Μαρία Σπυράκη – Η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητο να φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλάει στο SPEAKNEWS για το κοινοβουλευτικό της έργο, για τις πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον, για τις ερχόμενες ευρωεκλογές, για τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, και για το Κυπριακό που πρέπει η ΕΕ να αναλάβει δραστικό ρόλο για την επίλυσή του.

Πρόσφατα αναδειχτήκατε πρώτη ανάμεσα στους Έλληνες Ευρωβουλευτές σε κοινοβουλευτική επιρροή, σύμφωνα με τον δείκτη BCW. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η κατάταξη;

Είναι συγκινητικό για μένα το γεγονός ότι στην παρούσα θητεία αξιολογήθηκα πρώτη μεταξύ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κοινοβουλευτικό μου έργο σύμφωνα με τον δείκτη BCW και δεύτερη Ελληνίδα στην επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το δείκτη EUmatrix. Πέρα όμως από την ηθική ικανοποίηση για τις σημαντικές αυτές διακρίσεις που αποτελούν επιβράβευση της σκληρής και εντατικής μου δουλειάς μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νιώθω ότι δικαίωσα την επιλογή των Ελλήνων που με ψήφισαν το 2019 και μου έδωσαν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν είναι εις θέση να κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι ευρωβουλευτές που επέλεξαν δεν είναι απλά μέρος μιας φωτογραφίας, αλλά είναι ικανοί να νομοθετήσουν, να διαπραγματευτούν να σταθούν με αξιώσεις στο ύψος των απαιτήσεων της θέσης, του θεσμού που εκπροσωπούν και πρωτίστως της πατρίδας μας.

Ως ευρωβουλευτής που συμμετέχετε στις επιτροπές για την Ενέργεια και για το Περιβάλλον, θεωρείτε ότι είναι εφικτός ο στόχος του 2050 για κλιματική ουδετερότητα; Συμμορφώνονται ως προς αυτόν τα κράτη-μέλη και οι μεγάλες βιομηχανίες;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το μέλλον της Ευρώπης. Με τον κλιματικό νόμο κατοχυρώθηκε νομοθετικά ο στόχος της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ο στόχος αυτός αποτελεί επακόλουθο της δέσμευσης που ανέλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Η βιομηχανία προσαρμόζεται με ταχύτητα δεδομένου ότι η εκπομπή των ρύπων κοστίζει και ταυτόχρονα η ζήτηση για «πράσινα» προϊόντα αυξάνεται. Η διευκόλυνση της βιομηχανίας να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της μείγμα μέσω της Net zero act, της χρήσης μονάδων αποθήκευσης και επανάχρησης του άνθρακα CCSU, της διευκόλυνσης παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρισμού και του νομοθετικού πλαισίου CBAM για τη φορολόγηση εισαγόμενων χημικών, τσιμέντων, χάλυβα αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές που επιβάλλονται στην ευρωπαϊκή παραγωγή, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της βαριάς βιομηχανίας μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε και τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκηρύξει την τελευταία δεκαετία σειρά προγραμμάτων για την υποστήριξη των «έξυπνων πόλεων» στην ΕΕ. Στη συνεχεία, μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, επιλέχθηκαν 100 πόλεις που θα πρέπει να υλοποιήσουν το στόχο έως το 2030, έτσι ώστε να ακολουθήσει το σύνολο των πόλεων της ΕΕ μέχρι το 2050. Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σε αυτήν έχουν ενταχθεί έξι πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα.

Έχει μεγάλη σημασία το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έτσι ώστε να καταφέρουμε το 2050 να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια κλιματικά ουδέτερη κατάσταση. Ήδη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν τη βούλησή μας να συμβάλουμε τα μέγιστα στον ευρωπαϊκό στόχο.

Τι απαντά η Ε.Ε. στους ευρωπαίους πολίτες, που πιστεύουν ότι ήδη πληρώνουν ακριβά την ενεργειακή μετάβαση;

Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε και αν καταφέρουμε να ελαττώσουμε τις διαρροές ενέργειας και να αυξήσουμε την ενεργειακή αποτελεσματικότητα στα δημόσια κτίρια, πρώτα και στη συνέχεια με την υποστήριξη της ΕΕ στις κατοικίες μας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωφέλιμο μόνο για την τσέπη μας και το περιβάλλον. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργεί θέσεις εργασίας και τα αναβαθμισμένα κτίρια βελτιώνουν την υγεία των ενοίκων τους.

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να ανέβει κατά 10% η ενεργειακή αποτελεσματικότητα το 2030 από το 2020 είναι ένας στόχος που βρίσκεται και στα εθνικά σχέδια και χρηματοδοτείται πολλαπλώς από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα στην ΕΕ κάναμε σημαντικά βήματα στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με την πρόοδο που συντελέστηκε. Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III,IV,V). Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στα οικιακά τιμολόγια. Η τιμή της ενέργειας έπεσε σε επίπεδα πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό οφείλεται στην απεξάρτηση μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και στην αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών; Με ποια κριτήρια υπόψιν πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι; Σας προβληματίζουν τα ποσοστά της αποχής;

Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι πολιτική επιλογή για την πορεία της Ευρώπης και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

To διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι να παραμείνουμε στη συμμαχία του κέντρου, γιατί δίνει λύσεις αντί να βγαίνει στο δρόμο και αναδεικνύει την μετριοπάθεια και τις επιλογές της λογικής και της προόδου. Αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό της χώρας μας Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο εισρέουν στη χώρα μας περί τα 40 δισ.ευρώ για να μετεξελιχθεί η οικονομία μας.

