Βαγγέλης Μεϊμαράκης – Οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τη σημασία των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, για την κριτική που δέχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ως προς την αποτελεσματικότητα τους, για το πως η Ε.Ε. προχωράει και ισχυροποιείται δια μέσου της αντιμετώπισης των απανωτών κρίσεων, για την προοπτική ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής λειτουργίας, και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τη ζωή τους, την Ελλάδα και την Ευρώπη προς το καλύτερο.

Κύριε Μεϊμαράκη διαπιστώνουμε μια έντονη κινητικότητα, κάπως ασυνήθιστη, για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου από όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που κάνουν τόσο σημαντικές αυτές τις εκλογές; Φοβάται η Ν.Δ. την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας;

Οι ευρωεκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες και σημαντικές. Θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συγκυρία με πολλές προκλήσεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Είναι αναγκαίο λοιπόν, τόσο τα κόμματα, όσο και οι υποψήφιοι να θέσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, να μιλήσουν ξεκάθαρα για το πρόγραμμα και τις προτάσεις τους και να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή τους στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την αποχή γιατί οι ευρωεκλογές, διαχρονικά, έχουν χρησιμοποιηθεί από μέρος του εκλογικού σώματος για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και κυρίως όταν έπονται των εθνικών εκλογών. Αυτή η ανησυχία υπάρχει και τώρα, μήπως δηλαδή κάποιοι σκεφτούν να μην προσέλθουν στην κάλπη και να απέχουν, ή κάποιοι άλλοι να πειραματιστούν εκ του ασφαλούς, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει νωπή ακόμη εντολή και δεν αλλάζει.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.

Επομένως, το ζητούμενο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι η μεγάλη συμμετοχή. Η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να είναι δημιουργική και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της σταθερότητας που εγγυάται η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως έμπειρος πολιτικός μπορείτε να μας πείτε τι εισπράττετε από τις περιοδείες και τις επαφές σας με τον κόσμο; Τι προσδοκούν από την Ευρώπη;

Οι περιοδείες και η επαφή με τους πολίτες είναι για τους πολιτικούς ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας. Γιατί καλά και χρήσιμα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η φυσική επαφή είναι αναντικατάστατη. Περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, διαπιστώνω ότι οι πολίτες θεωρούν την Ευρώπη κάτι απόμακρο. Με αυτή την κατ’ ιδίαν επαφή μας, μου δίνεται η δυνατότητα να τους ενημερώσω για το πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη στην καθημερινότητα τους και γενικότερα στη ζωή τους, καθώς το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον όλα τα έργα, από το πιο μικρό τοπικού χαρακτήρα μέχρι το πιο μεγάλο, όλα τα προγράμματα που αφορούν στην υγεία μας, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικός, καθώς μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι συνομοθέτης και είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.

Με όλα αυτά εις γνώση τους, οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Είναι σήμερα η Ευρώπη αυτή που θέλουμε; Οι Θεσμοί, οι αρχές και οι αξίες της ισχύουν το ίδιο και για όλους;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο! Η Ευρώπη βγαίνει από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από πολλαπλές και πρωτόγνωρες κρίσεις. Ο κορονοϊός, οι πόλεμοι, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το μεταναστευτικό δοκίμασαν τις αντοχές της ακόμη και τη συνοχή της. Απέδειξε όμως ότι πέρα από τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία, έχει αντανακλαστικά, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και βρίσκει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να σταθεί δίπλα στον κάθε ευρωπαίο πολίτη.

Οι δυσκολίες της προηγούμενης πενταετίας κατέστησαν αναγκαία τη διαμόρφωση μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ευρώπη δίχως άλλο χρειάζεται ρεαλιστικές, στοχευμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, χρειαζεται να επιδείξει τόλμη, έμπνευση και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, για να αναδείξει τις αρχές της και την αξία της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της συνοχής, της ασφάλειας και της ισότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Πολλοί σήμερα υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη ταξιδεύει χωρίς «πυξίδα». Ισχύει κάτι τέτοιο; Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει άμεσα στην Ε.Ε.;

Η Ευρώπη πορεύεται με πυξίδα την πολυποίκιλη και πολυδιάστατη ατζέντα της. Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η διεύρυνση, η αμυντική πολιτική, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πάντα φλέγον μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη κρίσιμη πενταετία.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση και καλύτερη συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε με πνεύμα αλληλεγγύης τις προκλήσεις. Και η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μονόδρομος, αλλά ασφάλεια ζωής για τους λαούς μας. Ο μοναχικός δρόμος επίλυσης τέτοιων θεμάτων δεν είναι αποτελεσματικός.

