραιοποίησης και υποστήριξης του «Σχεδίου Ανάν».
Επανήλθε ο Άγγελος Συρίγος για να χαρακτηρίσει αυτή τη φορά, την Συνθήκη της Λωζάνης «παρωχημένη» σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση…και ότι το 97% των συμφωνιών και παραρτημάτων της (Λωζάνης) σήμερα δεν έχουν καμία αξία…Σημειώνεται εδώ και μήνες ο Ρ.Τ.Ερντογάν διατυμπανίσει σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Είπε ο κ. Συρίγος : «Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση … Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα που περιλαμβάνει μια βασική συμφωνία και έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών, στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα. Της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων. Και επίσης, υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη…»
΄Όμως τον Δεκέμβριο του 2020 όπως μας ενημερώνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Olympia.gr (σύνδεσμος ακολουθεί), έλεγε ακριβώς τα αντίθετα:
Α. Συρίγος – «Η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά είναι απλώς αδιανόητα πράγματα στη σημερινή εποχή. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά δε αυτές οι συνθήκες οι οποίες καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων… Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα, δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα…»
Δέστε εδώ – Σάλος με την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάνης και τον Άγγελο Συρίγο
«Ο κύριος καθηγητής εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι η κριτική που του ασκείται γίνεται διότι με την εκφορά του όρου «παρωχημένη» στην συνθήκη της Λωζάνης έστω για την άμυνα των νησιών, ανοίγει κερκόπορτα για συνολική αναθεώρηση της, όπως ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία».
( δέστε εδώ απάντηση Α. Συρίγου προς Στ. Κασσελάκη με πρόλογο της ιστοσελίδας. https://www.olympia.gr/1576259/apopsi/i-apantisi-toy-aggeloy-syrigoy-ston-stefano-kasselaki/ )
«…. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι η δήλωση θα προκαλέσει λογικά αντιδράσεις. Το βέβαιο είναι ότι προκαλεί πολλά ερωτήματα με κυρίαρχο, γιατί θα πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις που περιλαμβάνουν και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μοναδική εξήγηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας προετοιμάσει για όσα μάλλον ήδη έχει συμφωνήσει και πρέπει μέχρι τον Ιούνιο που θα συναντήσει ο κ.Μητσοτάκης τον κ. Ερντογάν να μας τα έχει «ξεφουρνίσει».
Προκόπης Παυλόπουλος
Απάντηση στους διάφορους «Ερντογανιτσίδες», όμως, είχε ήδη προνοητικά δώσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση στις 12.7.2023 με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Πόσοι θα την σεβαστούν θα φανεί σύντομα.
«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση στην οποία στηριζόμαστε. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να κάνει πίσω στην εθνική θέση που αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης».
Το άρθρο μου στην « Σημερινή» και στην «Ελευθερία» Λονδίνου με τίτλο « Δήλωση Συρίγου για F16 2023, δύο κράτη 2014 (στη Κύπρο), και παρουσία στην Οξφόρδη 2007 βρίσκονται στους συνδέσμους που παραθέτω. Το επαναφέρω όμως με κάποιες σημειώσεις με κόκκινο.
Οι δηλώσεις του Υφ. Παιδείας της Ελλάδας Άγγελου Συρίγου «Μας συμφέρει να πάρει F-16 η Τουρκία» δικαίως ξεσήκωσαν θύελλα στην Ελλάδα και στην ομογένεια της Αμερικής εφόσον δεν έχασε λεπτό η Τουρκία να τις κάνει σημαία! Ο Καθηγητής όμως δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση που δημιουργεί ζήτημα για τα εθνικά συμφέροντα…
Έντυ Ζεμενίδης
Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ υπήρξαν έντονες και άμεσες, με τον κ. ‘Εντυ Ζεμενίδη εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC) μιλώντας στο OPEN να αποκαλεί όχι μόνο «ανοησίες» τις δηλώσεις του Α. Συρίγου και ότι δεν αντιπροσωπεύουν την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ότι « τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε επίσης ότι : «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».
