Η αρχισυντάκτρια του κυριακάτικου «Φ» Ανδρούλα Ταραμουντά σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών:
«Το τσουνάμι Φειδίας Παναγιώτου παρέσυρε το κομματικό σύστημα σε αχαρτογράφητα νερά καταδικάζοντας το στην πλήρη απαξίωση, αφού έχασε από ένα άτομο δημοφιλές μεν, χωρίς πολιτικό λόγο και πρόταση από την άλλη.
Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών είναι ένα 24χρόνος που με την «τρέλα» του έδωσε την ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να πάρει την εκδίκησή του για τα όσα μηνύματα έστειλε διαχρονικά το πολιτικό σύστημα, χωρίς να εισακουστεί, αδιαφορώντας αν η επιλογή του προσφέρει ή όχι λύσεις.
Η εκτόξευσή του στην τρίτη θέση του κομματικού χάρτη, πίσω από το Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ λέει πολλά, που θα απασχολήσουν τις επόμενες μέρες συνολικά την κοινωνία, με ζητούμενο να μην περιοριστούμε για μια ακόμη φορά στη συζήτηση αλλά να γίνουν βήματα προκειμένου το πολιτικό σύστημα να συνδιαλέγεται με τους ψηφοφόρους, να ακούει τους φόβους, τις ανησυχίες τους και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πάλεψε με χίλιους συν ένα δαίμονες στο χώρο του κι όχι μόνο και κρατήθηκε. Δεν νομιμοποιείται να πανηγυρίζει. Δικαιωματικά μπορεί να μιλά για ικανοποίηση υπό τα δεδομένα που ρίχθηκε σε αυτή τη μάχη και την πίεση που δεχόταν πανταχόθεν, με σοβαρότερο πρόβλημα τις ρωγμές που προκλήθηκαν από τις προεδρικές εκλογές. Στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είδαν τον ΔΗΣΥ, ας μού επιτραπεί η έκφραση, ως ένα κουφάρι από το οποίοι νέοι και παλιοί πολιτικοί σχηματισμοί προσπάθησαν να αρπάξουν ένα κομμάτι. Δεν τα κατάφεραν να τον «αφανίσουν».
Ο κομματικός πατριωτισμός στον οποίο επένδυσε η Αννίτα Δημητρίου στο τελευταίο 100ρι προς τις κάλπες απέδωσε καρπούς σωστικούς για την συναγερμική ηγεσία, που έδινε για πρώτη φορά τη μάχη σε εκλογές.
Λειτούργησε σωτήρια στις ευρωεκλογές. Όχι όμως στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις οποίες η ηγεσία «έφαγε» ήττα για τις επιλογές της εκεί και όπου δεν άκουσε την τοπική κοινωνία. Η τεράστια αποχή στη Λευκωσία είναι που πρέπει να ταρακουνήσει την Πινδάρου. Η Λευκωσία ήταν για χρόνια ο βασικός πνεύμονας του κόμματος, που έσπρωχνε το κόμμα στην πρώτη θέση. Οι Λευκωσιάτες έδωσαν στο ΔΗΣΥ, γροθιά στο στομάχι. Οι αστοί δεν ψήφισαν ούτε στις ευρωεκλογές ούτε δήμαρχο, υποχρεώνοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη να παραδεχθεί νωρίς- νωρίς ήττα από έναν υποψήφιο που στηρίχθηκε από επώνυμα συναγερμικά στελέχη, που θεωρήθηκε της δικής τους περιφέρειας αν και στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.
Διασώθηκε η Αννίτα Δημητρίου, που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, ως πρόεδρος του κόμματος τον τελευταίο χρόνο, και εκεί που την περίμεναν να πέφτει ως ώριμο φρούτο και ο ΔΗΣΥ να οδηγείται σε νέες περιπέτειες και εσωκομματικές αναμετρήσεις, και της παρέχεται η ευκαιρία για επανεκκίνηση. Για επανασύνδεση ηγεσίας και κομματικής βάσης που τα τελευταία χρόνια είχε ατονίσει. Οι διαφορές στο ΔΗΣΥ δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο όπως είχαν το 2004, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.
