Αναφορές σε διακήρυξη Σιούμαν και όραμα Μονέ σε εκδήλωση για Μέρα Ευρώπης

Η Βουλή φιλοξένησε, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ημερίδα με τίτλο «Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η προστασία των αρχών και αξιών της ΕΕ και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών». 

Σε όλες τις ομιλίες και παρεμβάσεις έγιναν αναφορές στη διακήρυξη του Σιούμαν και το όραμα του Μονέ, στις αρχές και αξίες για ενότητα, ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, ασφάλεια και σταθερότητα, στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, στην ανάγκη για περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία ειδικότερα από τους νέους, στην κλιματική και ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πρόσφατη κρίση της πανδημίας και το πώς κινητοποιήθηκε η ΕΕ για να εξασφαλίσει εμβολιαστική κάλυψη σε όλους. 

Στην ημερίδα, απηύθυναν εισαγωγικές ομιλίες εκτός από την Πρόεδρο της Βουλής, η Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. 

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε εισηγήσεις κατέθεσαν οι Πρέσβεις της Σουηδίας και της Ισπανίας, ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ Ανδρέας Κεττής, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν Μυρτώ Ζαμπάρτα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Χάρης Γεωργιάδης και η Αντιπρόεδρος Α’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Παντελίτσα Ευαγόρου. 

Συμμετείχαν στην εκδήλωση Βουλευτές, Επίτροποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς, άλλοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών. 

Αποβρυξελλοποίηση, να γεφυρωθεί το χάσμα πολιτών-ΕΕ είπε η Πρόεδρος της Βουλής 

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αφού αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες του ευρωπαϊκού οράματος Ρόμπερτ Σιούμαν και Ζιαν Μονέ τόνισε ότι σήμερα, μπορούμε με περηφάνια να μιλούμε για τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι αρχές και αξίες εγγυήθηκαν και εγγυώνται τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελούν τον κεντρικό άξονα, την κοινή συνισταμένη των κρατών μελών, έστω και αν κατά καιρούς οι πολιτικές μας προτεραιότητες ή οι προσεγγίσεις επί ειδικότερων θεμάτων μπορεί να διαφέρουν. 

Η κ. Δημητρίου είπε ότι πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, ακριβώς διότι υπηρετούν τον άνθρωπο. 

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η άσκηση της δημοκρατίας μέσω της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των κρατών μελών γιατί με αυτό τον τρόπο, εργαζόμαστε χωρίς εφησυχασμό για τη γεφύρωση του όποιου χάσματος μεταξύ της Ένωσης και των πολιτών, ώστε να αποφύγουμε τη διολίσθηση σε ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις και στον εύκολο λαϊκισμό ως τις δήθεν λύσεις στα προβλήματά μας. 

Μίλησε για την ανάγκη «αποβρυξελλοποίησης» και τόνισε πως οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες και καταγραφή των ανησυχιών τους. 

Η κ. Δημητρίου είπε ακόμη πως η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο μας υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένες ορισμένες αξίες, όπως η ειρήνη και η ελευθερία, ούτε να θεωρούμε ως στερεότυπη τη φράση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδόμησε την ειρήνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ανέφερε ότι πέραν από την παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ουκρανικού λαού, ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει επίσης αρνητικές οικονομικές, ενεργειακές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Να υπερασπιστούμε τις αξίες της ενότητας και αλληλεγγύης καλεί η Επίτροπος Κυριακίδου  

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου στη δική της ομιλία είπε πως με την πρόσφατη πανδημία η Ευρώπη απέδειξε ότι και όραμα έχει και αποφασιστικότητα και ότι αυτή την αποφασιστικότητα, την ενότητα, την συνεργασία και την αλληλεγγύη πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και μέσα από τις προκλήσεις να αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες. 

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι σε δύσκολες εποχές στηριχθήκαμε στις παρακαταθήκες των πρωτεργατών του ευρωπαϊκού οράματος και καλούμαστε τώρα να κτίσουμε και να διαμορφώσουμε μια πιο ισχυρή, δικαιότερη και πιο ευημερούσα ΕΕ. 

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στη διάρκεια της πανδημίας με μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για εμβολιαστική κάλυψη όλων των πολιτών, και στα πιο πρόσφατα της ευρωπαϊκής ένωσης υγείας και της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης, καθώς και της ολιστικής προσέγγισης της ψυχικής υγείας που θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου. 

Η Επίτροπος είπε ότι σήμερα είναι μέρα περισυλλογής για το μέλλον και τα βήματά μας για να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην Ουκρανία και την στήριξη της ΕΕ αλλά και στο Κυπριακό υπενθυμίζοντας ότι η Πρόεδρος Φον ντερ Λάϊεν είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεκτούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο. 

Η Ημέρα της Ευρώπης, κατέληξε, είναι μέρα εορτασμού για όσα πετύχαμε και μέρα δέσμευσης για το μέλλον για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατότερη. 

Η Ευρώπη να αποκτήσει γεωπολιτικό ρόλο λέει ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης  

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μεσόγειο, είπε πως το ενδιαφέρον μας για το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την πίστη και εμπιστοσύνη που θα δώσουμε στις νεότερες γενιές. 

