Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη – Οι γυναίκες της Κύπρου παραμένουν ο φάρος και ο συνεκτικός ιστός της κοινωνίας

Φωτογραφίες: IMH, ΓΤΠ και προσωπικό αρχείο Κας. Χριστοδουλίδη

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός


Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για όσα βίωσε στον ένα χρόνο που πέρασε από την εκλογή του συζύγου της Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξηγεί πως αντιλαμβάνεται η ίδια τον ρόλο που έχει αναλάβει, τονίζει τη σημασία του κοινωνικού έργου που της αναλογεί, και εξαίρει τις γυναίκες της Κύπρου για την στάση τους όλες αυτές τις δεκαετίες.

Πέρασαν 13 μήνες από την ανάδειξη του συζύγου σας Νίκου Χριστοδουλίδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεκατρείς μήνες μετά, τι θυμάστε από εκείνη την νύχτα της νίκης;

Ήταν η κορύφωση ενός πολύ έντονου 24ώρου με συνεχείς εναλλαγές εικόνας, δράσης και συναισθημάτων. Η κούραση και η αγωνία ήταν στο ζενίθ πριν κλείσουν οι κάλπες, επομένως δεν ήταν εύκολο να συνειδητοποιήσεις την νίκη ή όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης λιποθύμησε η Δέσποινα μας και έτσι αυτό επισκίασε όλα τα άλλα. Σήμερα συνειδητοποιώ ότι ως οικογένεια διανύσαμε μια μακρά και πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο, ενίοτε μέσα σε ένα πολύ τοξικό κλίμα, υπερβήκαμε όλοι εαυτόν για να κρατηθούμε δυνατοί, να στηρίξουμε τον Νίκο που έδωσε αυτήν την μάχη με υποδειγματικό ήθος κι αξιοπρέπεια, και χρειαζόμασταν χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων. Ήμασταν και είμαστε όλη η οικογένεια πολύ περήφανη για τον Νίκο, για τον αγώνα που έδωσε, για το ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος που η κοινωνία επέλεξε, που εργάζεται τόσο σκληρά χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και αξίες του για την βελτίωση της καθημερινότητας και την ευημερία όλων των πολιτών.

Από την 1η Μαρτίου του 2023, είστε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου. Τί σημαίνει για εσάς αυτός ο τίτλος;

Προσωπικά αναφέρομαι στον εαυτό μου ως η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προτιμώ. Όμως είθισται να αποδίδεται στην σύζυγο του αρχηγού της κυβέρνησης αυτός ο τίτλος, τον οποίο αντιμετωπίζω με σεβασμό και τον αντιλαμβάνομαι ως ιδιότητα ευθύνης. Η επιλογή μου να μείνω εκτός εργασίας τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου δείχνει ότι συνειδητά επέλεξα αυτό το πρώτο διάστημα να αφοσιωθώ στην στήριξη του έργου του σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες μιας Πρώτης Κυρίας που είναι κυρίως κοινωνικού ή και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και στο ρόλο της μητέρας. Ακριβώς επειδή αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό τις προσδοκίες του κόσμου που εμπιστεύθηκε τον Νίκο, αφουγκράζομαι τις ανησυχίες της κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων, παιδιών και νέων, και θεωρώ χρέος μου να προσφέρω ό,τι μπορώ.