Άλλος παράγοντας της ελληνο-αμερικανικής ομογένειας και του λόμπυ ο κ. Τάσσος Ζαμπάς δήλωσε τα εξής : « Είμαι πολύ σίγουρος ότι η τουρκική πρεσβεία θα την κάνει σημαία της αυτή τη δήλωση, και ήθελα ένα συμπέρασμα, ήταν μια επιπόλαια δήλωση, εγώ τον κ. Συρίγο δεν τον ξέρω προσωπικά, ή μία εσκεμμένη δήλωση; Καθόλου τυχαία το λέω αυτό και να σας εξηγήσω γιατί. Έτυχε να είμαι στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη που έγινε η ορκωμοσία του νεαρού Μενέντεζ και να σας κάνω μια αποκάλυψη η οποία με ενοχλεί πάρα πολύ. Και δεν νομίζω να είναι τυχαίο αυτό. Και μας προειδοποίησαν οι φίλοι μας στο Κογκρέσο ότι επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο Κογκρέσο για περάσει η αγορά των F16 θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Έλληνες, ακατανόητο, αδιανόητο, να πείσουν τους Έλληνες ότι θα είναι για το καλό της Ελλάδας να πάρουν οι Τούρκοι τα F16. Και δεν περάσανε δύο μέρες και βγήκε αυτή η δήλωση. Μπορεί να είναι συμπωματική μπορεί όχι».
(Σημειώνω εδώ ότι αυτή η μέθοδος να βρίσκουν δικούς μας για να περνούν ιδέες των οι Βρετανοί τουλάχιστον, είναι παλαιά μέθοδος που χρησιμοποιείται).
Δήλωση Άγγελου Συρίγου για δύο κράτη στην Κύπρο 2014
Την 1.4.2014 σε συνέντευξή του στην Αντιγόνη Σ. Δρουσιώτη στον «Φιλελεύθερο» στην Κύπρο, ο ίδιος Άγγελος Συρίγος υποστήριξε δύο κράτη στην Κύπρο. Τίτλος της συνέντευξης « Άγγελος Συρίγος: Λύση με δύο κράτη στο έδαφος της Κύπρου».
«Δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αρχίσουν συνομιλίες ο Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διότι περιμένει ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ τα επόμενα χρόνια λόγω ανεύρεσης και άλλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που θα ενδυναμώσει την στρατηγική μας θέση, τα πλεονεκτήματα, τα επιχειρήματά μας. Για τον ίδιο, η λύση θα ήταν να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δυο κράτη, τα οποία θα είναι και τα δυο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτει ως προϋποθέσεις να επιστραφούν τα εδάφη που θα παίρναμε με το σχέδιο Ανάν, να αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα και στις δυο πλευρές και να επιτραπεί να ασκούνται τα δικαιώματα εγκατάστασης με βάση του όρους της ΕΕ».
Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη υπήρξε μια ευφορία υποστήριξης δύο κρατών στην Κύπρο (και που συνεχίζεται από τους Τούρκους Άγκυρα, Ερσίν Τατάρ και ξένους):
Στις 14 Μαρτίου 2014 κυκλοφόρησε νέα έκθεση της περιβόητης Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (ICG), την οποία ως γνωστό εποπτεύει το Λονδίνο, με τίτλο ««Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality» συστήνοντας αναγνώριση της πραγματικότητας με δύο κράτη.
Στην συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο 1.4.2014 ο κ. Συρίγος δήλωσε «Συνήθως διαφωνώ με όσα λέει το International Crisis Group αλλά βλέπω με ενδιαφέρον την πρότασή του» σχετικά με την έκθεσή της ICG 14.3.2014.
