Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος & Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό “Eίμαστε σε κοινό μέτωπο με την κοινωνία”

Ο Παύλος Μαρινάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλάει στο SPEAKNEWS και τους Ανδρέα Γερμανό και Περικλή Βλάχο για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική επικαιρότητα και την κυβέρνηση. Από την ισότητα στο γάμο, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα και τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό παρουσιάζει τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση.

Κύριε Μαρινάκη, ο χρόνος που έχει περάσει από την επανεκλογή της κυβέρνησης είναι αρκετός για να γίνει μία πρώτη αξιολόγηση του έργου της;

Την τελική αξιολόγηση του έργου της Κυβέρνησης την κάνουν οι πολίτες. Αυτοί είναι ο τελικός και ο μόνος κριτής. Η Κυβέρνηση αυτούς τους εννέα μήνες έχει ξεκινήσει και νομοθετεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Έχουμε ήδη νομοθετήσει το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, συνεχίζοντας να ενισχύουμε άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα όλων των πολιτών, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τις ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη την χώρα, υλοποιούμε την δέσμευσή μας για προσλήψεις σε κρίσιμους κλάδους του Δημόσιου Τομέα ξεκινώντας από την Υγεία. Εξορθολογίσαμε τον τρόπο διορισμού διοικητών στους φορείς του Δημοσίου ξεκινώντας από τα νοσοκομεία, υλοποιούμε το πρόγραμμα «Αιγίς» για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, νομοθετήσαμε την δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς που ζουν εντός και εκτός επικράτειας.

Προχωράμε σημαντικές αλλαγές σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με σκοπό την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την πραγματική έκτιση των ποινών και την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Έχουμε μπροστά μας πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα, αλλά προχωράμε με σταθερό και γρήγορο ρυθμό όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μας εμπιστεύθηκαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

Για ποιους λόγους επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει μαζί τόσα πολλά μέτωπα (ιδιωτικά ΑΕΙ, γάμος ομόφυλων, αγρότες κλπ). Θα μπορούσε να είχε αποφύγει κάποια από αυτά;

Θα μου επιτρέψετε αυτό εγώ να μην το λέω μέτωπο, αλλά αναγκαιότητα.

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πανευρωπαϊκά και ο Πρωθυπουργός έδωσε μια δίκαιη ουσιαστική λύση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματά τους, που είναι το κόστος στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, με την επιστροφή του ΕΦΚ για τρίτη συνεχή χρονιά και μάλιστα εμπροσθοβαρώς κατά 50% σχεδόν και με την σταθερή τιμή στο ρεύμα για 2+ 8 χρόνια. Όλα αυτά σε συνέχεια φυσικά των κινήσεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, της διαπραγμάτευσης για την νέα ΚΑΠ και την προσπάθεια για μια ήπια προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση.

Τώρα, τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ είναι μια τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την οποία την συζητάμε δεκαετίες. Την έχουμε ως φοιτητές -ορισμένοι- υπερασπιστεί με σθένος και ως πολίτες έχουμε αναγνωρίσει ότι δεν γίνεται να αποτελούμε την εξαίρεση σε όλη την υφήλιο. Έχουμε μιλήσει για τα οφέλη της, έχουμε εξηγήσει ότι από τη στιγμή που ένας νέος μπορεί να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να μην του δίνουμε την δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην πατρίδα του.

Από την άλλη, η μη ύπαρξη ισότητας ως προς τον πολιτικό γάμο είναι μια εκκρεμότητα που αποτελούσε κατάφωρη διάκριση σε βάρος μιας μερίδας συνανθρώπων μας και παραβίαση της αρχής της ισότητας. Οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος αυτός, είναι προς όφελος των παιδιών και την νομική αναγνώριση της γονεϊκότητας σε μια κατάσταση η οποία προϋπήρχε στην Ελλάδα αλλά την «κρύβαμε κάτω απ’ το χαλί».

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβει πράγματα κάτω απ’ το χαλί. Κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Αν αυτό κάποιοι θέλουν να το αποκαλούν μέτωπο έχει καλώς, αλλά εμείς είμαστε σε κοινό μέτωπο με την κοινωνία. Υπέρ των αλλαγών, κατά των προβλημάτων των πολιτών.

