Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2023 σε Αρβελέρ Γλύκατζη Ελένη, Λοΐζου Λοΐζος

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2023, σε κλειστή τελετή ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τίμησε δύο κορυφαίους ανθρωπιστές, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον Λοΐζο Λοΐζου, με το Βραλάδας Κύπρου για το 2023, οι οποίοι με τη ζωή και το έργο τους αγωνίζονται για την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, με ακατάπαυστο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας, προωθώντας αξίες όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, έχοντας βαθιά γνώση των επιστημών που μελετούν τον άνθρωπο, τις κοινωνίες του και τον πολιτισμό του. Η απονομή των βραβείων τελέστηκε πανηγυρικά παρουσία επισήμων, μελών, συνεργατών και φίλων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις 15/12/2023 στα εγκαίνια του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος ΣΠΕΚ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ απονέμει από το 2020, στο τέλος κάθε χρόνου, το «Βραβείο Ανθρωπισμού» στην Προσωπικότητα – Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο – που με το έργο του / της, παιδαγωγικό ή/ και κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ή/και πολιτισμικό, προήγαγε το επίπεδο ζωής, ευεργέτησε καθοριστικά την κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πολίτη, τον νέο, και έδωσε παράδειγμα, οδηγό για το μέλλον.

Για το Βραβείο Ανθρωπισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ διορίζει αυτόνομη Επιτροπή η οποία, με βάση υψηλά κριτήρια, επιλέγει (παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία) για βράβευση ένα Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο.

Για ιστορικούς λόγους συνέχειας, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΣΠΕΚ έχει βραβεύσει τους ακόλουθους ανθρωπιστές.

2020: Ζωή Σαμαρά, _Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ_, Νατάλια Μορελεόν, Νεοελληνίστρια, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού

2021: Μιχάλη Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης κλασικών έργων και τραγωδιών, Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

2022: Κύπρος Νικολαΐδης, _Καθηγητής Ιατρός, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

2023: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Ιστορικός Βυζαντινολόγος, Λοΐζος Λοΐζου, Καθηγητής Ιατρός

Για το 2023 η Επιτροπή του Βραβείου Ανθρωπισμού, υπό την Εποπτεία της Προέδρου του ΣΠΕΚ κας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, αποτελείται από:

Πρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Δρ Τίτος Χριστοφίδης, πρώην Υφυπουργός Παρά των Προέδρω, Δ’ντης Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λάρνακας, συγγραφέας

Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Γιώργος Αρέστης, τέως Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ποιητής, συγγραφέας βιβλίων και άρθρων περί Δικαιοσύνης.

Πλεμμένος Γιάννης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της πρώτης εθνικής επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM).

* Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής Ιστορίας, τ. Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας Ιστορικών Σπουδών.

* Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce.

* Χριστιάς Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

* Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας (Λαϊκή Τέχνη), Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

* Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, Διδάκτωρ γαλλικής, γαλλόφωνης και συγκριτικής λογοτεχνίας, Επίτιμη Πρόξενος Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο, Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας, Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Paris Sorbonne.

* Δριτσάκη Χάιδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

* Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος ΕΡΤ3 / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ.

* Αικατερίνη Σουλή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Εκδόσεων Αρχύτας.

Σύμβουλος Επιτροπής, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ Ιωσηφίδης Ιωσήφ Σ., οικονομολόγος, στατιστικολόγος, ερευνητής, ποιητής.

Με τη συμμετοχή τους τιμούν την τελετή για το Βραβείο Ανθρωπισμού 2023 – ΣΠΕΚ:

* Η πρώην πρύτανη πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που είχαμε την τιμή να βραβεύσουμε πέρσι με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΜΣΟΥ, Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη.

* Η Κύπρια φιλόλογος, ζωγράφος, συγγραφέας Πόπη Μπίσσα, που ευγενώς φιλοτέχνησε τα βραβεία των δύο βραβευθέντων.

Τον ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Βραβείο Ανθρωπισμού 2023” στηρίζουν οι ακόλουθοι αρωγοί και εγκάρδια τους ευχαριστούμε:

        * NET INFO

        * UNIVERSITY OF NICOSIA

        * LOGICOM

Στο πρόσωπο των δύο τιμώμενων, τιμάται η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, ο Σεβασμός προς τον Άλλον, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Συμπόνια και η Αλληλεγγύη, αλλά και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Σεβασμός προς τη Φύση, η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η Εκπαίδευση και η Ευαισθητοποίηση, διότι η ενσωμάτωση του ευρέως νοούμενου ανθρωπισμού στη σκέψη και στη δράση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο συνειδητές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες.

Ελλάδα και Κύπρος βγαίνουν μαζί μπροστά ενωμένες. Ο Κυπριακός πολιτισμός έχει να επιδείξει τεράστιο πλούτο και έργο, με έντονο αποτύπωμα ακόμα και στην σύγχρονη εποχή. Έχει μεγάλη παραγωγή ποιοτικού έργου συγγραφικού, μουσικής, ζωγραφικής και άλλων ειδών τέχνης. Ο Κυπριακός πολιτισμός στηρίζει ευρύτερα και τον Ελληνικό πολιτισμό με τα έργα του. Αυτή η διαχρονική σχέση ποιότητας και ενδυνάμωσης βοηθάει ώστε τα έργα του Ελληνισμού, ενισχυμένα, να ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες, να ανθίζουν και να

έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δυο χώρες μέσω των δράσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου βγαίνουν μαζί στο εξωτερικό, προχωρούν ενιαία και η γλώσσα και ο πολιτισμός μας ταξιδεύει, αγγίζοντας ευρύτερα πολίτες όλου του κόσμου.

Η βαρυσήμαντη συμβολή της Κύπρου στη στήριξη της ανάπτυξης και της διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα από τον ΣΠΕΚ, ο οποίος κάθε χρόνο στο ετήσιο Πολιτιστικό Πανόραμα βραβεύει έναν Κύπριο λογοτέχνη του απανταχού ελληνισμού, ο οποίος διέπρεψε με το σύνολο του έργου του, αλλά και έναν Κύπριο του ευρύτερου κόσμου, όπου και αν έχει την βάση του, ο οποίος με το έργο του στηρίζει τον πολιτισμό και ευεργετεί τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την φύση. Φέτος βραβεύτηκε ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Αντώνης Πιλλάς και ο κορυφαίος καθηγητής – ιατρός Λοΐζος Λοΐζου, δύο εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο θεσμός του Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου [19] είναι μια γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Έλληνες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού, και “χτυπά” κάθε Δεκέμβριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε Ιούνιο στην καρδιά της Αθήνας.

2019-2024 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΥΠΡΟΥ | Ο Ιστορικός – Εθνολόγος, δημοσιογράφος ΕΡΤ3, Μέλος ΕΣΗΕΜΘ, κ. Ανδρέας Σταματόπουλος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τίμησε με το χαιρετισμό του την έναρξη του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 15/12/2023.

Μίλησε για το έργο, τα προγράμματα, τις δράσεις, τις υποδομές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και του SOLOMOS Web Radio TV. Ανωτέρω, παρακολουθούμε το βίντεο της ομιλίας του και μαθαίνουμε τα πάντα για τον ΣΠΕΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