Ως Επίτιμη αλλά και εκτελεστική Πρόεδρος σε πολλούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προσπαθώ να μην μένω στους τύπους ούτε στην κοινωνική παρουσία. Ζούμε στην εποχή που η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Όμως για μένα πάντα μετρά πρώτα η ουσία. Το έργο. Να δρας και αυτό να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα στους πολλούς. Και μάλιστα με τρόπο διαρκή. Για μένα, Πρώτη Κυρία, σημαίνει να είσαι μέσα από το έργο σου, το θετικό πρότυπο, προσφοράς, αλληλεγγύης, να είσαι ενεργός πολίτης από την πρώτη γραμμή της κοινωνίας μέσα από δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην αξιοπρεπή διαβίωση, και σε ίσες ευκαιρίες μάθησης και σπουδών. Να είσαι η φωνή της κοινωνίας, ο άνθρωπος που θα μεταφέρει στον Πρόεδρο αφιλτράριστα τα προβλήματα και τα κακώς έχοντα, τα όσα βασανίζουν τον κόσμο, να αξιοποιείς κάθε ευκαιρία για να συμβάλεις στην επίλυση κοινωνικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Ένα χρόνο μετά, θεωρώ ότι έχω καλή εικόνα για τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων σε όλη την Κύπρο, αυτές που έχουν να κάνουν με παιδιά, έφηβους, ηλικιωμένους, ανάπηρους και προσπαθώ να ενισχύω κάθε καλό σκοπό, τις περισσότερες φορές όσο πιο διακριτικά γίνεται. Δεν περιορίζομαι στις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος πρέπει να ζει καλά, στην πόλη ή στο χωριό, να έχει την ίδια ποιότητα και ευκαιρίες ζωής.

Νιώθω ευλογημένη διότι πολύ συχνά δέχομαι προσκλήσεις για επισκέψεις σε σχολεία, μιλώ με τα παιδιά, τους δασκάλους και τους γονείς, συναντώ οργανωμένα σύνολα και εστιάζω στους τομείς που μπορεί μια Πρώτη Κυρία να έχει θετική συμβολή, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όλων των ευάλωτων ομάδων, για περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπερίληψη. Από όλες τις επισκέψεις, εκδηλώσεις, επαφές γεννιούνται όμορφες δράσεις με θετικό αποτύπωμα, με προστιθέμενη αξία σε ανθρώπους. Αξιοποιώ την κοινωνική εταιρική ευθύνη για έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας, αυτό με νοιάζει.

Ταυτόχρονα εστιάζω σε δράσεις που στοχεύουν στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και στην προαγωγή στην Κύπρο ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής.

Φωτογραφίες: IMH, ΓΤΠ και προσωπικό αρχείο κας. Χριστοδουλίδη

Με την ιδιότητα της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είστε Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ραδιομαραθωνίου. Ποια είναι η αποστολή των δύο αυτών οργανισμών;

Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης συστάθηκε πριν από δέκα χρόνια σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρόκειται για ένα ειδικό Ταμείο, το οποίο εμπνεύστηκε η τότε Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, για να ενισχύσει παιδιά που υποχρεώνονταν να διακόψουν τις σπουδές τους εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Στηρίζεται σε νόμο και ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής του κράτους.

Στον Φορέα μπορούν να κάνουν εισφορές φυσικά και νομικά πρόσωπα και με αυτά τα χρήματα βάσει κριτηρίων λαμβάνουν βοηθήματα/υποτροφίες σπουδαστές πρώτου πτυχίου κυρίως για τα δίδακτρα ή τα ενοίκια τους. Αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο εφόσον στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλη κρατική δυνατότητα για υποτροφίες για παιδιά από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για αυτό και από την πρώτη μέρα που ανέλαβα επιχείρησα με τους συνεργάτες μου να το ενισχύσω και να το επικαιροποιήσω ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής, να χαλαρώσουν τα κριτήρια και να δοθούν υποτροφίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Φέτος έκαναν αιτήσεις 1340 άτομα και αναμένουμε ότι αυτά που θα πληρούν τα κριτήρια και θα πάρουν βοήθεια θα είναι περίπου 800 ίσως και 1000. Οι πληρωμές για φέτος αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Τα παιδιά αυτά, χωρίς τον Φορέα δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν.

O Φορέας λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Οι εισφορές γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα, ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής του Κράτους και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις υπόκεινται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος μπορεί να ελέγξει και το μητρώο που τηρείται με σεβασμό στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Επιπλέον, αντίγραφο των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η ευγενής, ένθερμη συμμετοχή μεγάλων οργανισμών, φυσικών και νομικών προσώπων, από την Κύπρο και το εξωτερικό, κυρίως από άτομα της διασποράς αλλά και της εφοπλιστικής κοινότητας, είναι συγκινητική και πολύ ενθαρρυντική. Είμαι περήφανη γιατί με τη διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων φέτος καταφέραμε να ενισχύσουμε τη φοίτηση πολύ περισσότερων παιδιών που κάνουν το πρώτο πτυχίο τους και στόχος μας είναι χρόνο με το χρόνο να μπορέσουμε να στηρίζουμε και οικογένειες της μεσαίας τάξης, μονογονείς, πολύτεκνους.