Είναι διαφορές γοήτρων, «θέλω», προσωπικής επικράτησης ή και εκδίκησης για όσους έμειναν και δίνουν τη μάχη εκ των έσω και όσους συστρατεύθηκαν στον αγώνα για την επιβίωση του ΔΗΣΥ. Ο πολυτεμαχισμός των συναγερμικών διαρροών και η μεγάλη στροφή προς τον Φειδία Παναγιώτου, τι δείχνει; Ότι η επιλογή τους δεν ήταν πολιτική. Κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός δεν τους έπεισε ως εναλλακτική πρόταση. Μόνο για όσους οδηγήθηκαν στο ΕΛΑΜ μπορούμε να πούμε ότι βρίσκουν έκφραση σε ένα πιο δεξιό χώρο. Βεβαίως, δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι ο Φειδίας λειτούργησε ως ανάχωμα στην εκτόξευση του ΕΛΑΜ στα ύψη, αφού παρέσυρε τους κάθε λογής διαμαρτυρόμενους προς την υποψηφιότητά του, μετρώντας εισροές ακόμη και από το ακροδεξιό κόμμα.
Το ΑΚΕΛ και η επιχείρησή του με την Κοινωνική Συμμαχία δεν έπεισε. Ούτε ως προοδευτική πρόταση, αφού είναι το μόνο κόμμα που είχε πρόταση για τις ευρωεκλογές και στην Εζεκία Παπαϊωάννου οφείλουν να ενδιατρίψουν στις θέσεις τους για το μεταναστευτικό, που λειτούργησαν ως αποτρεπτικά ακόμη και για παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Η Κοινωνική Συμμαχία που θεωρούσαν ότι θα ήταν το όχημα που θα τους οδηγούσε στην πρώτη θέση του κομματικού χάρτη, απέτυχε. Δεν πέτυχε ούτε και το εγχείρημα με τους Τουρκοκύπριους.
Οι 10 χιλιάδες που ανέμεναν να προσέλθουν στις κάλπες δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Το κόμμα της Αριστεράς νιώθει καυτή την ανάσα του νεαρού youtuber πίσω του, αν λάβουμε υπόψη τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ μπορεί να κρύβεται πίσω από τις επιτυχίες υποψηφίων που στήριξε και κέρδισαν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά οι συνεργασίες ήταν τέτοιες που δεν επιτρέπουν οικειοποίηση των ψήφων.
Το ΑΚΕΛ έχει πλέον δίπλα του ένα νέο κόμμα, το Βολτ, που ξεκίνησε από πρόσωπα που είχαν δουλέψει στο εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές του 2023. Κομματικά στελέχη έβλεπαν το χώρο αυτό εν δυνάμει συνεργάτη και το βρήκαν απέναντί τους να αφαιρεί ψήφους. Η Εζεκία Παπαϊωάννου είναι πλέον υποχρεωμένη να εμβαθύνει στα μηνύματα που της στέλνει η κομματική βάση.
Το ΕΛΑΜ μπορεί να πανηγυρίζει γιατί εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό αν και ο Φειδίας του αποστερεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως αντισυστημικός χώρος. Το γεγονός ότι η Κύπρος στέλνει ακροδεξιό ευρωβουλευτή στην Ευρωβουλή, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Κατάφερε να εκτοπίσει το ΔΗΚΟ από την τρίτη θέση στον κομματικό χάρτη κι αυτό λέει πολλά. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έπεισε στην αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές εξού και είχε απώλειες σε ποσοστά παρά το γεγονός ότι κράτησε την έδρα. Χαμένα και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κάτι που δίνει το δικαίωμα σε αρκετά στελέχη να μιλούν για κόστος στις κάλπες.
Και ανοίγει ξανά τη συζήτηση για ενιαιοποίηση του χώρου, με πρώτο βήμα την επανασύνδεση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και νέο ηγέτη με αποχώρηση Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν, προσδοκώντας ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί νέα δυναμική που να τους οδηγήσει στη συγκρότηση του πολυσυζητημένου τρίτου πυλώνα».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.