Χριστοδουλίδης : «Είμαστε περήφανοι για την πορεία του ΤΕΠΑΚ, στηρίζουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή του»

Ονοματοδοτήθηκε το κτήριο της Πρυτανείας και κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος των Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών

«Το ΤΕΠΑΚ έχει, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, μια καταξιωμένη πορεία, η οποία συμβαδίζει και με την πρόοδο της τοπικής και της διεθνούς κοινωνίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά τη σημερινή τελετή ονοματοδοσίας του Κτηρίου της Πρυτανείας σε «Κτήριο Πρυτανείας Χριστόδουλος Σώζος» και την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Κτηρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου.

«Μια πορεία η οποία τιμά το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές, τη Σύγκλητο, το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και την πατρίδα μας ολόκληρη. Μια πορεία για την οποία, δικαιολογημένα, είμαστε περήφανοι», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Και είναι στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «που ως Πολιτεία στηρίζουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή του και θεωρούμε καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή, την επέκτασή του εκτός Λεμεσού με την ίδρυση της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, πως «την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε σε διάλογο, γίνεται μια εσωτερική μελέτη για υλοποίηση της απόφασής μας για επέκταση του Πανεπιστημίου και στη Λάρνακα και ελπίζουμε το 2024 να αρχίσουμε την υλοποίηση αυτής της απόφασής μας».

Το ΤΕΠΑΚ, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης, «όπως προκύπτει μέσα από τη δουλειά του, τα μεγάλα επιτεύγματα, τις υψηλές του κατατάξεις σε Διεθνείς Λίστες Κατάταξης Πανεπιστημίων, αλλά και τη συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πανεπιστημίων συνεχίζει να επεκτείνεται, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται».


Για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σημειώνοντας πως «το κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ είναι η καρδιά του Πανεπιστημίου μας και ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια της Λεμεσού, είναι ένας φάρος μάθησης και καινοτομίας, αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας για την προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας, της δημιουργικότητας και της ενδυνάμωσης των γενεών».
Αναφερόμενος στον Χριστόδουλο Σώζο, είπε ότι ήταν ένα εξέχων πρόσωπο της κοινωνίας μας που έζησε και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αρχές της δεκαετίας του 1900, και διατέλεσε Δήμαρχος της πόλης από το 1908 μέχρι το 1912, σημειώνοντας πως «σήμερα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει την παράδοση που άφησε ο Σώζος, μνημονεύοντας το όνομά του, στο ίσως πιο σύγχρονο σημαντικό και καινοτόμο έργο που έγινε στη Λεμεσό, το Πανεπιστήμιο».
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ χαρακτήρισε το κτήριο των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών ως ένα «οικοδόμημα στολίδι», το οποίο, όπως είπε, «θα προσθέσει κύρος και αίγλη στο κέντρο της Λεμεσού, μια απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης μας στην αριστεία στον τομέα του Σχεδιασμού και των Τεχνών». Καταλήγοντας, ανέφερε πως «εδώ και 20 χρόνια το ΤΕΠΑΚ προχωρά μπροστά, εξελίσσεται, αναπτύσσεται στην πόλη που το ίδρυσε, τη Λεμεσό».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χρίστος Χωματάς, είπε, μεταξύ άλλων, πως «το Κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου αποτελεί έμβλημα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την πόλη της Λεμεσού. «Ως τέτοιο, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου έκρινε σκόπιμο να τιμηθεί με το όνομα μιας εμβληματικής προσωπικότητας, η οποία υπηρέτησε και τίμησε την πόλη μας. Εδώ, στο κέντρο της πόλης και στην καρδιά του Πανεπιστημίου, είναι με μεγάλη συγκίνηση, που ονομάζουμε απόψε το Κτήριο Πρυτανείας, Κτήριο Πρυτανείας Χριστόδουλος Σώζος, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης προς τον άνθρωπο, πολιτικό και ήρωα της πόλης μας».

Αναφερόμενος στα νέα Εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2024, ο Δρ Χωματάς είπε πως «με την αποπεράτωση του κτηρίου, θα συμπληρωθούν οι υποδομές του Τμήματος. Έτσι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας θα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα κατάλληλα εργαλεία για να εξερευνήσουν, μαζί με τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους, νέες προσεγγίσεις για την τέχνη και τη ζωή».


