Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη της παρατήρησης Γης μέσω δορυφορικών, εναέριων και επίγειων μέσων, καθιστώντας την χρήσιμο εργαλείο λήψης επικυρωμένων αποφάσεων σε πολλούς τομείς.
Μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) , ένας τομέας που αναπτύσσεται είναι η ανάλυση Μεγάλων Γεω-Δεδομένων, μέσα από το ομώνυμο τμήμα του Κέντρου.
Στόχος του τμήματος αυτού είναι η ανάπτυξη μοντέλων και μεθοδολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την πιο εύστοχη λήψη αποφάσεων και πρόληψη από κινδύνους, φυσικούς και μη όπως η κλιματική κρίση, οι πυρκαγιές, οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ακόμη, μέσα στις δράσεις του τμήματος συγκαταλέγεται η ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων, μοντέλων διασωλήνωσης Μεγάλων Γεω-Δεδομένων και δημιουργία υποδομών αποθήκευσης δορυφορικών δεδομένων.
Τα παρακλάδια της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η μηχανική μάθηση, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, οι εξελικτικοί αλγόριθμοι, η νοημοσύνη σμήνους ή ακόμη και υβριδικά μοντέλα, σε συνδυασμό με την εύκολη πλέον πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων, δημιουργούν προοπτικές για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεγάλης ακρίβειας για παρατήρηση Γης.
Στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το έργο «EXCELSIOR» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Cyprus Remote Sensing Society μεταξύ 8 και 9 Απριλίου στην Πάφο, έλαβε χώρα η 5η ετήσια ημερίδα του Έργου EXCELSIOR με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Δεδομένα στη Παρατήρηση Γης: Τάσεις και Προκλήσεις», υπό την επιμέλεια του Δρα Μιχάλη Μαυροβουνιώτη, Αναπληρωτή Συντονιστή του Τμήματος Ανάλυσης Μεγάλων Γεω-Δεδομένων του ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσίασαν ερευνητές από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το Πανεπιστήμιο NEAPOLIS Πάφου, το Κυπριακό Ινστιτούτο, την εταιρεία Cyric, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο Ρώμης «Tor Vergata», το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης (DFKI) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε νέες τεχνολογίες διαχείρισης Μεγάλων Γεω-Δεδομένων, νέες τεχνικές Μηχανικής Μάθησης, Επεξηγημένης Τεχνητής Νοημοσύνης και διαχείριση φυσικών καταστροφών χρησιμοποιώντας Γεω-Δεδομένα.
Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2020, με έδρα τη Λεμεσό, μέσω του Έργου EXCELSIOR και παρέχει την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών του Διαστήματος, Παρατήρησης Γης και Γεωπληροφορικής σε Εθνικό, Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.