Σε μια εποχή ακρίβειας, όπου η οικογένεια δοκιμάζεται, και η Κύπρος καταγράφει πολύ αρνητικά ρεκόρ ως προς τις γεννήσεις, οφείλω ως σύζυγος του Προέδρου να εργαστώ σκληρά ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να μορφωθούν για μια καλύτερη ζωή.

Σε ό,τι αφορά στο Ραδιομαραθώνιο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τον θεσμό. Τη δεκαετία του ’90 συνέβαλε δραστικά στο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα αναπηρίας, σπάζοντας στεγανά και στερεότυπα. Σήμερα συνεχίζει να ενισχύει Ιδρύματα και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς αλλά και άτομα και να συμβάλλει εκεί και όπου η κρατική πρόνοια δεν αρκεί σε σχέση με συνανθρώπους μας με νοητική αναπηρία. Δυστυχώς είναι πολλές οι ανάγκες και υπάρχουν χρόνιες κρατικές ελλείψεις σε δομές και υπηρεσίες. Η επιδοματική πολιτική που το κράτος ακολουθεί τόσα χρόνια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και έτσι ο Ραδιομαραθώνιος δίνει σημαντικό χέρι βοηθείας. Ένα μήνυμα που ενδεχομένως να μην έχει βγει αρκετά δυνατά έξω στην κοινωνία, το γνωρίζουν όμως καλά όσοι λαμβάνουν αρωγή από τον Ραδιομαραθώνιο.

Θα είμαι ευτυχής εάν μπορέσω να ενισχύσουμε περισσότερο αυτό τον σημαντικό θεσμό, να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες της εποχής και να στοχεύσουμε ώστε τα χρήματα να προσφέρονται με τον πιο ωφέλιμο τρόπο για τον κόσμο και τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία σε όλη την Κύπρο.

Η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της Επιτροπής του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης παρουσιάζουν το έργο του Φορέα και τους νέους στόχους του. Φωτογραφίες: IMH, ΓΤΠ και προσωπικό αρχείο κας. Χριστοδουλίδη

Πρόσφατα, αποφασίστηκε η κάλυψη των εξόδων των συνοδών των ασθενών που η ΚΔ αποστέλλει στο εξωτερικό για θεραπεία. Τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια και τον ασθενή; Ποια είναι η πολιτική και το όραμα της κυβέρνησης για την οικογένεια, το παιδί και τους νέους;

Πρόκειται για μια απόφαση εξαιρετικά σημαντική, η οποία καλύπτει μια σοβαρή ανάγκη που για χρόνια ταλαιπωρούσε χιλιάδες συμπολίτες μας και που δεν μας τιμούσε ως πολίτες αυτής της χώρας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το για χρόνια άλυτο αν και απόλυτα εύλογο, δίκαιο και αντιμετωπίσιμο αίτημα των ασθενών ικανοποιήθηκε από την Κυβέρνηση του συζύγου μου Νίκου Χριστοδουλίδη. Η μη κάλυψη των εξόδων των συνοδών των ασθενών που το κράτος στέλνει για θεραπεία στο εξωτερικό αποτελούσε μία τεράστια στρέβλωση με πολλαπλές συνέπειες για τις οικογένειες των ασθενών, ειδικότερα δε των παιδιών.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιέστηκαν οικονομικά λόγω αυτής της ανεπάρκειας του συστήματος. Γονείς που αναπόφευκτα άφησαν τις δουλειές τους, τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραστικά και την ίδια ώρα έπρεπε να καλύπτουν το κόστος μετάβασής και διαμονής τους στο εξωτερικό. Η επίλυση του προβλήματος αυτού από αυτήν την Κυβέρνηση θεωρώ ότι αφήνει και το στίγμα αυτού που ο Νίκος υποσχέθηκε και θα υλοποιήσει, ενός προγράμματος ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που πρωτεύον μέλημα είναι η θέσπιση εκείνων των πολιτικών που θα στηρίζουν την οικογένεια και το παιδί, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα όλων των συνανθρώπων μας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούσε αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί όλα αυτά τα χρόνια;

