Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νικόλαος Τζόλλας μιλάει στο SPEAKNEWS για τα μεγάλα βήματα που κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, και πως αυτό μεταφράζεται σε κέρδος για τους πολίτες, και εξηγεί με ποιους τρόπους η Περιφέρεια καλλιεργεί τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, με στόχο την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κύριε Τζόλα, σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό;
Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να σας πω ότι το επόμενο διάστημα θα ενσωματωθούν στον Οδηγό του Πολίτη και μετά θα ανέβουν στον gov.gr, εξακόσιες νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα προσφατα τελείωσαν οι εκπαιδεύσεις των υπαλλήλων στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Το μήνυμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι να καταργηθούν τα γκισέ, να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδος για τον πολίτη που θέλει να καταθέσει μία αίτηση, να μην έρχεται να την καταθέσει σε φυσικό σημείο, αλλά να μπορεί να την καταθέσει ηλεκτρονικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και σχεδιάζουμε και διάφορες εκπαιδεύσεις και σεμινάρια έτσι ώστε να υποστηριχθεί από όλο τον μηχανισμό της περιφέρειας.
Οι στόχοι σας ποιοι είναι γι αυτή τη θητεία; Που θέλετε να φτάσετε;
Οι στόχοι είναι να μπορέσουμε σε ένα βαθμό να μετασχηματίσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να έχουμε πολύ μεγάλη εξωστρέφεια όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, και πώς αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος και των φορέων και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να μειωθεί ο χρόνος συναλλαγής με μια υπηρεσία. Όλα αυτά θέλουμε να τα κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Πως θα μπορέσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς ή της Χαλκιδικής, να εκμεταλλευτούν υπηρεσείες τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά τους, μέσω της Περιφέρειας;
Όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμοσμένες περιπτώσεις, πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά βρίσκονται σε εμβρυακό και αρχικό στάδιο. Αυτό που έχουμε δει από την τεχνητή νοημοσύνη είναι η ανάλυση των δεδομένων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για να ολοκληρώσει ένας υπάλληλος κάποιες διεργασίες. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη εξυπηρέτηση. Και φυσικά στις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται και τα bots, τα οποία είναι έξυπνοι οδηγοί εξυπηρέτησης του πολίτη.
Στη Θεσσαλονίκη έγιναν τα τελευταία χρόνια κάποιες επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Περιμένουμε κάτι καινούργιο σε αυτό τον τομέα;
Τα προηγούμενα χρόνια ο Περιφερειάρχης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης αλλά και ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες της Ευρώπης. Ο στόχος είναι να δουλέψουμε προς αυτό τον τομέα, να δημιουργήσουμε το πιο φιλικό περιβάλλον για να εγκατασταθεί μια πολυεθνική στην περιοχή μας. Θέλουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στον τόπο μας. Άμεσες ξένες επενδύσεις σημαίνει brain gain, σημαίνει θέσεις εργασίας εντάσεως γνώσης, και όλο αυτό μαζί και με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και με τις start up αναβαθμίζουν συνολικά το οικοσύστημα καινοτομίας. Για να μην ξεχνάμε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία είναι από τους βασικότερους συντελεστές στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Το πανεπιστημιακό δυναμικό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Στη διαμόρφωση του κλίματος που περιγράφουμε συμβάλλει και το ότι δραστηριοποιούνται τρία πολύ μεγάλα πανεπιστήμια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, σε συνδυασμό με το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ. Αυτά όλα δημιουργούν ένα πολύ ωραίο περιβάλλον όσον αφορά την έρευνα που αναπτύσσεται, την πρωτογενή έρευνα. Βέβαια εμείς με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επενδύουμε και στην εφαρμοσμένη έρευνα. Επενδύουμε δηλαδή στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να βγουν νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα, να μπουν οι ερευνητές μέσα στις βιομηχανίες, να μάθουν τα σύγχρονα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.
Να προσθέσω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά σε πολλά συνέδρια, πολλές εκθέσεις που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τα πανεπιστήμια. Μία από αυτές είναι η Unicorn που γίνεται κάθε χρόνο και γίνεται και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην οποία συμμετέχουν πολύ μεγάλες εταιρείες που έχουν έδρα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και του εξωτερικού. Και είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για διασύνδεση, για επιχειρηματικότητα, για καινοτομία, για ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράλληλα σχεδιάζουμε το ΤΕΚ Θεσσαλονίκη, το οποίο θα γίνει τέλη Μαΐου πάλι, που θα έχει ως στόχο την επιχειρηματικότητα και τα εργαλεία ανάπτυξης της.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα σε επίπεδο ανεργίας και οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Καλή η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, πώς μπορούμε όμως να κερδίσουμε στην πράξη από αυτό;
Στον τομέα που με αφορά, μπορώ να πω ότι καταρχήν κέρδος μπορούμε να έχουμε με την ψηφιακή εκπαίδευση. Είναι ανάγκη να μπούμε στη λογική της δια βίου μάθησης. Και σαν εκπαιδευτικός από το 2005, σαν πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων και έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θέλω να σας πω ότι η απόκτηση δεξιοτήτων δεν έχει να κάνει με το ποσοστό ανεργίας ή με το οικονομικό υπόβαθρο που έχει κάποιος. Υπάρχουν και δωρεάν και επιδοτούμενα προγράμματα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σήμερα παγκοσμίως. Το κινητό τηλέφωνο για να αποκτήσει 100 εκατομμύρια χρήστες χρειάστηκε 16 χρόνια. Αντίστοιχα, το chat gpt για να αποκτήσει 100 εκατομμύρια χρήστες χρειάστηκε μόνο τρεις μήνες. Άρα θέλω να σας πω ότι οι νέες ψηφιακές εφαρμογές, τα νέα ψηφιακά εργαλεία και η εκπαίδευση του τρόπου διαχείρισής τους, νομίζω είναι το μέλλον για να μπει καποιος στην αγορά εργασίας και να προοδεύσει.
Ποιο είναι το δικό σας όραμα. Με τι θα είστε ευχαριστημένος αν έχετε πετύχει ως Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
Θέλω να πετύχω το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης μας να λειτουργεί από μόνο του. Να μη χρειάζεται πλέον χρηματοδοτικά εργαλεία από δημόσιους φορείς. Δηλαδή η επιχειρηματικότητα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, με το οποίο η σύζευξη μεταξύ των πανεπιστημίων και της επιχειρηματικότητας να γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς να έχει την ανάγκη κάποιου χρηματοδοτικού μέσου. Η καινοτομία είναι κάτι το οποίο πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό που λέγεται ταχύτητα. Όσο περνάει ο χρόνος και δε βγαίνει μια καινούργια υπηρεσία, μια καινούργια παραγωγική διαδικασία για μια επιχείρηση, αυτό λειτουργεί εις βάρος της. Άρα ο δικός μου προσωπικός στόχος είναι και να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες που αφορούν την ανάπτυξη νέων εργαλείων προς όφελος της επιχειρηματικότητας, γιατί αυτό συμβάλλει στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εντάσεως γνώσης, προσελκύοντας τους νέους μας και όλο τον κόσμο από το εξωτερικό να έρθουν να εργαστούν εδώ πέρα. Αυτά τα δύο μαζί θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Και θέλω να πω ότι είμαστε στη διάθεση του καθενός με νέες ιδέες, με νέες προτάσεις να τις συζητήσουμε έτσι ώστε να συμβάλει ο καθένας το λιθαράκι του σε αυτό το στόχο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.