Τις τουρκικές παρανομίες στον τομέα των αερομεταφορών στην Αν. Μεσόγειο και την ανάγκη εγκαθίδρυσης μόνιμης ευρωπαϊκής έδρας στην Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια της πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF – MED) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας (EATEO) και με την στήριξη των Υπουργείων Μεταφορών και Άμυνας της Κύπρου και του Eurocontrol και συμμετείχαν πρέσβεις, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες από πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό κρατών της ΕΕ και τρίτων χωρών.
Ο κ. Μαυρίδης μίλησε υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο κι αφού αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές τους συνεδρίου και ιδιαίτερα τον κ. Χρίστο Πέτρου για την συνεχή αφοσίωσή του στο ζήτημα αυτό, στη συνέχεια εξήγησε τη σύνδεση των αερομεταφορών με την γεωπολιτική και τους τομείς της οικονομίας με επίκεντρο την ασφάλεια των πτήσεων. Έκανε επίσης αναφορά σε καταστάσεις όπου οι αερομεταφορές καθίστανται εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης μεταξύ των χωρών, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία σε συνέχεια της τουρκικής κατοχής της Κύπρου, προχώρησε παράνομα στην απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου της από αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο, με σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, εμπόριο και τουρισμό. «Αυτό αποτελεί μορφή υβριδικού πολέμου, για το οποίο λίγοι μιλούν και σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας επίσης τους κινδύνους από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο FIR της Λευκωσίας, όπως η ΕΕ και αρμόδιοι οργανισμοί επιβεβαιώνουν.
Για την ασφάλεια στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, ο κ. Κ. Μαυρίδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη ελληνο-πολωνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, κάτι που αξιολογεί ως αναγκαιότητα σε μια εποχή προκλήσεων και υβριδικών επιθέσεων από αυταρχικά καθεστώτα γύρω μας. Τέλος, ανέδειξε τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, ως το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, που λειτουργεί ως πυλώνας συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου για την διαχείριση κρίσεων κι αναφέρθηκε στις δυνατότητες για καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια και σε θέματα αεροπορίας στην ταραγμένη πολιτικά και στρατιωτικά περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό, όπως τόνισε: «πιστεύω ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση εγκατάσταση στην Κύπρο ενός περιφερειακού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας ή ενός οργανισμού της ΕΕ για τη διαχείριση πολιτικών κρίσεων και ασφάλειας, με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.