Τον ίδιο καιρό τον Φεβρουάριο του 2014 εμφανίστηκαν δύο άρθρα του ελλαδίτη δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού. Το ένα με τίτλο «Ξανασερβίρουν το σχέδιο Ανάν» και το άλλο με τίτλο « Ένας άλλος δρόμος». Το αξιοπρόσεκτο στην περίπτωση του «άλλου δρόμου», είναι ότι ο συγγραφέας πράγματι έπιανε… άλλο δρόμο σερβίροντας κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση διχοτομικής διευθέτησης «δύο κρατών» μέσω «βελούδινου ημι-διαζυγίου». Εντός του 2014, ο Σταύρος Λυγερός κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «Κυπριακό η αιρετική λύση» για το οποίο γράφτηκαν αντιδράσεις και από το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια»…
Οι «προτάσεις» του κ. Λυγερού με έκαναν τότε, να θυμηθώ αβίαστα και τις «προτάσεις» του Αμερικανού Philip Gordon στην International Herald Tribune στις 24 Ιουλίου 1997 με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Cyprus: Divorce Could Precede Reconciliation». Στις 2 Δεκεμβρίου 2002 (ενώ προωθείτο το Σχέδιο Ανάν) επανήλθε με άρθρο που συνέγραψε με τον Henry J. Barkey με τίτλο «Two Countries and One Continent’s Future” που δημοσιεύθηκε στους New York Times. O Philip Gordon στις 15 Μαΐου 2009 αντικατέστησε τον Daniel Fried στη θέση του Βοηθού υπουργού εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013 όταν αντικαταστάθηκε από την Victoria Nuland…
Όπως και τις κατά καιρούς μόνιμες δηλώσεις του βρετανού πρώην ΥΠΕΞ Τζάκ Στρό για «Τ/κ ανεξάρτητο κράτος»… Ο Τζάκ Στρό τιμήθηκε από την Τουρκία …
Στις 27 Νοεμβρίου 2014, στο London School of Economics, στο Λονδίνο, έγινε παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Βρετανού δρος James Ker-Lindsay, με τίτλο «Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών», ένα … νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση/δύο κράτη (Βλέπε «Σημερινή» 15 Δεκεμβρίου 2014). http://www.sigmalive.com/simerini/politics/189371/neo-vivlio-ek-londinou-gia-dixotomisidyo-krati
Οξφόρδη 2003 Ωραιοποίηση «Σχεδίου Ανάν»
Στις 3-4 Οκτωβρίου 2003, και καθώς οι του Φόρειν ΄Οφις του Ηνωμένου Βασιλείου με επικεφαλής τον Σερ Ντέιβιντ Χάνει, αρχιτέκτονα και προωθητή του σχεδίου τους, λεγόμενου «Σχέδιο Ανάν», προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την αποδοχή του, διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σεμινάριο, με επίλεκτους καλεσμένους ευελπιστώντας στην συνεργασία τους για την προώθησή του. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το SEESOX (South East European Studies Programme) St. Antony’s College Oxford, και τους Όθων Αναστασάκη, Gilles Bertrand και Καλυψώ Νικολαίδου. Τα πρακτικά του σεμιναρίου εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2004. Με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Προγράμματος Σύγχρονης Τουρκίας στην Οξφόρδη, και τα δικοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα των USAID, UNDP through UNOPS.
Τίτλος του σεμιναρίου : “Getting to Yes: Suggestions for Embellishment of the Annan Plan for Cyprus”
Για τις προετοιμασίες «Σχεδίου Ανάν» του Φόρειν ΄Οφις με επικεφαλής τον Σερ Ντέιβιντ Χάνει, διαβάστε τα προσφάτως αποδεσμευθέντα βρετανικά έγγραφα που δημοσίευσα στην «Σημερινή»1.1.2023. « Αποδέσμευση Βρετανικών Εγγράφων για 2000-2002, 30.12.22: Προετοιμάζοντας το «Σχέδιο Ανάν»
Οξφόρδη 2007- Σεμινάριο/εργαστήρι Πως να ξεπεραστεί το ΟΧΙ
Τον Μάιο του 2007 όμως, διοργανώθηκε και δεύτερο σεμινάριο (στο μεταξύ το 2006 προηγήθηκε άλλο για «Λύσεις έξω από το κουτί»), αυτή τη φορά με τίτλο «Cyprus after the Accession: Getting past ‘No’?» (Η Κύπρος μετά την ένταξη: Ξεπερνάται το ‘ΟΧΙ’;), στο οποίο μελετήθηκαν τρόποι λύσης, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση δύο κρατών. Ο κ. Κοτζιάς έλαβε μέρος και σ’ αυτό, (είχε λάβει μέρος και το 2003) αυτή τη φορά ως καθηγητής στο ίδιο το St. Antony’s College (ενώ το 2003 είχε συμμετάσχει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά). Μία από τις επτά εισηγήσεις για λύση ήταν δική του.