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα από πολιτικούς, γίνεται αναφορά και επίκληση της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Τι είναι για εσάς η Ευρωπαϊκή Ιδέα και πως την υπηρετούν οι Ευρωβουλευτές;

Παρά τις δυσκολίες και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, προσωπικά δεν χάνω την πίστη μου στην Ευρωπαϊκή ιδέα και στη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί ενθυμούμενοι τη σοφή ρήση του Ζαν Μονέ: «Τίποτα δεν είναι δυνατόν χωρίς ανθρώπους, τίποτα δεν διαρκεί χωρίς θεσμούς». Ο συνθετικός ρόλος της Ευρώπης και οι αξίες της, που είναι η κοινή βάση του πολιτισμού μας, μπορεί και πρέπει να παραμένουν ο συνδετικός κρίκος και η κινητήριος δύναμη της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ώστε να ξεπερνιούνται εμπόδια και να αντιμετωπίζονται κρίσεις. Η Ευρώπη εξάλλου έχει μάθει μέσα από τις κρίσεις να επιβιώνει, να ενδυναμώνεται και να προχωράει μπροστά. Όπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι “πατέρες” της, η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται αργά και σταδιακά, από κρίση σε κρίση.

Πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τους πολίτες των χωρών τους, υπερασπίζονται μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτές τις αρχές και τις αξίες.

Πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. Τι προβλέπετε να γίνει για το θέμα αυτό και τί λέτε στους Έλληνες αγρότες που συναντάτε στις περιοδείες σας;

Από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό των αγροτών. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν το πρώτο, που ζήτησε να ανασταλούν διατάξεις της πράσινης μετάβασης υπέρ του πρωτογενούς τομέα. Στην αρχή, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις διαφωνούσαν και έπρεπε τελικά να φτάσουν τα τρακτέρ στο προαύλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αντιληφθούν το πρόβλημα και να ακολουθήσουν τη δική μας τακτική.

Αν και είμαστε υπέρ της πράσινης μετάβασης, πρέπει να την υλοποιήσουμε ισορροπημένα και προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των αλιέων. Είναι πολύ σημαντικό στη νέα θητεία να εργαστούμε συντονισμένα για να εξασφαλίσουμε την αυτονομία και την αυτάρκεια της Ένωσης σε τρόφιμα και προϊόντα σε καλή ποιότητα και σε καλή τιμή.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος στο αγροτικό ζήτημα είναι η διανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ που θα γίνει το 2027, όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’αυτό θα πρέπει και στην επόμενη πενταετία να είναι ισχυρή η φωνή της ΝΔ και του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύριε Μειμαράκη έχει διαπιστωθεί ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας η Ε.Ε. είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ενιαία εξωτερική πολιτική και κοινό Ευρωπαϊκό Στρατό

Η Ευρώπη έχει πλέον μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχει αυτό που συζητούσε εδώ και χρόνια. Την υιοθέτηση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική. Ένα δόγμα, όχι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά αποτρεπτικού, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Η Ευρώπη, είναι η ήπειρος της ειρήνης, της ευημερίας, της διεθνούς νομιμότητας, της ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι οι αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της Ευρώπης.

Κύριε Μειμαράκη συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου και 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η. Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει λάβει σειρά μέτρων για την εισβολή της Ρωσίας ενώ για την εισβολή της Τουρκία κανένα μέτρο. Γιατί;

Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Κύπριους συναδέλφους με ερωτήσεις και παρεμβάσεις σε κάθε ευκαιρία θέταμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις συνέπειες της. Θέλω να σας θυμίσω το καταδικαστικό ψήφισμα για τη φιέστα Ερντογάν στα Βαρώσια, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων, αφού επρόκειτο για καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου λόγω της παραβίασης τόσο της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση αυτόνομων και κυρίαρχων κρατών, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές τείνουν να εξαρτούν τη στάση τους με γνώμονα τα συμφέροντά τους.

Πρόσφατα βρεθήκατε στις ΗΠΑ και είχατε επαφές με εκπροσώπους της Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας. Τι περιμένουν οι ομογενείς από την Ελλάδα και τί από την Ευρώπη;

Κάθε επίσκεψη στην πολυπληθέστερη ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ είναι πάντα χρήσιμη και ευχάριστη και πάντα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης είχα, έβρισκα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στους συμπατριώτες μας που ζουν, δραστηριοποιούνται και μεγαλουργούν στις επιστήμες, την έρευνα, το εμπόριο, την οικονομία και την πολιτική. Κάθε συνάντηση και επαφή μαζί τους μας ενθαρρύνει και μας ενδυναμώνει.

Η Ελληνική αλλά και η Κυπριακή ομογένεια στις ΗΠΑ είναι υπολογίσιμες δυνάμεις, μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό, διατηρούν ασβέστα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, χαίρουν σεβασμού και διαθέτουν σημαντική επιρροή για την προώθηση των εθνικών τους θεμάτων. Ελπίζω και πιστεύω ότι με τη συμμετοχή τους και την καταλυτική τους ψήφο, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της φωνής των χωρών τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Υπάρχει ομοψυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή κάθε ομάδα εξυπηρετεί τα κομματικά της συμφέροντα;

Μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια. Εδώ δεν υπάρχουν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις, κορώνες και μικροκομματικές αντιλήψεις. Εδώ, εκτός από τα ξεκάθαρα εθνικά θέματα, όλα τα άλλα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν ευρωπαϊκή λύση.

Γι´ αυτό και περνάνε πολλοί κανόνες και πολλοί νόμοι με μεγάλες πλειοψηφίες, κάτι που δεν συμβαίνει στα εθνικά κοινοβούλια. Αν εξαιρέσουμε τα άκρα, όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να συνεργαστούμε και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αφορούν το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