του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Τα πολιτικά κόμματα αναζητούν τρόπους να προσεγγίσουν τους πολίτες και να γίνουν πιο πειστικά. Επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα τους και να δελεάσουν τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Η Επιτροπή δημοσίευσε έκτακτο Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο καταδεικνύει ότι οι πολίτες της ΕΕ βλέπουν θετικά την οικονομική κατάσταση και την ποιότητα ζωής στην περιφέρειά τους.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (82 %) δηλώνουν ότι η ποιότητα ζωής στην περιφέρειά τους είναι καλή. Ταυτόχρονα, 65 % των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας της περιφέρειάς τους είναι καλή.
Οι Ευρωπαίοι τείνουν να πιστεύουν ότι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η περιφέρειά τους είναι το κόστος ζωής (31 %), η οικονομική κατάσταση και η ανεργία (26 %), καθώς και η υγεία (26 %). Ακολουθούν η στέγαση (20 %), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (19 %) και το εκπαιδευτικό σύστημα (18 %).
Ταυτόχρονα, προσδιορίζουν την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απασχόληση (29 %) ως μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (24 %), την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό (24 %), τη δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου (21 %), την υγεία (21 %), την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ (20 %) και τη μετανάστευση (19 %).
Η εμπιστοσύνη στις περιφερειακές και τοπικές αρχές παραμένει υψηλή, όπως και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ. 58 % των ερωτηθέντων τείνουν να εμπιστεύονται τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και 38 % τείνουν να μην τις εμπιστεύονται. Τα ίδια ποσοστά παρατηρούνται όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην ΕΕ.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων εξακολουθεί να επιδεικνύει αισιοδοξία. 66 % από αυτούς είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της περιφέρειάς τους, ενώ 32 % είναι απαισιόδοξοι. Ταυτόχρονα, 55 % είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ 42 % είναι απαισιόδοξοι.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων (47 %) εξακολουθεί να έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ το 21 % έχει αρνητική εικόνα και το 30 % έχει ουδέτερη εικόνα.
Το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την κοινή γνώμη στις περιφέρειες της ΕΕ διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε περιφερειακό επίπεδο και παρέχει λεπτομερή εικόνα της γνώμης των ευρωπαίων πολιτών. Η παρούσα έκδοση διεξήχθη μεταξύ 11ης Ιανουαρίου και 15ης Φεβρουαρίου 2024. Πραγματοποιήθηκαν 62.091 συνεντεύξεις τηλεφωνικώς σε 194 περιφέρειες.
Το 79% των ερωτηθέντων που ζουν στη ζώνη του ευρώ πιστεύουν ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ και το 69% πιστεύει ότι είναι καλό για τη χώρα τους. Το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ιδέα ενός σχεδίου ανάκαμψης που θα υποστηρίζει όλα τα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν πράσινες, ψηφιακές και κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του 1 και 2 λεπτών του ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζει υψηλό και σταθερό επίπεδο υποστήριξης με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες λένε ότι υπάρχουν εκτεταμένες διακρίσεις στη χώρα τους λόγω του ότι είναι Ρομά (65%), του χρώματος του δέρματος (61%), της εθνικής καταγωγής (60%), της ταυτότητας φύλου (είναι τρανς, 57%) ή σεξουαλικό προσανατολισμό (54%). Περίπου ένας στους πέντε (21%) ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν αισθανθεί προσωπικά διακρίσεις ή έχουν υποστεί παρενόχληση τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πιο αναφερόμενες μορφές διακρίσεων ή παρενόχλησης βασίζονται στην ηλικία, το φύλο, τις «πολιτικές απόψεις», την «κοινωνικοοικονομική κατάσταση» και τη «γενική φυσική εμφάνιση». Οι δημόσιοι χώροι και η εργασία είναι οι κύριες τοποθεσίες όπου συμβαίνουν διακρίσεις ή παρενόχληση.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και η ΕΕ έχει αδυναμίες. Η ηγεσία της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Οι πολίτες απαιτούν άμεση βελτίωση της καθημερινότητας τους. Αν συνεχίσει έτσι θα αντιμετωπίσει μεγάλη κρίση!