Εκεί αναπτύχθηκε και η εμπλοκή της ΕΕ για λύση (δηλαδή για ένα Ανάν 6) με τη λεγόμενη “Europeanization” και συζητήθηκαν επιλογές λύσεων, όπως το βελούδινο διαζύγιο, η σταθεροποίηση του στάτους κβο που οδηγεί σε λύση Ταϊβάν, η λύση βοσνιακού τύπου, ουσιαστικά λύση Ανάν, και τέταρτη επιλογή η λύση βελγικού μοντέλου ως «μετα-μοντέρνα ομοσπονδία». Ο κ. Κοτζιάς εισηγήθηκε ως πρώτη του επιλογή τη «μετα-μοντέρνα ομοσπονδία» αλλά, εάν αυτή (σε μια διαφοροποιημένη Διζωνική Δικοινοτική βασισμένη στο βελγικό μοντέλο και άλλα στοιχεία) δεν επιτευχθεί, η μόνη προτιμητέα λύση πρέπει να είναι, υποστήριξε, το «βελούδινο διαζύγιο, όπου οι περιοχές ανταλλάσσονται με αναγνώριση και εξασφαλίζεται και ευρωπαϊκό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους». (Τη λύση του βελούδινου διαζυγίου τη βάσισε στο τσεχοσλοβακικό μοντέλο, που κατέρρευσε παταγωδώς τον Ιανουάριο του 1993. Το δε βελγικό μοντέλο πάει κατά διαόλου και δεν προσφέρεται καθόλου ως παράδειγμα για αντιγραφή).
Στο σεμινάριο του 2007 παρευρέθηκε πάλι εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. Εκεί έκανε την εμφάνισή του ακόμα ένας ακαδημαϊκός από Αθήνα, ο κ. Άγγελος Συρίγος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τον Απρίλιο του 2014 ξεπρόβαλε και αυτός, όπως προαναφέρθηκε, με εισήγηση για λύση δύο κρατών, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στην Αντιγόνη Δρουσιώτη .
(Σχετικό το 2015 και το άρθρο μου «Δύο κράτη, Βενιζέλος, Λυγερός, ICG και τώρα Συρίγος…» στο οποίο είχα γράψει και τούτο : «Είναι πάγια τακτική των ξένων συμμάχων της Τουρκίας να προηγούνται δικές μας τοποθετήσεις προτού αναληφθούν εκ μέρους των ευθύνες». Και στις 13.1.2018 έγραψα στη ¨Σημερινή» το άρθρο «Τα «δύο κράτη» και τα «βελούδινα» και «ημι-βελούδινα» διαζύγια»).
Το όνομα του ‘Άγγελου Συρίγου στην σελίδα 74 στον σύνδεσμο εδώ:https://www.sant.ox.ac.uk/sites/default/files/cyprus.pdf( όταν έγραψα το άρθρο μου τον περασμένο Ιανουάριο 2023 η ιστοσελίδα άνοιγε. Χθές (2.1.2024 την δοκίμασα έχει αποσυρθεί). Είχα όμως κρατήσει αντίγραφα. Τα παραθέτω).
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας
εδώ
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχιΠολιτική Cookies