Δέκατρεις μήνες μετά, μπορούμε να τοποθετηθούμε πως ανταποκριθήκατε με επιτυχία στο ρόλο και τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως την αξιοποίηση του περιβολιού του προεδρικού. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας τη δράση.

Η κλιματική αλλαγή, αφορά όλους μας. Όπως προανέφερα, τα δημόσια πρόσωπα κάθε χώρας οφείλουν πρωτίστως με τις ενέργειές τους να αποτελούν θετικό πρότυπο, να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά, από την πρώτη μέρα, είμαστε πολύ κοντά στο να αποκτήσουμε σύντομα την πιστοποίηση «Zero Waste to Landfill», μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές, για το Προεδρικό Μέγαρο, ένα κτίριο που ανεγέρθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, θα είναι το πρώτο κυβερνητικό κτήριο με αυτή την πιστοποίηση, γιατί οφείλουμε να περάσουμε έμπρακτα, χωρίς χάσιμο άλλου χρόνου, στην πράσινη μετάβαση, σε πιο φιλικό τρόπο ζωής, ακολουθώντας τα εντυπωσιακά παραδείγματα άλλων χωρών, σκεπτόμενοι συνειδητά το μέλλον του πλανήτη, τη συνέχεια των παιδιών μας. Και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τους Προέδρους των Συστημάτων Ανακύκλωσης για την σημαντικότατη συμβολή και στήριξη σε αυτό το πολύ σπουδαίο αλλά και δύσκολο -πρέπει να ομολογήσω- εγχείρημα διότι το να αλλάζεις νοοτροπία και στάσης ζωής, το να κάνεις πλήρη ανακύκλωση, κομποστοποίηση, να καταργείς τα πλαστικά θέλει δουλειά και κυρίως επιμονή. Μπράβο και σε όλο το προσωπικό της προεδρίας που υλοποιεί πλέον με μεγάλη επιτυχία τις προϋποθέσεις του Zero Waste.

Το περιβόλι του Προεδρικού, που επιφύλασσε έναν κρυμμένο θησαυρό, με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, αξιοποιείται με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να αποτελέσει σύντομα έναν χώρο επισκέψιμο σε σχολεία και ιδρύματα με βιωματικά εργαστήρια για καλλιέργεια ενδημικών φυτών, βοτανόκηπο, το σπιτάκι του αγρότη, παιδική χαρά, χώρο αναψυχής στην καρδιά της Λευκωσίας και πολλά άλλα που είναι υπό σχεδιασμό. Με συστηματική πλέον καλλιέργεια, το περιβόλι μάς έχει ανταμείψει και μοιράζουμε ήδη τους καρπούς από τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές σε ιδρύματα και σχολεία. Επιπλέον σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Σοφία για τα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» διαθέσαμε φέτος πολλά κιβώτια με πορτοκάλια και τα παιδιά απόλαυσαν φρέσκο χυμό πορτοκάλι στα σχολεία με κουζίνες του Ιδρύματος Σοφία. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συμμερίστηκαν με θέρμη αυτή την πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην επιτυχία της και αγωνιώ για την επόμενη σοδειά μας.

