Τζον Κέρι προς Αθήνα: Βρείτε τα με τον Ερντογάν για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Protagon Team 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 13:20

Αν και απόστρατος της αμερικανικής πολιτικής πλέον, ο 80χρονος σήμερα πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα, παρενέβη στη διαμάχη που έχει ανακύψει τελευταία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την προστασία της θάλασσας.

Μολονότι εκτός αμερικανικής κυβέρνησης πια, ο Τζον Κέρι δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Βετεράνος γερουσιαστής, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2004, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη δεύτερη τετραετία του Μπαράκ Ομπάμα (2013 – 17) και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα.

Ίσως λοιπόν, ούτε αυτά που λέει να λέγονται ακριβώς τυχαία, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης σε ένα ελληνικό μέσο με υπόβαθρο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ενός 80χρονου απόστρατου της αμερικανικής πολιτικής: Λίγες εβδομάδες πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Τζον Κέρι καλεί, μέσω συνέντευξης στα «Νέα Σαββατοκύριακο», την Ελλάδα και την Τουρκία να βρουν «κοινό έδαφος», ακόμα και για το θέμα που προέκυψε τελευταία με την πρόθεση της Αθήνας να δημιουργήσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο και τις παράλογες αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Τζον Κέρι έδωσε συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου, με την ιδιότητα του ιδρυτή του One Ocean Conference, στο πλαίσιο του οποίου άλλωστε βρέθηκε  στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Και στην ερώτηση ότι η προστασία των θαλασσών συνδέεται αναπόφευκτα και με τη γεωπολιτική κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να προσπαθήσουν να βρουν «κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού».

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν η εξής: Η προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μας ξεπερνά την περιβαλλοντική διάσταση, συνδέεται και με μια γεωπολιτική διάσταση, όπως είδαμε πρόσφατα με την αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό σχέδιο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Γεωπολιτική διάσταση υπάρχει και σε σχέση με τις θάλασσες και τους ωκεανούς γύρω από τη Μέση Ανατολή. Σας απασχολούν τέτοιες καταστάσεις και ποιες λύσεις βλέπετε;

Και ο Τζον Κέρι έδωσε την εξής απάντηση: «Υπάρχει πάντα μια γεωπολιτική διάσταση στην προστασία των ωκεανών. Χρειάζεται διπλωματία εκτός από τη συντήρησή τους για να αποδώσει. Αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι οι γεωπολιτικές διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν ή να αποκλειστούν από άλλα ζητήματα. Κανένα μέρος του πλανήτη ή του παγκόσμιου ωκεανού δεν αλλάζει τόσο γρήγορα όσο οι πόλοι στην Αρκτική και την Ανταρκτική, και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Ως υπουργός Εξωτερικών, παρόλο που είχαμε πολύ μεγάλες διαφορές με την Κίνα και τη Ρωσία σε άλλα θέματα, συνεργαστήκαμε για να συμφωνήσουμε σε ιστορικές νέες προστατευόμενες περιοχές στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού».

Πηγή: Protagon.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