Η Νέα Δημοκρατία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κυριαρχεί στη συμμαχία του κέντρου που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, με λάθη και παραλείψεις, αλλά προστάτευσε τους ευρωπαίους πολίτες από κρίσεις και κινδύνους. Σε αυτή τη συμμαχία στοχεύουμε και το 2024 και αυτή τη συμμαχία ελπίζουμε ότι θα αναβιώσουμε μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα.

Όταν το 80% της νομοθεσίας αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρόλο συνομοθέτη, γίνεται αντιληπτό, ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι συσχετισμοί δυνάμεων, οι συμμαχίες και οι συναινέσεις.

Η συμμαχία του κέντρου, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι αυτή που έδωσε λύσεις σε κρίσεις και προβλήματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν συμφέρει κανέναν στην Ελλάδα.

Απευθύνομαι στους συμπολίτες μας και τους καλώ στην κάλπη. Αξιολογήστε μας, δείτε τι κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε στην ΕΕ με βάση την πορεία μας και το βιογραφικό μας! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Eλάτε στην κάλπη και επιλέξτε τους καλύτερους.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται οι Ευρωεκλογές να παίρνουν την μορφή ενός “ενδιάμεσου τεστ” για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πιστεύετε ότι θα επαναληφθεί και φέτος αυτό;

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ενδιάμεσο τεστ» για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι πολιτική επιλογή, στο χώρο που δίνει λύσεις και αυτός είναι η Νέα Δημοκρατία που είναι το μεγαλύτερο κόμμα μέσα στο σχηματισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη.

Αν θέλουμε λύσεις επιλέγουμε τη Νέα Δημοκρατία που έδωσε στην πρώτη γραμμή τη μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε τις δυνάμεις της λογικής και της προόδου. Οι φωνές διαμαρτυρίας, οδηγούν σε περιθωριοποίηση στην Ευρώπη και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Η επιλογή πολιτικών σχηματισμών που υιοθετούν το λαϊκισμό και τα μεγάλα λόγια οδηγεί στην υπονόμευση της σταθερότητας και των επιτευγμάτων μας, μετά από τόσες θυσίες. Όταν κάποιος ψηφίζει ακραίους, λαϊκιστές στο τέλος της μέρας πυροβολεί τα πόδια του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να θεωρούν από εδώ και πέρα ότι υπάρχει ένας εχθρός προ των πυλών; Βρισκόμαστε ήδη ξανά σε ψυχροπολεμικό κλίμα;

Οι πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, ούτε δημοκρατικές. Η επανεκλογή του Πούτιν επιβαρύνει την πορεία των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, η οποία έχει εισβάλει παρανόμως εδώ και μια διετία στην Ουκρανία με μια πολεμική σύρραξη με τεράστιες απώλειες.

Η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση που δεν είναι άλλη από την δική της αμυντική ομπρέλα. Το γεγονός ότι προχωρά με κονδύλια από τον προϋπολογισμό στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, θέτει κοινές προδιαγραφές στα οπλικά συστήματα, σχεδιάζει κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων και συγχρόνως δημιουργεί ένα νέο σώμα ταχείας επέμβασης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

H πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου, αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει, ειδικά για τη χώρα μας που έχουμε και αναθεωρητικό γείτονα.

Γιατί η Ε.Ε. δεν παίρνει αντίστοιχα μέτρα, όπως με την Ρωσία, για την Τουρκία και την συνεχιζόμενη 50χρονη κατοχή του 37% της Κύπρου; Θα μπορούσε το παρόν ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει σε κάποιο ισχυρό ψήφισμα για το Κυπριακό;

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο στόχος για την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου αλλά και η ανάγκη για την επίλυση του εθνικού προβλήματος παραμένει. Αναμφισβήτητα η παρουσία στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί προστιθέμενη αξία και καθοριστικής σημασίας διάσταση για την επίλυση του Κυπριακού, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ΕΕ εδράζεται, αναπόσπαστο και αδιαμφισβήτητο μέρος του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ ελέγχει την Τουρκία στην πρόοδο της ως υποψήφια χώρα και όπως γνωρίζετε, η πίεση που ασκείται στην Τουρκία είναι πολλαπλή. Το βέβαιο είναι ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δραστικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού. Η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητο να φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ.

Υπήρξαν περιπτώσεις που όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να κράτησαν κοινή γραμμή, με κοινές θέσεις, για κάποιο σημαντικό θέμα;

Πολλές. Θα θυμίσω μόνο την πρωτοβουλία μας, που ξεκίνησε από εμάς τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για διαμαρτυρία στην UNESCO για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τζαμί. Στην Ευρώπη φοράμε τη σημαία του έθνους. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς είναι σπουδαίο που καταφέραμε να έχουμε δύο ελληνικά κράτη στην Ένωση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