Τρείς νέες ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Η σύγχρονη ποιητική σκηνή στην Ελλάδα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες κυκλοφορίες, και οι αναγνώστες που αγαπούν την ποίηση έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες φωνές και προσεγγίσεις. Οι Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σταθερά εδώ και δεκαετίες στην υπηρεσία όσων γράφουν, διαβάζουν και αγαπάνε την ποίηση στην Ελλάδα και την Κύπρο, κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες τρεις νέες ποιητικές συλλογές, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αξίζουν της προσοχής των αναγνωστών.

“Σκούρο Μωβ, της Φωτεινής Γκιλίρη

Το “Σκούρο μωβ” είναι το πρώτο βιβλίο ποίησης της Φωτεινής Γκιλίρη. Χρησιμοποιώντας ως τίτλο της συλλογής της το χρώμα του ουρανού πριν την αυγή, η ποιήτρια μιλά για τον έρωτα, την πανδημία, τους αστέγους, για “μικρές” και “μεγάλες” στιγμές, μέσα από ένα πλήθος εικόνων, χρωμάτων κι αρωμάτων.

Ένας χορός σε φόντο σκούρο μωβ.

Μια δίνη που στροβιλίζεται

σαν το γλυκό κρασί σε ποτήρι μισογεμάτο.

Ένα ταβάνι διάφανο και τ’ άστρα σήμερα πέφτουν ψιλά ψιλά μες στο ποτήρι σου.

Περνούν στα χέρια σου

και γίνεσαι ολόκληρος ένα θαμπό φως μες στο ημίφως.

Απόψε μου τραγουδάς χωρίς λόγια.

Μου τραγουδά το φως σου

που πάλλεται μέσα στην άρνησή σου.

Απόψε τα παραθυρόφυλλά μου είναι ανοιχτά

για την πανσέληνο που αγάπησε τη μοναξιά της

και την αυγή που αργεί αλλά έρχεται

Η Φωτεινή Γκιλίρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε, αρχικά νοσηλευτική και στη συνέχεια στη σχολή Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενώ πήρε Μεταπτυχιακό από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια σε Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε από νωρίς με τρεις μορφές τέχνης: την ποίηση, το θέατρο και τη μουσική συμμετέχοντας σε παραστάσεις. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου, παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής σε ωδείο της πόλης μας. Συμμετέχει σε χορωδίες με ρεπερτόριο Ελληνικό και ξένο. Γράφει ποίηση εδώ και πολλά χρόνια και αυτή είναι η πρώτη της συλλογή που εκδίδεται. Έλαβε μέρος στον Β’ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό για τη μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώθηκε από το κέντρο πολιτισμού της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας έπαινο.

“Άγρυπνα ποιήματα σε φιλόξενες νύχτες”, του Δημοσθένη Σπυρόπουλου

Τα ποιήματα ξαγρυπνούν ακριβώς γιατί οι νύχτες είναι φιλόξενες στην ποιητική διάθεση. Το σκοτάδι της νύχτας και το μυστήριο της σιωπής ξυπνούν τον οίστρο που υπαγορεύει στη πένα το γραπτό. Το ρολόι συμβολίζει τον χρόνο και η ανθρώπινη φιγούρα είναι το ποίημα που αποχωρεί πριν το χάραμα. Τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από το συναίσθημα που έχει τον πρώτο ρόλο στα περισσότερα. Τα θέματα αφορούν τη ζωή, τον έρωτα όπου ο οίστρος είναι μεθυστικός, την ψυχή και την αναζήτηση γενικότερα. Στη συλλογή εμπεριέχονται ποιήματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα και άλλα επετειακά με αγωνιστική χροιά. Είναι κατανοητά, γραμμένα σε απλό, καθημερινό λόγο, με φιλοσοφικές προεκτάσεις και αποφθέγματα.

Ο Δημοσθένης Σπυρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και εργάστηκε ως φαρμακοποιός. Έχει δημοσιεύσει δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο Στιγμές αγάπης, συγκίνησης και στοχασμού (2020) και Ταξιδεύοντας ανάμεσα σε αλήθειες και όνειρα (2021). Έχουν δημοσιευτεί ποιήματά του σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

“Η Κύπριδα Ντελάλισσα”, της Αθηνάς Χαραλαμπίδου

Τα ποιήματα της Αθηνάς Χαραλαμπίδου συνεκφέρουν τον αρχαίο μύθο με τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα. Η Αφροδίτη, σύμβολο ομορφιάς και αγώνων ελευθερίας, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας αρχαιόμυθης αφήγησης, όπου μύθοι και παραδόσεις διαπλέκονται με τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, με τους αγώνες και τις αγωνίες, τα πάθη και τις προσδοκίες ενός λαού, ενός τόπου που τον προίκισε η φύση και τον σημάδεψε η ιστορία. Ένα ταξίδι με το καράβι να φεύγει και να ξαναγυρνά στην Πάφο, αφετηρία και τέρμα μιας πολύχρονης δοκιμασίας. Ένα άγγιγμα ψυχής που άλλοτε φουντώνει μέσα στη δίνη του αγώνα και άλλοτε πικραίνεται όταν η ιστορία συναντά το άδικο, για να γίνει ελπίδα για το μέλλον. Και τότε η επίκληση στη θεά γίνεται από ερωτικό συναπάντημα κάλεσμα ελευθερίας: Επικαλέω τοι την θεόν.

Η Αθηνά Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Εργάστηκε ως εκφωνήτρια ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Είναι ερμηνεύτρια έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το 1967 μαζί με τον σύζυγό της ζωγράφο Ανδρέα Χαραλαμπίδη, μετέτρεψαν μια παλιά αποθήκη στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, σε όαση πολιτισμού και φυτώριο για τους νέους καλλιτέχνες, η γνωστή Παγκύπρια (και όχι μόνο) «ΜΠΟΥΑΤ 67». Μια τολμηρή Ιδέα για την εποχή εκείνη στο μικρό ψαροχώρι, που έμελλε να αλλάξει την πολιτιστική κατεύθυνση της Πάφου κι έγινε χώρος συγκέντρωσης για όλο τον πνευματικό κόσμο της Κύπρου! Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ» και είναι ιδρυτικό μέλος του. Υπήρξε γραμματέας της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΠΑΦΟΥ» από το1996-2008


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