«28η », η τραγωδία των Τεμπών στο θέατρο, ένα δύσκολο εγχείρημα.

της Βικτώριας Ιωσηφίδου


Την Τετάρτη 15 Μαΐου έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη το θεατρικό έργο «28η» (Εικοστή ογδόη), έργο θεάτρου ντοκουμέντο. Και ο τίτλος του δεν παραπέμπει βέβαια στην εθνική μας επέτειο, αλλά στην 28η Φεβρουαρίου 2023 που έμελλε να γίνει επέτειος εθνικού πένθους, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με 57 νεκρούς, που συγκλόνισε τη χώρα.

Το θέατρο Αμαλία κατάμεστο κυρίως από νέους ανθρώπους αναμεσά τους και επιζώντες της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που βίωσαν ξανά όλα τα τραγικά γεγονότα μέσα από ένα δίωρο πόνημα της ευαισθητοποιημένης μα και εμπνευσμένης Γενοβέφας Κτενίδου. Η ηθοποιός , σκηνοθέτης και θεατρική συγγραφέας Γενοβέφα Κτενίδου, που δεν σταμάτησε στιγμή να προβληματίζεται μετά το τραγικό γεγονός των Τεμπών, έβαλε ως στόχο να το ερευνήσει και να το αναδείξει μέσα από την τέχνη, πώς αλλιώς παρά με μια θεατρική παράσταση. Κι αυτό για να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ζητώντας από την πολιτεία δικαιοσύνη και δικαίωση των χαμένων ψυχών.

Το αποτέλεσμα που στηρίχθηκε σε πραγματικές συνεντεύξεις επιζώντων, συγγενών θυμάτων μα και υπαλλήλων του σιδηρόδρομου, πραγματικά συγκλονιστικό. Επιζώντες κατέθεσαν τις καθηλωτικές μαρτυρίες τους και ξεδίπλωσαν καρέ καρέ τις στιγμές του πολύνεκρου δυστυχήματος, τα συναισθήματά τους, την αγωνία τους για απεγκλωβισμό και διάσωση αυτών και των διπλανών τους. Συγγενείς θυμάτων αναπόλησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα καμάρια τους, που τόσο άδικα έσβησαν σε ένα δευτερόλεπτο τονίζοντας το μέγεθος της απώλειας και του πόνου. Και ένας σιδηροδρομικός υπάλληλος που έλεγε και ξανάλεγε για τα ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας παρόλο που κατά καιρούς δίνονταν χρήματα, παρόλο που οι υπάλληλοι ενημέρωναν τακτικά με υπομνήματα την διοίκηση του οργανισμού.

Η επιλογή των κειμένων πραγματικά μεστή και περιεκτική περιλαμβάνει τα πάντα καλύπτοντας σφαιρικά τα γεγονότα μα και τους προβληματισμούς. Ανάμεσα στα βαριά επεισόδια παρεμβάλλονται πιο ανάλαφρες στιγμές των ηρώων ώστε με ένα μαγικό ραβδάκι να αποφορτίζεται κάπως το κλίμα. Και ο θεατής ακόμη και ο πιο ανυποψίαστος κάνει βίωμά του τα τραγικά γεγονότα. Μα και ενημερώνεται για όλες τις πλευρές του θέματος, ακόμη και για τις πιο σκοτεινές, το μπάζωμα, το ξυλόλιο, την αδράνεια των αρχών, τη συγκάλυψη.

Οι έντεκα ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρά τα μικρά ψεγάδια κατάφεραν να αγγίξουν και να συγκινήσουν. Είναι αλήθεια πως η δίωρη διάρκεια του έργου και οι πολλές και μικρές σκηνές προς το τέλος έριξαν λες κάπως τη συγκινησιακή φόρτιση που νωρίτερα βρισκόταν σε μια καταπληκτική κορύφωση και θα θέλαμε ίσως πάνω σε αυτή την κορύφωση να τελείωνε το έργο, σε εκείνο το υπέροχο βαρύ ζεϊμπέκικο. Όμως, η παράσταση αυτή σχεδιασμένη και φτιαγμένη με θάρρος και τόλμη μα και πραγματικό πάθος και ζήλο είναι μια μοναδική εμπειρία που κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης θα πρέπει να βιώσει για να μπορεί να πει ότι έμαθε, ότι πραγματικά ενημερώθηκε για τα Τέμπη και μάλιστα βλέποντας θέατρο.

Τεράστιο και απροσμέτρητο το τραγικό γεγονός, βαρύ και το πόνημα της Γενοβέφας Κτενίδου και της θεατρικής ομάδας, μα στα αλήθεια δυνατό και άξιο. Αξίζει να το δείτε!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