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, αναφέρθηκε, επίσης στα κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τις Φοιτητικές Εστίες στην περιοχή Βερεγγάρια και το κτήριο της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. «Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Κτήριο Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Επίσης, απομένει η τελική συμφωνία για την απαλλοτρίωση του Κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου, στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού», κατέληξε.

Μιλώντας στην εκδήλωση και αναφερόμενος στο νέο κτήριο Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών, ο Συντονιστής του Τμήματος, Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Χρηστίδης, είπε, μεταξύ άλλων, πως «το Κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί δεν είναι μια επένδυση για τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο. Είναι μια παρακαταθήκη, ένα δώρο, αν θέλετε, από την Πολιτεία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στους επίδοξους καλλιτέχνες που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τόπο μας».

«Πρόκειται λοιπόν εδώ, να κατασκευαστεί ένας ακόμη ασφαλής χώρος, ένας τοπος όπου θα μπορεί κανείς να μιλήσει, να μάθει, να δημιουργήσει και να πειραματιστεί ελεύθερα, χωρίς όρια. Παράλληλα, το κτήριο θα αποτελέσει και μια υπόσχεση προς την νέα γενιά, πως οι συνθήκες σπουδών συνεχώς βελτιώνονται, και η ποιότητα των σπουδών δε σταματάει να χτίζεται και να θωρακίζεται», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει αίθουσες διαλέξεων, υπολογιστών, εξειδικευμένα εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής, μικρό κινηματογραφικό στούντιο και στούντιο ήχου, εκθεσιακό πολυμορφικό χώρο.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του κτηρίου της Πρυτανείας του με την επωνυμία «Χριστόδουλος Σώζος».

«Είναι μια ενέργεια που τιμά την κοινότητα του ΤΕΠΑΚ, καθώς δείχνει έμπρακτο σεβασμό στην πόλη της Λεμεσού και στην προγονική νεότερη ιστορία», πρόσθεσε.

Ο Δρ Παπαπολυβίου αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του Χριστόδουλου Σώζου, ο οποίος υπήρξε, όπως είπε, «ο σημαντικότερος μη κληρικός πολιτευτής στα χρόνια της Αγγλοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τον ταυτόχρονα ως έναν οραματιστή και πραγματιστή πολιτευτή.

Ανέφερε, επίσης, ότι «υπήρξε γέννημα, θρέμμα και καύχημα μιας ιδιαίτερα δημιουργικής περιόδου στην ιστορία της Λεμεσού», επισημαίνοντας πως ως βουλευτής «ανέδειξε την πολιτική διορατικότητα και τα ηγετικά χαρίσματα που τον διέκριναν».
Στη δική του ομιλία, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, συνεχάρη, το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ και τις Πρυτανικές αρχές του, «για την απόφαση τους να δώσουν στο κτήριο της Πρυτανείας τους, το όνομα του αείμνηστου, ήρωα δήμαρχου της πόλης μας, ενός από τους πιο επώνυμους και ένδοξους Έλληνες της Κύπρου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις μάχες της Ελλάδας».

«Ως δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «υπηρέτησε την πόλη του από το 1908 μέχρι το 1912, με αγάπη και ακαταπόνητη αφοσίωση, αφήνοντας πίσω του έργα, που καθόρισαν τον χαρακτήρα και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Λεμεσού», κάνοντας λόγο για έναν χαρισματικό άνθρωπο και προοδευτικό δήμαρχο.

«Η σημερινή απόδοση τιμής με την ονοματοδοσία του κορυφαίου κτηρίου του ΤΕΠΑΚ σε κτήριο Χριστόδουλου Σώζου, αποτελεί ένα ακόμα τεκμήριο, για το ότι ο δήμαρχος- ήρωας της πόλης, έως σήμερα ζει και δοξάζεται, άφθαρτος και ολοζώντανος στις καρδιές των δημοτών της Λεμεσού, κατέληξε ο Δήμαρχος Λεμεσού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βουλευτές, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού, Δήμαρχοι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς επίσης στελέχη και μέλη του Συμβουλίου και της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