Κυρία Χριστοδουλίδη οι καθημερινές υποχρεώσεις της Πρώτης Κυρίας μείωσαν το χρόνο που αφιερώνατε στην οικογένειά σας; Πως τα καταφέρνετε; Υπάρχουν κάποιες έστω στιγμές που αναπολείτε την ζωή σας πριν γίνεται η Πρώτη Κυρία;

Αντιμετωπίζω την παρούσα κατάσταση ως μία αποστολή και στόχος μου είναι να στηρίξω το σύζυγό μου, ώστε να αφήσει σημαντικό έργο στην Κύπρο και στους πολίτες της και με τη σειρά μου και εγώ να συμβάλω όπου και όπως μπορώ. Είναι με πολύ κόπο που γίνονται όσα γίνονται αλλά έμαθα να εκτιμώ το κάθε τι, να βλέπω τα θετικά, να προχωρώ και να εξελίσσομαι μαζί με τις προκλήσεις και τις νέες εμπειρίες που είμαι τυχερή να έχω.

Η οικογένειά μου και ειδικά τα παιδιά είναι πάντα προτεραιότητα, το ξέρουν, είμαι δίπλα τους συνεχώς, όπως γνωρίζουν ότι όλες οι ιδιότητες είναι προσωρινές και ότι σημασία έχει να είμαστε ωφέλιμοι και να προσπαθούμε για το καλύτερο παραμένοντας καλοί άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε δούλευα πολλές ώρες, και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και με μικρά τότε όλα τα παιδιά. Ήμασταν και είμαστε καλή ομάδα με τον Νίκο. Βεβαίως είναι μέρες που η πίεση είναι τεράστια, αλλά με τη βοήθεια του Θεού όλα γίνονται. Αρκεί να υπάρχει υγεία, σεβασμός και αλληλοϋποστήριξη, αρχές που ευτυχώς έχουμε περάσει και στα κορίτσια.

Φωτογραφίες: IMH, ΓΤΠ και προσωπικό αρχείο κας. Χριστοδουλίδη

Συνεχίζετε να βλέπετε και να μιλάτε με τους απλούς πολίτες; Μοιράζονται μαζί σας τις ανάγκες και τα προβλήματά τους; Τι σας λένε; Τι περιμένουν από την Πρώτη Κυρία και τον Πρόεδρο;

Μιλώ με πάρα πολύ κόσμο καθημερινά, οργανωμένα σύνολα και άτομα. Λαμβάνω δεκάδες μηνύματα κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθώ να απαντώ, να ακούω, να ανταποκρίνομαι. Σέβομαι τον κάθε συνάνθρωπο μου και τον αγώνα του. Μεταφέρω συχνά στον σύζυγό μου τις προσδοκίες, τα προβλήματα, ακόμη και τις εισηγήσεις της κοινωνίας. Είπε πολλές φορές ότι δεν έχει το μαγικό ραβδί να επιλύσει όλα τα προβλήματα αμέσως όμως επειδή έχει την βούληση να το πράξει, δεν έχει εξαρτήσεις ή άλλη ατζέντα, βλέπω ότι σιγά σιγά με σκληρή δουλειά εφαρμόζονται πολιτικές και αντιμετωπίζονται προβλήματα και κενά που υπήρχαν για χρόνια, κάποια από τη γέννηση της Δημοκρατίας.

Η προεκλογική περίοδος με έφερε σε απευθείας επαφή με τον απλό κόσμο της Κύπρου, στις γειτονιές, στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα και πιστεύω ότι ήταν σοφή η απόφαση του Νίκου να προχωρήσει σε κοινωνική διαβούλευση από άκρη σε άκρη της Κύπρου. Γνωρίσαμε υπέροχο κόσμο, αυτού που αντιπροσωπεύει την πραγματική Κύπρο και την κοινωνία της, με αυτόν πρέπει να μένει σε επαφή ένας ηγέτης για να γνωρίζει και να μπορεί δίκαια να κυβερνά για το καλό των πολλών. Νομίζω ότι συμβάλω στη διατήρηση αυτής της επαφής και στην αναζήτηση λύσεων που θα συμβάλουν στην στήριξη της μάνας, των οικογενειών, στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

Σας άκουσα να χρησιμοποιείτε τους όρους «παν μέτρον» και η «ουσία των πραγμάτων». Αλήθεια τί σημαίνουν για την Πρώτη Κυρία οι όροι αυτοί;

Δεν είμαι άνθρωπος των υπερβολών και των άκρων και επιλέγω να πορεύομαι στη ζωή μου με την αρχή «μέτρον άριστον», εστιάζοντας εμφαντικά στην ουσία των πραγμάτων και όχι στο φαίνεσθαι. Αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνω και στα παιδιά μου, προσπάθεια, μέτρον, ουσία, δράση και όχι λόγια.

