Αγωνιζόμαστε για απαλλαγή από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του για τον επετειακό εορτασμό της 1ης Απριλίου 1955, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΘΟΙ Κυπερούντας, και την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.
“Νιώθουμε το βάρος της ευθύνης απέναντι στη θυσία και στους αγώνες τους”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για να προσθέσει ότι ως Πολιτεία, “εργαζόμαστε καθημερινά, επίμονα και επίπονα για επίτευξη εξόδου από το αδιέξοδο, στο οποίο μας έφερε η τουρκική πλευρά και επανέναρξη των συνομιλιών”.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι “αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, έχοντας ως σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για απαλλαγή από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας”.
Αναφερόμενος στον αγώνα της ΕΟΚΑ, είπε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από την ανάγκη ενός καταπιεσμένου λαού να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας, αλλά και του προαιώνιου πόθου για Ένωση με τον εθνικό κορμό, ενώ σημείωσε ότι αποτελούσε την ιστορική συνέχεια προγενέστερων κινημάτων και διακηρύξεων.
Σημείωσε ότι έχουν περάσει 69 χρόνια από το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου του 1955, όταν οι Έλληνες της Κύπρου, χωρίς προετοιμασία και χωρίς να υπάρχουν οργανωτικές δομές και συγκροτημένα ένοπλα τμήματα, “τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι και παίρνοντας τα όπλα να εξεγερθούν και να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ελευθερία και ανεξαρτησία”.
“Τιμούμε, σήμερα, τον ηρωισμό όλων εκείνων των αγωνιστών, ο οποίος αναδυόμενος από τις αξίες και τα ιδανικά του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος, τους ώθησε να ορθώσουν το ανάστημα και να αντισταθούν σθεναρά απέναντι σε ένα υπέρτερο αντίπαλο, επιτυγχάνοντας εν τέλει τον ιερό σκοπό του Αγώνα. Αυτό άλλωστε αποτελεί στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Έλληνα διαχρονικά: να μάχεται και να θυσιάζεται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη”, είπε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε τέσσερις ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα, τον Ανδρέα Πατσαλίδη, τον Αλέκο Κωνσταντίνου, τον Κώστα Αναξαγόρου, και τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 20 Ιουνίου 1958 στην Πιτσιλιά, μετά από έκρηξη νάρκης, ενώ διδάσκονταν τον χειρισμό της. Το γεγονός, είπε ο Πρόεδρος, συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία που προέβη σε παλλαϊκές διαδηλώσεις τις μέρες μετά τον θάνατό τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.