Από τις ΗΠΑ όπου ζει και εργάζεται, η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη συγγραφέας Σοφία Κουΐδου-Giles μιλάει στο SPEAKNEWS για το νεο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, για την επίδραση που έχει η καταγωγή της στα βιβλία της, για όσα την εμπνέουν και για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει τις ιστορίες της.
Κυρία Κουίδου-Giles, η καταγωγή σας είναι από την Θεσσαλονίκη. και κάνατε τις σπουδές και την καριέρα σας στην Αμερική. Πείτε μας, σ’ αυτήν την διαδρομή σας τι ρόλο έχει παίξει η Ελλάδα στην γραφή σας;
Η καταγωγή μου από έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολιτισμό έχει σημαντική επιρροή στα γραπτά μου. Τα βιβλία μου, η «Επιστροφή Στη Θεσσαλονίκη» και «Μια Απρόσμενη Σύμμαχος», είναι εμπνευσμένα από το πλούσιο παρελθόν και την αρχαία μυθολογία του τόπου μας. Το ένα είναι βιογραφικό, το δεύτερο μυθιστόρημα.
Το πρώτο εξελίσσεται στην σύγχρονη και το δεύτερο στην αρχαία Ελλάδα. Και τα δύο έχουν κυκλοφορήσει στα Αγγλικά και στα Ελληνικά με δική μου μετάφραση. Η επίδραση και η παρουσία του τόπου γεννήσεως μου είναι σημαντική στα βιβλία μου. Σημαντική επίσης είναι η αγάπη μου για την μητρική μου γλώσσα. Παρότι ζω και εργάστηκα στην Αμερική, η Ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός της Ελλάδας παραμένουν ζωτικές παρουσίες στη ζωή και την γραφή μου.
Τι σας έδωσε την έμπνευση για να γράψετε τo τελευταίο σας μυθιστόρημα, «Μια Απρόσμενη Σύμμαχος»;
Η γραφή του βιβλίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021, κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν όλος ο κόσμος αντιμετώπιζε την απομόνωση. Μα η γραφή μπορούσε να ανθίσει με μοναδικό τρόπο. Αντί να αισθάνομαι απομονωμένη, η δημιουργία του μυθιστορήματος με ένωσε με τον κόσμο γύρω μου με έναν τρόπο που μόνο η γραφή μπορεί να δημιουργήσει. Η ολοκλήρωση του χειρόγραφου μετά από περίπου δύο χρόνια ήταν μια στιγμή ιδιαίτερης ικανοποίησης και ένας τρόπος να εκφραστώ δημιουργικά σε μια δύσκολη εποχή.
Η έμπνευση για το βιβλίο, με ηρωίδα την Κίρκη, προήλθε και από την ανάγνωση μιας σειράς βιβλίων ιστορικής φαντασίας, (Madeline Miller, Ellen Barker, Natalie Haynes) όπου όλα ήταν βασισμένα στη μυθολογία. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πολύ περισσότεροι ελληνικοί μύθοι από τη στοιχειώδη γνώση που είχα και άρχισα να διαβάζω κείμενα από πηγές, όπως τον Όμηρο και τον Οβίδιο, τον Ξενοφώντα, και τον Απολλώνιο και ξαναγνώρισα πόσο πλούσια ήταν η δική μας κληρονομιά!
Σε τι δίνετε σημασία όταν γράφετε;
Γράφω για την καθημερινή ζωή μιας εποχής, περιγράφω τις ασχολίες των γυναικών, το περιβάλλον, τις ενδυμασίες και να τα συνδυάζω όλα αυτά με φαντασία. Είναι αλήθεια πως συχνά χάνομαι στην έρευνα που με βοηθά να χτίσω έναν κόσμο που να δίνει την αίσθηση της πραγματικότητας να μιμείται την ζωή στην αρχαία Ελλάδα και έχει πλοκή βασισμένη στην μυθολογία. Η ανάπτυξη χαρακτήρων είναι μια άλλη πτυχή της γραφής που δουλεύω ώστε να υπάρξει μια φυσική εξέλιξη στην κάθε προσωπικότητα. Στους κλασικούς μύθους, διαπιστώνω ότι οι χαρακτήρες έχουν ήδη διαμορφωθεί από τις εξιστορήσεις που γνωρίζουμε και είναι μάλλον δισδιάστατοι (Δίας=πατέρας όλων, πανίσχυρος, εραστής των γυναικών, Κίρκη=μάγισσα, εραστής του Οδυσσέα κ.λπ.). Προσθέτοντας πολύπλοκα χαρακτηριστικά στο άτομο (αρετές, ελαττώματα, ενδόμυχες σκέψεις), και την επίδραση που έχει ο κάθε ένας σε άλλους, χρωματίζεται η διήγηση και ζωντανεύουν οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Τελικά ο σκοπός είναι να δίνονται στον σημερινό αναγνώστη καταστάσεις με τις οποίες να μπορεί να ταυτίζεται, καθώς ακολουθεί την πλοκή.