Έχετε ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό ως διπλωμάτης. Με ποιους τρόπους μπορεί η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να αξιοποιήσει τη δυναμική της Κυπριακής διασποράς;

Υπηρετήσαμε στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, όπου ζουν, διαπρέπουν και μεγαλουργούν απόδημοί μας, κατορθώνοντάς να διατηρήσουν με ένα μοναδικό τρόπο αναλλοίωτο το ελληνικό στοιχείο, παρότι βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο τους. Αγάπησα και εγώ όπως και ο Νίκος την διασπορά της Κύπρου μας, εκτιμώ τους κόπους και τις προσπάθειες τους, μα πάνω από όλα θαυμάζω την αγάπη και έγνοια τους για τον τόπο μας και το μέλλον του.

Οι Κύπριοι της διασποράς είναι αναντίλεκτα οι καλύτεροι πρεσβευτές της μικρής μας πατρίδας που μπορούν να επηρεάσουν και να συμβάλουν στην προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου με καθοριστικό τρόπο. Θεωρώ ότι ο Νίκος λόγω της εμπειρίας τους ως διπλωμάτης και έπειτα ΥΠΕΞ, διαθέτει εμπειρική γνώση και άποψη επί τούτου ενώ κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για την Κύπρο είναι ότι γνωρίζει και τον γνωρίζουν προσωπικά οι σημαντικότερες προσωπικότητες της κυπριακής διασποράς ΗΒ, Αμερικής, Ελλάδας, Αυστραλίας.

Γνωρίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο που η διασπορά μπορεί συγκεκριμένα να διαδραματίσει ειδικά σε ό,τι αφορά στο εθνικό μας θέμα, ως υπουργός Εξωτερικών ο σύζυγός μου φρόντισε να ενδυναμώσει περισσότερο τη συνεργασία της πολιτείας με το οργανωμένο κίνημα των Κυπρίων της διασποράς ώστε να αξιοποιηθεί και καλύτερα και πιο στοχευμένα. Τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αξιοποιήσει για το καλό της Κύπρου μας τους καρπούς αυτής της σχέσης που έχει αναπτύξει.

Φωτογραφίες: IMH, ΓΤΠ και προσωπικό αρχείο κας. Χριστοδουλίδη

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις προτεραιότητες και τα μελλοντικά σχέδια σας;

Αυτό που θα σας έλεγε κάθε μητέρα με παιδιά φοιτητές, ή στην εφηβεία ή και πιο μικρά. Να είμαστε καλά στην υγεία μας όλοι, και να έχουμε δύναμη να υλοποιούμε μικρούς καθημερινούς αλλά και πιο μεσοπρόθεσμους στόχους επωφελείς για την κοινωνία.

Οι δράσεις μου, κυρίως με επίκεντρο τα παιδιά, τους νέους και τους ευάλωτους, μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης, είμαι τυχερή για την μικρή αλλά εξαιρετική ομάδα συνεργατών στην Προεδρία, και είναι όλες υποστηρικτικές του δύσκολου έργου που έχει να φέρει εις πέρας ο Νίκος για να εκσυγχρονιστεί το κράτος μας, να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή μαζί με ίσες ευκαιρίες.

Είμαι εδώ να τον στηρίζω, για να τα καταφέρει, απερίσπαστος, να αφήσει πίσω του μια πατρίδα, εύχομαι και προσεύχομαι, επανενωμένη, ασφαλή, ευημερούσα. Την ίδια ώρα επιθυμώ να μπορέσω να επιστρέψω κάποια στιγμή στη δουλειά μου την οποία αγαπώ πολύ και δεν θα ήθελα με τίποτα να εγκαταλείψω. Διότι είναι, επίσης, μια δουλειά προσφοράς στην Κύπρο και αφοσίωσης στην προάσπιση των συμφερόντων του κράτους μας.