Η ακρίβεια καλπάζει. Αναμένονται νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της;

Απέναντι στην πληθωριστική κρίση αντιτάξαμε μια σειρά από μέτρα μόνιμα όπως οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους. Παράλληλα, σε συνέχεια της μείωσης ή κατάργησης περισσοτέρων από 50 φόρους την προηγούμενη τετραετία, συνεχίζουμε αυτή την πολιτική με τη μονιμοποίηση χαμηλών φορολογικών συντελεστών σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες και ενισχύουμε με πρόσθετες ελαφρύνσεις τους πολίτες, όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά, που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα, όπως μεταξύ άλλων, το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής, οι καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι και η παροχή δυνατότητας για συμμετοχή σε προωθητικές ενέργειες σουπερμάρκετ μόνο σε εταιρείες που έχουν διατηρήσει σταθερές ή έχουν μειώσει τις τιμές τους. Τέλος έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά, με 27.000 να έχουν γίνει μόνο μέσα σε ένα χρόνο, καταλήγοντας σε πρόστιμα πολλαπλάσια των κερδών από παραβάσεις του νόμου και σε πραγματικές μειώσεις τιμών έως και 25%.

Οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη, είτε στο σύνολο των νοικοκυριών, είτε σε επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι αγρότες, γίνονται λελογισμένα και με σεβασμό πρώτα και πάνω απ’ όλα στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να δημιουργεί νέα δημοσιονομικά ελλείμματα που υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, όσο το δυναμικό φαινόμενο της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης συνεχίζεται, με έμφαση στις μόνιμες εκείνες παρεμβάσεις που θα μείνουν ακόμα και όταν οι κρίσεις φύγουν.

Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας “βαράει συναγερμό”, με ελλείψεις γιατρών ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, και υποδομών στην περιφέρεια. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών των ελλείψεων;

Ήδη έχει ξεκινήσει ένα πανελλαδικό πρόγραμμα ανακαινίσεων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικές παρεμβάσεις υλοποιούνται στο Τζάνειο, το Θριάσειο, το Νοσοκομείο Παπανικολάου εδώ στην Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες μέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση έξι Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, καθώς και για την ανακαίνιση του Νοσοκομείου Τρικάλων. Από τις προσλήψεις που δρομολογεί το ΥΠΕΣ για τον Δημόσιο τομέα η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι οι προσλήψεις στην Υγεία. 6500 για το 2024. Οι γιατροί έχουν ήδη δει μια αύξηση 10% στους μισθούς τους και νομοθετείται η κατά 20% αύξηση των επιδομάτων για τις εφημερίες. Έγινε μια πολύ σημαντική νομοθέτηση για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ προκειμένου να εξυπηρετεί με ταχύτητα περιστατικά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας και ξεκινά άμεσα ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αυτά, δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Είναι κοστολογημένα και δρομολογημένα έργα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το αξίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια το στεγαστικό, με τις τιμές στα ενοίκια και τις αγορές ακινήτων στα ύψη. Ποιες λύσεις προτείνει η κυβέρνηση;

Οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, μετά τις κρίσεις ανέβηκαν λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι, όσοι νοικιάζουν σπίτια, δαπανούν εκεί ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους. Πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά, ενώ πολλά διατίθενται ως Airbnb. Με προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», το «Ανακαινίζω- Εξοικονομώ» αλλά και με φορολογικές εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 16.000 ευρώ δίνουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επισκευάσουν κλειστά σπίτια και να τα «ρίξουν» στην αγορά. Παράλληλα βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν το δικό τους σπίτι μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με επιδοτούμενα δάνεια για περισσότερους από 4000 δικαιούχους, με χαμηλή δόση. Στοχεύουμε στην περαιτέρω ενεργοποίηση του θεσμού της Κοινωνικής Αντιπαροχής για τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου. Τέλος, έχουμε βάλει περιορισμούς στα Airbnb και έχουμε αυξήσει το όριο για την Golden Visa και αν χρειαστεί θα κάνουμε επιπλέον παρεμβάσεις σε αυτό το σκέλος.

Προέρχεστε από το χώρο της Νεολαίας της ΝΔ, και σίγουρα έχετε δει μέσα στα χρόνια πολλούς συνοιδοιπόρους σας να φεύγουν στο εξωτερικό. Τι μπορεί να γίνει για την επιστροφή αυτού του ανθρώπινου δυναμικού;

Έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα αυτό. Η εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι «κλειδί» για την παραμονή φοιτητών στη χώρα μας οι οποίοι θα σπουδάσουν και μετέπειτα θα εργαστούν εδώ, όπως και για την επιστροφή πολλών επιστημόνων μας που δουλεύουν στο εξωτερικό. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και με την ψηφιακή μετάβαση την οποία κάναμε πράξη αλλά και με τις δεκάδες μειώσεις φόρων. Παράλληλα με την επιστολική ψήφο και με το Στρατηγικό Σχέδιο για τους απόδημους, δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς με τις ελληνικές παροικίες και τους δείχνουμε ότι η πατρίδα δεν τους έχει ξεχάσει. Δημιουργώντας ταυτόχρονα με δεκάδες μεταρρυθμίσεις εύφορο έδαφος για να επιστρέψουν εφόσον το επιθυμούν.

