Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγγείλει τη Βόρεια Κορέα για τον εφοδιασμό της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας
«Η μεταφορά αυτών των όπλων αυξάνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσής τους», ανέφεραν οι δύο σύμμαχοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το πρωί της Τετάρτης.
Το ανακοινωθένσυνυπέγραψαν σχεδόν 50 κράτη, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι προμήθειες θανατηφόρου εξοπλισμού παραβιάζουν “κατάφωρα” πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών “τα οποία η ίδια η Ρωσία υποστήριξε”, σημείωσαν. Τα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν ως αντίδραση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και επέβαλαν ένα εκτεταμένο εμπάργκο που απαγορεύει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές όπλων από τη χώρα.
Ο συνασπισμός κατηγορεί ρητά τη Μόσχα ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από την Πιονγκγιάνγκ σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις: Στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου. Τις ημέρες αυτές σημειώθηκε η μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί έρχονται την ώρα που οι μάχες στο έδαφος καθίστανται σε μεγάλο βαθμό στάσιμες λόγω των σκληρών συνθηκών του χειμώνα και το Κίεβο πιέζει τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον να εντείνουν τη στρατιωτική και οικονομική τους υποστήριξη, με ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Η Δύση παρακολουθεί στενά το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας μετά την συνάντησητου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Σεπτέμβριο. Τα πρόσφατα μπαράζ επιθέσεων φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους και να προσθέτουν μια νέα ανησυχητική διάσταση στον πόλεμο, καθώς πλησιάζει τα δύο χρόνια.