Έχετε μια διαδικασία γραφής; Εάν ναι, μπορείτε να το περιγράψετε;
Επεξεργάζομαι το κάθε κεφάλαιο, γράφω, το διαβάζω, σβήνω, αντικαθιστώ μέχρι να το θεωρήσω ικανοποιητικό. Ωστόσο, Δεν είναι καθόλου τακτική η διαδικασία που ακολουθώ. Τις περισσότερες φορές γράφω το πρωί, αλλά μπορεί να είναι και απόγευμα ή βράδυ όταν θέλω να καταγράψω μια σκέψη που ανήκει στην πλοκή. Μετακινούμαι μέσα στο σπίτι μου χρησιμοποιώντας αρκετούς «σταθμούς εργασίας». Το γραφείο είναι τακτοποιημένο κι οργανωμένο και το χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συχνά μπορεί να ξεκινήσω από το τραπέζι της κουζίνας, όπου απλώνω σημειώσεις, βιβλία και πηγές για ότι με απασχολεί. Υπάρχει επίσης ένα άνετο κάθισμα στο καθημερινό. Γράφω στον υπολογιστή κυρίως, μα και στο κινητό τηλέφωνο.
Κάποια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε σε νέους που σκέφτονται να γίνουν συγγραφείς;
Γράψτε το καλύτερο δυνατόν βιβλίο και συνεχίστε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας. Η ποιοτική γραφή είναι απαραίτητη για κάθε συγγραφέα και η συνεχής βελτίωση των δεξιοτήτων γραφής είναι ζωτικής σημασίας. Βρείτε καλούς δασκάλους και μέντορες: Η μάθηση από έμπειρους συγγραφείς και μέντορες είναι απίστευτα ωφέλιμη. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις, κριτική και καθοδήγηση.
Γίνετε μέλος ομάδας συγγραφέων όπου θα βρείτε υποστήριξη και ενθάρρυνση. Μην παραιτήσε ποτέ: Αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη συμβουλή. Το γράψιμο και η δημοσίευση μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά η αγάπη για την γραφή και η επιμονή είναι απαραίτητες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σοφία Κουίδου-Giles γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτός του Κολλεγίου Ανατόλια, σπούδασε Ψυχολογία και πήρε πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία στις ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά: Voices, Persimmon Tree, Assay, The Raven’s Perch, The Time Collection, Story Wits, Women Writers Women Books, The Fantasy Hive και The Blue Nib. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή Transitions and Passages και συμμετέχει σε ανθολογίες, μεταξύ άλλων The Time Collection, Visual Verse και Art in the Time of Unbearable Crisis.
Τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά: Sophia’s Return: Uncovering My Mother’s Past/Επιστροφή Στη Θεσσαλονίκη. Oι Εκδόσεις Α. Γερμανός εκδίδουν στα Ελληνικά την νουβέλα της, An Unexpected Ally: A Greek Tale of Love, Revenge, and Redemption/Μια Απρόσμενη Σύμμαχος: Ιστορία Αγάπης, Εκδίκησης, και Λυτρωμού, πρώτο μυθιστόρημα της σειράς, σε μετάφραση της Συγγραφέως. Του χρόνου εκδίδεται το δεύτερο, με τίτλο Circle of Peace στα Αγγλικά.
Η Κουίδου-Giles αγαπάει τη μουσική, την φύση και τα ταξίδια. Ζει στις ΗΠΑ, κοντά στον γιο, τη νύφη της και τους δύο εγγονούς της. Ταξιδεύει συχνά και πάντα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.