Παναγιώτη Παπασταματίου “Η εκτεταμένη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού στη χώρα είναι αναγκαία και εθνικής σημασίας”

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γεν. Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, μιλάζει στο SPEAKNEWS για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, και τονίζει πόσο αναγκαία είναι η εκτεταμένη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Ελλάδας και ιδίως του Αιγαίου.

Κύριε Παπασταματίου, εξηγήστε μας ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι η Ένωση των επιστημόνων και των επιχειρήσεων του αιολικού κλάδου στην Ελλάδα. Μέλη της γίνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα από όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επιστημονικής κοινότητας. Σκοπός της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι η προώθηση της αιολικής ενέργειας η οποία υπηρετεί και τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Το όραμα της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, σε ένα σύστημα με πολλή αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τις άλλες ΑΠΕ, με τα δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης, την εξοικονόμηση και τη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας. Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα επιδεικνύει στην πράξη αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον με πλήρη αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της που είναι ο 100% βεβαιωμένος ενεργειακός πλούτος της πατρίδας μας.

Πού βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα σε ό,τι αφορά την παραγωγή και εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας; Ποιοι είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια;

Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη καθώς η αιολική ενέργεια για πρώτη φορά παρήγαγε περισσότερο ηλεκτρισμό από ό,τι το φυσικό αέριο. Και για την Eλλάδα ήταν μια χρονιά ορόσημο: η αιολική ισχύς ξεπέρασε τα 5GW. Συγκεκριμένα, το τέλος του 2023 λειτουργούσαν στην Ελλάδα αιολικά πάρκα συνολικής αιολικής ισχύος 5.226 MW τα οποία παρήγαγαν το 23,5% της συνολικής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Η παραγωγή αυτή είναι ίση με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,6 εκ. νοικοκυριών. Αυτό αποτελεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Όμως εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η ισχύς από τα αιολικά μας πάρκα το 2030 θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί, ενώ για το 2050 προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα, θα πρέπει να εξαπλασιαστεί.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και μια γενικότερη παραφιλολογία γύρω από τις ανεμογεννήτριες και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, από την άμεση επιρροή της ανεμογεννήτριας στον περιβάλλοντα χώρο, μέχρι τις φήμες για εγκατάσταση σε καμένες δασικές εκτάσεις, ή σε περιοχές Natura. Πού τελειώνει το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια;

Αντιρρήσεις, προβληματισμοί ή και αντιδράσεις υπάρχουν για οποιαδήποτε νέα παραγωγική επένδυση στην χώρα. Εκτός από την έλλειψη ενημέρωσης, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν εμπιστεύονται τη δυνατότητα του κράτους να ελέγχει αποτελεσματικά τις μελέτες και την εφαρμογή των αδειών.

Η ανησυχία αυτή όμως, διανθίζεται πολλές φορές με γενικούς αφορισμούς ενάντια στην αιολική ενέργεια και διατυπώνονται εξωφρενικοί ισχυρισμοί που δεν έχουν βάση. Αντίθετα με μας η αλήθεια είναι ότι κλιματική αλλαγή υπάρχει, την ζούμε χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα και στην χώρα μας με φυσικές καταστροφές που αυτή προκαλεί, οφείλεται στον άνθρωπο και η αιολική ενέργεια την αντιμετωπίζει.

Η αιολική ενέργεια δεν θίγει την κτηνοτροφία, τη γεωργία ή την μελισσοκομία. Δεν επηρεάζει το μικροκλίμα. Είναι γενικά συμβατή με άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να καεί μια δασική έκταση για να γίνει ένα αιολικό πάρκο. Αντιθέτως τα αιολικά πάρκα πολλές φορές έχουν αποδειχτεί χρήσιμα στην δασοπυρόσβεση.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει προσπαθήσει να απαντήσει σε 24 από αυτούς τους μύθους μέσω του ιστότοπου ask4wind.gr όπου δίνονται αναλυτικές τεκμηριωμένες απαντήσεις και παραθέτονται οι πηγές τους.

Ποια είναι τα άμεσα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι πολίτες, οι απλοί καταναλωτές ενέργειας, από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή τους.

Τα αιολικά πάρκα παράγουν φθηνή και καθαρή ενέργεια για όλους τους πολίτες. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, τα αιολικά πάρκα προσέφεραν 4 δις ευρώ ως επιδοτήσεις στους υψηλούς, εξαιτίας του φυσικού αερίου, λογαριασμούς ρεύματος. Επιπλέον συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού από ρύπους περιβάλλοντος για τους πολίτες, αφού οι ανεμογεννήτριες δεν εκπέμπουν ρύπους. Σε τοπικό επίπεδο προσφέρουν πολλαπλά οφέλη1. Ενδεικτικά:

Το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται στις κοινότητες που τα φιλοξενούν για μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος και για τοπικά έργα ανάπτυξης2.

Νέες δουλειές τοπικά. Εργασίες, εργολαβίες και προμήθειες από την τοπική αγορά.

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως έργα υποδομής, ιατρική υποστήριξη, κοινωνικές υποδομές, αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά, υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων, ενίσχυση των τοπικών παραγωγών κ.ο.κ.

Το ελληνικό περιβάλλον, σε ξηρά και θάλασσα, προσφέρεται για εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ή υπάρχουν περιορισμοί;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα προικισμένη από ήλιο και άνεμο. Ειδικά, το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο. Η εκτεταμένη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού στη χώρα είναι αναγκαία και εθνικής σημασίας.

Περιορισμοί υπάρχουν από τη νομοθεσία -και καλώς υπάρχουν- καθώς τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν και δεν πρέπει να εγκαθίστανται παντού: Καταρχάς ο άνεμος ορίζει πού μπορεί να γίνει η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ένα πάρα πολύ αναλυτικό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τους κανόνες χωροθέτησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου που διασφαλίζει ότι η χωροθέτηση γίνεται σωστά βάσει κανόνων.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα, και αυτό προέρχεται από το εξωτερικό ή και από εγχώριες εταιρείες;

Ο ελληνικός αιολικός κλάδος αποτελεί πόλο έλξης για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Σήμερα, οι ξένες επενδύσεις αποτελούν το 40% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος. Επιπλέον, με την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια με αρκετούς ξένους επενδυτές να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας. Αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς μετά την μακροχρόνια οικονομική κρίση που βιώσαμε, οι επενδύσεις είχαν μειωθεί αισθητά. Ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

1. https://ask4wind.gr/society-myth01/

2. https://eletaen.gr/deltio-typou-megali-oikonomiki-syneisfora-ton-aiolikon-parkon-stous-oikiakous-katanalotes-revmatos-ton-periochon-egkatastasis-tous/


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