Ποια είναι τα κίνητρα που μπορεί το κράτος να δώσει στους νέους για να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας σήμερα;

Το Δημογραφικό μας απασχολεί σε βάθος γιατί αφορά το μέλλον της χώρας μας. Αφορά τις επόμενες γενιές που θα πάρουν ως παρακαταθήκη όσα χτίζουμε τώρα γι’ αυτές. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Ήδη, όμως, στηρίζουμε έμπρακτα τις οικογένειες και τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν γονείς. Με αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι γονείς, επέκταση της άδειας μητρότητας και πατρότητας, επίδομα μητρότητας και στις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες για 9 μήνες ίσο με τον κατώτατο μισθό, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που σας προανέφερα, με την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε προϊόντα όπως το βρεφικό γάλα στο οποίο το μέγιστο περιθώριο κέρδους θέσαμε πλαφόν 7%. Λύνεται αυτόματα το πρόβλημα; Όχι. Αλλά θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες ενέργειες για να ενισχύσουμε την οικογένεια και να δώσουμε κίνητρα σε ακόμα περισσότερα ζευγάρια να ξεκινήσουν την δική τους.

Οι αντιδράσεις για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, ξεκινάνε από την εκκλησία και φτάνουν μέχρι το εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης. Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις αντιδράσεις;

Η ισότητα για τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα ζήτημα το οποίο εξασφαλίζει την ισότητα όλων των πολιτών, διαφυλάσσει τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους. Η Εκκλησία διατύπωσε τις απόψεις της οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά η Κυβέρνηση εξελέγη για να υλοποιήσει το έργο της. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της ΝΔ, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και έτσι έγινε, όπως γίνεται πάντοτε στη ΝΔ σε ψηφοφορίες που αφορούν ζητήματα δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει το σύμφωνο φιλίας, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί, και ενώ ακόμη είναι ανοικτό το casus belli και το 37% της Κύπρου βρίσκεται 50 χρόνια υπό καθεστώς κατοχής;

Έχουμε πει πολλές φορές πως δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα για να μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά με την γειτονική Τουρκία. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο και τον επιδιώκουμε. Ο διάλογος αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμος για τις δύο χώρες, από μία συνθήκη παρατεταμένης έντασης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είμαστε αφελείς ή ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο διάλογος και η διαδικασία και η τήρηση τους αξιολογείται διαρκώς.

Είναι το Κυπριακό στην ατζέντα της κυβέρνησης ή ισχύουν τα όσα ακούγονται ότι το έχει τοποθετήσει “στο ράφι”.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα», και σημείωσε ότι «Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς». Την ίδια στήριξη για την επανέναρξη των συνομιλιών τόνισε και στην Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο στην συνάντηση που είχαν πριν λίγες εβδομάδες.

Δεν θα μπορούσε ποτέ ένα τέτοιο ταυτοτικό με τον Ελληνισμό ζήτημα να μείνει στο «ράφι» καμίας ελληνικής Κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει πλείστες όσες φορές δηλώσει απερίφραστα τη στήριξή του στον Κυπριακό λαό.

Στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα που όμως φαίνεται πως προχωράνε χωρίς να υπολογίζονται τα προβλήματα που δημιουργούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Τι μπορείτε να πείτε στους Θεσσαλονικείς, που βλέπουν την καθημερινότητά τους συνεχώς να επιδεινώνεται (συγκοινωνίες, ρύπανση κ.α.).

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αναστάτωση στους κατοίκους καθώς η καθημερινότητά τους δυσχεραίνεται και λογικό είναι όταν βλέπεις συνεχώς ένα εργοτάξιο. Όμως τώρα τα πράγματα βρίσκονται στην τελική ευθεία. Το μετρό θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2024 σύμφωνα με το πρόγραμμα και ο Flyover προχωρά. Παράλληλα όμως, λαμβάνονται μέτρα για την διευκόλυνση των πολιτών με νέα λεωφορεία που δίνονται στην κυκλοφορία, προσλήψεις νέων οδηγών στον ΟΑΣΘ, προώθηση ρυθμίσεων για την εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Ήδη η Εγνατία και η Βενιζέλου απελευθερώθηκαν. Παράλληλα η συνεργασία του ΥΜΑΘ και του ΟΦΥΠΕΚΑ θα δώσει μόνιμη λύση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Δεκάδες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεκινήσει στην πόλη και δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, κάτι που μαρτυρά την νέα δυναμική της. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε τροχιά προόδου. Οι μέρες που βρισκόταν πίσω από τις εξελίξεις έχουν τελειώσει οριστικά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