Είπε ότι η Ευρώπη, όπως την οραματίστηκε ο Σιούμαν, είναι μια εξελικτική διαδικασία και αναφερόμενος στη συμφωνία για τον άνθρακα και χάλυβα σημείωσε ότι και σήμερα η Ανατολική Μεσόγειος ειδικότερα πρέπει να αξιοποιήσει την ενέργεια. 

Ο Ευρωβουλευτής είπε πως η Ευρώπη καθίσταται αποτελεσματικότερη αν εμείς είμαστε ενωμένοι και αναφέρθηκε σε διάφορα επιτεύγματα σε διάφορους τομείς αλλά και στις προκλήσεις. Επίσης είπε ότι παρά τις απογοητεύσεις δεν πρέπει να προβαίνουμε σε αποδόμηση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι αξίες της ΕΕ είναι καταγραμμένες σε συνθήκες και είναι καταναγκαστικό/δεσμευτικό δίκαιο. 

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργότερου γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ και στην ανάγκη, στην Κύπρο, να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης σε θέματα τραπεζικά όπως είναι οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και σε εργασιακά θέματα. 

Άλλες παρεμβάσεις  

Ο Χάρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι η ΕΕ είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε και ότι πρέπει να κάνουμε ανασκόπηση των επιτευγμάτων αλλά και των προκλήσεων του μέλλοντος. Ανέφερε ότι η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να είναι θεσμική  δηλαδή να υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Επανέλαβε τις δικές του επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών και έθεσε ερωτήματα ως προς τη λογοδοσία του και το ποιος θα τον διορίζει. 

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με πρωτοβουλίες σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι «καταργούμε το πλαστικό καλαμάκι αλλά αφήσαμε δίπλα μας το επιθετικό καθεστώς του Πούτιν και συνεχίσαμε ενώ εισέβαλε σε Γεωργία και Κριμαία το 2008 και το 2014, να κάνουμε μαζί του ‘business as usual’». Είπε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει αποτελεσματικό ρόλο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. 

Ο Martin Hagstrom, Πρέσβης της Σουηδίας που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας και τα όσα επιτεύχθηκαν. Είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι μια απόδειξη των αξιών της ΕΕ, του πνεύματος της ενότητας που είναι όσο ποτέ αναγκαία τώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο Πρέσβης της Ισπανίας που παραλαμβάνει την Προεδρία από την Σουηδία, Gabriel Ferran Carrion, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας του μεταξύ αυτών την εδραίωση του κράτους δικαίου, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ένταξη άλλων χωρών αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία που επιβάλλει ενότητα. 

Ο Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο είπε ότι οι αρχές και αξίες που σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 της συνθήκης της ΕΕ που είναι το σημαντικότερο και πρόσθεσε ότι όλες οι πολιτικές μας οφείλουν να εδράζονται σε αυτό. Αναφέρθηκε στο κράτος δικαίου και το γεγονός ότι σε έρευνες του ευρωβαρόμετρου κατατάσσεται ως το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες της ΕΕ. 

Ο κ. Κεττής είπε ότι το ΕΚ με μόχθο κατάφερε να θεσπίσει τον μηχανισμό αιρεσιμότητας που ουσιαστικά διασυνδέει τα κονδύλια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης εφόσον πληρούνται συνθήκες κράτους δικαίου. Είπε επίσης ότι το ΕΚ ως θεματοφύλακας επιμένει και θα πιέσει ώστε τα όσα κατατέθηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα εφαρμοστούν. 

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μυρτώ Ζαμπάρτα είπε ότι η Κομισιόν διαμόρφωσε το πρόγραμμα εργασίας της για το 2023 με βάση τις διαπιστώσεις της Διάσκεψης αυτής. Για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή είπε ότι τα θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δεν «ευρωποιήθηκαν» όσο άλλα και ότι η ΕΕ έχει περιορισμένη δυνατότητα να δρα ως ένας παράγοντας σε αυτά τα θέματα σε αντίθεση με άλλα. 

Είπε ότι η ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για ειρήνη και σταθερότητα και ότι με επίγνωση τις απειλές που πλέον δεν είναι συμβατικές, διαμορφώνει στρατηγικές για την κυβερνοασφάλεια, τις κυβερνοεπιθέσεις, τα fake news, το κράτος δικαίου και τις παρεμβάσεις σε εκλογές. 

Η Παντελίτσα Ευαγόρου, Αντιπρόεδρος Α’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου είπε ότι η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας προϋποθέτει τη συμμετοχή της νεολαίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναφέρθηκε στις στρατηγικές που προωθεί το Συμβούλιο Νεολαίας μέσω του youth diplomacy και του θεσμού της Βουλής των Νέων αλλά και την ενίσχυση του οργανισμού νεολαίας.  

Είπε επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προώθηση των δεξιοτήτων των νέων αλλά και συμπερίληψη των νέων στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές. 

Η κ. Ευαγόρου είπε ότι παρά το μικρό μας μέγεθος έχουμε λαμπρά παραδείγματα συμμετοχής νέων σε ευρωπαϊκά φόρα και οργανισμούς. 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