Πριν από λίγο καιρό υποδεχθήκατε στην Κύπρο και ξεναγήσατε την κόρη του Ιταλού Προέδρου κα Laura Matarella και τη σύζυγο του Εσθονού Προέδρου κα Sirje Karis. Ποιες εντυπώσεις αποκόμισαν φεύγοντας από την Κύπρο; Τι αποκομίσατε από την περιήγησή τους στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Είναι κι οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες κι αξιόλογες προσωπικότητες. Συζητήσαμε εγκάρδια και εκτεταμένα. Προσπάθεια μου είναι να δίνω την ευκαιρία στους επισκέπτες μας να πάρουν μια γεύση από την πλούσια ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και ιδίως να αποκτούν εικόνα και ιδία γνώση ως προς το Κυπριακό πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικές οι επισκέψεις και η φιλοξενία.

Χτίζονται σχέσεις που είναι απαραίτητες ενώ το να έχεις πραγματική εικόνα και ιδία γνώση, για παράδειγμα να δεις με τα μάτια σου την Πράσινη Γραμμή και τα συρματοπλέγματα, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τραγική εικόνα της διαχωριστικής γραμμής στην καρδιά της Λευκωσίας, είναι η πιο εκκωφαντική ένδειξη για τον κάθε επισκέπτη, ότι η επανένωση του νησιού μας είναι επιτακτική και μονόδρομος και ότι είναι ανεπίτρεπτη η ύπαρξη της το 2024.

Η Κύπρος έχει μια από τις πιο μακρόχρονες ιστορίες και είναι κέντρο πολιτισμού. Αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε. Και οι δύο κυρίες εξέφρασαν θαυμασμό και ευχαρίστησαν θερμά για τη φιλοξενία. Προσπαθώ επίσης να μπαίνει στο πρόγραμμα και κάτι από τον κόσμο της σύγχρονης Κύπρου, είτε πολιτιστικό είτε κοινωνικό, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου. Με την Εσθονή Πρώτη Κυρία πήγαμε στο ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και είδαμε μια κοινωνική επιχείρηση που δουλεύει άρτια και στο τμήμα νεογνών στην εντατική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Συμπληρώνονται φέτος 50χρόνια από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή του 37% της κυπριακής επικράτειας. Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό μήνυμα στις γυναίκες της Κύπρου;

Μισός αιώνας προσφυγιάς είναι πάρα πολύς, η γενιά των παππούδων μας ήδη έφυγε με τον πόνο της μη επιστροφής. Θυμάμαι έντονα τη δική μου γιαγιά και τον παππού μου, που έκλεισαν τα μάτια τους με το μεγάλο παράπονο ότι δεν επέστρεψαν στην Αμμοχώστο. Γνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Νίκος για επανέναρξη των συνομιλιών, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά τον διάλογο και να επιτύχουμε την επανένωση. Θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε σθεναρά αυτή την προσπάθεια και να ενωθούμε γύρω από αυτό τον σκοπό.

Οι γυναίκες της Κύπρου, από τις ηρωίδες αγωνίστριες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, τις γυναίκες στα αντίσκηνα, τα οδοφράγματα και τις μεγαλειώδεις πορείες, μέχρι σήμερα, παραμένουν ο φάρος κι ο συνεκτικός ιστός της κοινωνίας, μετουσιώνοντας με υποδειγματική επιτυχία, πολλαπλούς ρόλους.

Της μάνας, της συντρόφου, της κόρης, της εργαζομένης. Σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για την πατρίδα μας, συνέβαλαν ουσιαστικά στο να επουλωθεί και να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο ιστός της οικογενειακής συνοχής. Οφείλουμε πάρα πολλά στη γυναίκα του νησιού μας για τη μεγαλοσύνη, το ανάστημα, την αυτοθυσία, την προσφορά της.

Αισθάνομαι απεριόριστο σεβασμό για κάθε γυναίκα που δίνει με παρρησία το δικό της αγώνα, και εύχομαι να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους και μαζί να ζήσουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ειρηνική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