Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα*
Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τότε που ο μεγάλος Μακεδόνας πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν μόλις λίγους μήνες από την επιστροφή του στην Ελλάδα – από την ενδεκάχρονη αυτοεξορία του στο Παρίσι. Λίγους μήνες από τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ένας ολόκληρος λαός ανέμενε την έλευση του Καραμανλή, σε συνθήκες τραγικές για το Έθνος ολόκληρο. Είχε προηγηθεί τo πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, η τουρκική εισβολή στην Μεγαλόννησο, η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε επιστράτευση, στον Έβρο και τα νησιά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν κυριολεκτικά με το δάκτυλο στην σκανδάλη.
Ήταν καιροί χαλεποί και ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος κατάφερε, με αναίμακτο τρόπο, να περάσει την Ελλάδα από την επταετή δικτατορία στην Δημοκρατία και να εγκαθιδρύσει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα – που είχε πάψει να ισχύει από την 21η Απριλίου του 1967. Μετά τον σχηματισμό Εθνικής Κυβερνήσεως, στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και αμέσως προκήρυξε τις πρώτες εθνικές εκλογές για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία, μια από τις μακροβιότερες πολιτικές παρατάξεις, πρωταγωνίστησε την περίοδο της Μεταπολίτευσης και ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου, θέτοντας ως κυρίαρχο στόχο την αποσόβηση του κινδύνου ενός γενικευμένου πολέμου με την Τουρκία, την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την δημοκρατική λειτουργία της Ελλάδος και την μεγάλη προσπάθεια της ένταξης της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες – την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο ήταν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από αυτόν, από την οκταετία 1955 – 1963, όραμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με την τελετή της υπογραφής της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ στο Ζάππειο Μέγαρο το 1979. Η Ελλάδα πλέον έγινε το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τότε, με προεξάρχον το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου , πολεμούσαν σκληρά την επιχειρούμενη ένταξη, με το γνωστό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Αρκεί μόνον να αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η μοίρα της Ελλάδος εάν τότε ο Καραμανλής δεν επέμενε και δεν κατάφερνε τελικά να εντάξει την χώρα μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό που υπήρξε και παραμένει ακόμη για αρκετές χώρες βασική επιδίωξη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το επέτυχε χάρη στην συστηματική προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες των άλλων χωρών μελών της ΕΟΚ ότι δεν μπορούσε να υπάρξει Ευρωπαϊκή Κοινότητα χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδος, με την επιμονή του να σταθεί κόντρα στα μικροπολιτικά κελεύσματα στο εσωτερικό της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί και σήμερα στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Η συμπλήρωση, λοιπόν, των 50 χρόνων από την ίδρυσή της δεν είναι απλώς μια επέτειος, που αφορά στενά στα στελέχη και τους οπαδούς αυτής της παράταξης αλλά είναι ένα γεγονός που σχετίζεται απόλυτα με την πορεία της Ελλάδος αυτόν τον μισό αιώνα. Η ΝΔ ταυτίστηκε με την πορεία της πατρίδας μας και οι αποφάσεις των ηγετών αυτού του κόμματος, εκ των οποίων έξι κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα ως Πρωθυπουργοί – ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – επηρέασαν βαθιά την ζωή των Ελλήνων. Επομένως, τα γενέθλια μιας τέτοιας παράταξης αφορούν σε ολόκληρη την χώρα αφού συνδέονται με τις μεγάλες επιλογές που έκανε η ΝΔ , όπως αυτή της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, όπως οι μεγάλες συνθήκες και συμμαχίες που εξασφαλίστηκαν επί ημερών της, όπως η αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας για να μπορεί να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ενδεχόμενο οποιουδήποτε κινδύνου, όπως οι αποφάσεις για την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κ.α.
Ασφαλώς και οι λοιπές κυβερνήσεις άλλων κομμάτων επηρέασαν την ζωή της Ελλάδος, ωστόσο αυτό που συνολικά πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι εάν οι επιλογές που έγιναν από την κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά, διαχρονικά ωφέλησαν ή ζημίωσαν την χώρα μας.
Σήμερα, που ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε, πέρα από κομματικές και πολίτικες προκαταλήψεις και σκοπιμότητες, να κάνουμε έναν απολογισμό για όλα όσα συνέβησαν αυτές τις πέντε δεκαετίες. Σ’ αυτόν τον απολογισμό η ΝΔ πιστώνεται με λάθη, με παραλείψεις, με δύσκολες αποφάσεις. Πιστώνεται, όμως, με πολλές σημαντικές επιλογές που, στην πορεία του χρόνου, αποδείχθηκαν χρήσιμες και ωφέλιμες για τον ελληνικό λαό. Η Ιστορία είναι πάντοτε ο τελικός κριτής. Πάντως, έως σήμερα, ο απολογισμός των έργων και των ενεργειών της φιλελεύθερης παράταξης χαρακτηρίζει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποδείχτηκε εθνικά επωφελής.
*Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.