Η Μαρία Κάλλας ξανασυστήνεται μέσα από την Ανδρομάχη Γεωργιάδου

Συνέντευξη: Aναστασία Καραγιάννη


Η Ανδρομάχη Γεωργιάδου μετά την περσινή της επιτυχία ως «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, επανέρχεται στο θέατρο Σοφούλη στις 13 και 20 Μαρτίου, με το έργο «Μαρία Κάλλας» και μιλά στο Speak News και την Αναστασία Καραγιάννη για τη σχέση της με το θέατρο και τον καλλιτεχνικό χώρο, υποσχόμενη να φωτίσει πτυχές της προσωπικότητας της ντίβας που ίσως δε γνωρίζαμε πριν.

Γιατί δεν πρέπει κανείς να χάσει την παράσταση «Μαρία Κάλλας» στο Θέατρο Σοφούλη ;

Είναι η δική μου προσωπική ματιά πάνω στην τεράστια ερμηνεύτρια Μαρία Κάλλας όπως τη σκέφτηκα και την αποτύπωσα. Οπότε από ό,τι έχετε δει μέχρι τώρα σίγουρα διαφέρει. Είναι μια παράσταση με πολύ μουσική, τραγούδι και αρκετό χιούμορ. Τα τραγούδια στην παράσταση ερμηνεύω ζωντανά με συνοδεία πιάνου από την εκπληκτική μουσικό Μαρίνα Χονδροματίδου.

Υπάρχει κάποιο σημαντικό στοιχείο στην προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας που κατά τη γνώμη σας, δεν έχει αποτυπωθεί επαρκώς σε προηγούμενες παραστάσεις;

Το αστείρευτο χιούμορ της και ότι πάλεψε. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ίδια από το αποτέλεσμα της δουλειάς της. Μέχρι να φτάσει όμως στο να γίνει αυτή που γνωρίζουμε πάλευε και συνέχιζε να παλεύει μέχρι το τέλος. Η παράσταση έχει χιούμορ. Αναδεικνύεται μία άλλη πτυχή της Κάλλας, λίγο πιο ζωηρή ίσως. Μαθαίνουμε και κάποια πράγματα γι’ αυτήν, που ίσως δε γνωρίζαμε πριν.

Αρκετοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας έως τώρα, πιο χαρακτηριστικό καθιστά τη δική σας ερμηνεία ξεχωριστή;

Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει είναι ότι το έργο είναι γραμμένο από εμένα. Επίσης τραγουδάω και ζωντανά επί σκηνής. Επί προσθέτως κάτι ακόμη που το έργο το χρίζει ξεχωριστό είναι ότι υπάρχει και ο ρόλος μιας αφηγήτριας την οποία και υποδύομαι στον μονόλογό μου “Μαρία Κάλλας”.

Υπήρξε κάποια πτυχή στη ζωή ή την καριέρα της Μαρίας Κάλλας που σας δυσκόλεψε ερμηνευτικά ;

Οι μονόλογοι είναι πάντα δύσκολοι σα φόρμα. Είναι πιο συγκεντρωμένο το υλικό όταν είσαι μόνος σου στη σκηνή. Παράλληλα η Μαρία Κάλλας είναι μια πολύπλοκη πολυσχιδής προσωπικότητα και αυτές οι προσωπικότητες πάντα αποτελούν πρόκληση στον κάθε ηθοποιό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση;

Η σχέση της ήταν τραγική. Δεν είναι δωρεάν φαίνεται να είναι κανείς τραγωδός στη ζωή και να ερμηνεύει τις όπερες τις Μήδειες και τις Νόρμες με αυτόν τον τρόπο. Η σχέση της με τον Ωνάση σαφώς και επηρέασε τις ερμηνείες της. Είχε κάτι της ιέρειας, ήταν δηλαδή αρκετά μόνη της.

Στη διάρκεια ενσάρκωσης της Μαρίας Κάλλας, υπήρξε κάποια προσωπική σας εμπειρία που βρήκατε ότι συνδέεται με το ρόλο; H σύνδεση αυτή βοήθησε ή δυσκόλεψε την προσέγγιση σας;

Ηθοποιός εγώ ηθοποιός και αυτή, αυτή είναι η κύρια μας σύνδεση. Αρχίζω με αυτό ότι είμαστε άτομα που ερμηνεύουμε ρόλους σαν πρώτο στοιχείο, καλλιτέχνες. Αρχίζεις εκεί και μετά προσπαθείς σιγά σιγά, είναι κομμάτι κομμάτι που βρίσκεις στοιχεία στην πρόβα με πολύ βοήθεια από τον σκηνοθέτη ο οποίος σε βλέπει από έξω και προσθέτει στοιχεία τα οποία εσύ ίσως να μην ήξερες πιο πριν. Ο ρόλος ήταν δύσκολος αλλά βρήκα κάποια σύνδεση όμως οι πρόβες παίρνουν χρόνο και θέλει δουλειά πάντα.

Η Μαρία Κάλλας είχε ιδιαίτερη σχέση με το κοινό της. Πώς προσπαθήσατε να αποδώσετε αυτή την πτυχή της προσωπικότητας της στην ερμηνεία σας;

Σε μονόλογο απευθύνεσαι κατευθείαν στο κοινό. Μία από τις οδηγίες που μου έδωσε ο σκηνοθέτης είναι να έχω στο νου μου την απεύθυνση τεχνικά και να δίνω εναλλαγές. Καμιά φορά απευθύνεσαι σε μέλη του κοινού συγκεκριμένα και αλλάζεις και την έκφρασή σου μπορεί να εννοείς κάτι στον έναν να εννοείς κάτι διαφορετικό στην επόμενη έκφραση κοιτώντας τον άλλον…. Προσπαθείς να εναλλάσεις. Διαφορετικές επιλογές, να μην ακούγονται όλα το ίδιο.

Πώς αποτυπώσατε στην ερμηνεία σας τη δυναμική και ταυτόχρονα ευαίσθητη πλευρά της Κάλλας;

Με πολλές εναλλαγές στην έκφραση, δραματικά στην ερμηνεία τη δείχνουμε από πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πλευρές, διαφορετικές στιγμές. Τη μία μπορεί να χαίρεται, την άλλη λυπάται, γελάει, νοσταλγεί, αναπολεί. Τη βλέπουμε θυμωμένη, να ερωτεύεται, να εκδικείται.

Ποιος από τους ρόλους που ερμηνεύσατε έως σήμερα σας έχει επηρεάσει και σε κάποιο βαθμό;

Όλοι με επηρεάζουν. Και ο προηγούμενος ρόλος που έπαιξα επίσης της Μαργαρίτας ήταν δύσκολος, γιατί είναι μια τύραννος. Οι πολύπλοκοι και σκοτεινοί χαρακτήρες επηρεάζουν είναι πιο δύσκολοι. Είναι κάτι που πρέπει να αποτινάξεις από πάνω σου. Πρέπει να προσπαθείς να χαλαρώνεις….

Τι σημαίνει το θέατρο για σας;

Θέατρο είναι έκφραση, ανάγκη, επικοινωνία, ελπίδα. Χωρίς “δράμα” η ζωή δεν υπάρχει.

Ποιόν άνθρωπο στον καλλιτεχνικό χώρο θαυμάζετε περισσότερο και γιατί;

Τον Μπετόβεν! Γιατί είναι ένα παράδειγμα. Μέσα από τόσες πραγματικές δυσκολίες, κατάφερε να γράψει τέτοια ανεπανάληπτη μουσική, όντας χωρίς ακοή!

Τη συμβουλή θα δίνατε σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Θα τους έλεγα ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι και ωραίος. Βέβαια η συμβουλή είναι κάτι δύσκολο γιατί κάτι που μπορεί να λειτουργεί σε εμένα μπορεί να μη λειτουργεί σε κάποιον άλλον. Ο καθένας βρίσκει τον μοναδικό του δρόμο!

Θωρείτε πως οι καλλιτέχνες πρέπει να εκφέρουν γνώμη σε κοινωνικά ζητήματα;

Ναι σαφώς. Εγώ προσωπικά δεν είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, οπότε μην περιμένετε πολιτικές συζητήσεις από εμένα. Αλλά σε κοινωνικά ναι γιατί όχι… Έχουν και υποχρέωση!

Πιο είναι το αγαπημένο σας «moto» ;

Το αγαπημένο μου moto: Άδραξε τη μέρα !


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