Π. Μαρινάκης: Η νέα θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,3 δισ. αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας

«Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ και στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε αμέσως μετά ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στο ψηφιακό τέλος συναλλαγών. Τόνισε ότι «με τις διατάξεις που εισηγείται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το τέλος χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το τέλος συναλλαγής» και ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της αντικατάστασης.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τη Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων. «Με την εφαρμογή αυτής της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας θα οριστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, ώστε να διασφαλίζονται η επάρκεια μοσχευμάτων και η ασφάλεια των πολιτών, καθώς θα απομονώνονται και θα φυλάσσονται ιστοί και κύτταρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε για μεταμόσχευση, είτε για ανοσοθεραπεία αν πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε.

Υπογράμμισε πως «αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για την αγορά των φαρμάκων που χορηγούνται για συντηρητική αντιμετώπιση και κάλυψη της περιόδου νοσηλείας των ασθενών και, παράλληλα, να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης του πληθυσμού που διαγιγνώσκεται με οποιαδήποτε εκφυλιστική νόσο».

Η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση που εξέδωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε καταθέσει η Ελλάδα, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης.

«Το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. Ευρώ», είπε ο κ. Μαρινάκης. Και τόνισε: «Η νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων για την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι την Τετάρτη 19 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης και την Πέμπτη 20 Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών.

 

«Το ελληνικό λιμενικό σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσει να κάνει – Όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του BBC δεν αποδεικνύονται»

«Είναι άλλη μία τραγική ιστορία γιατί πριν και πάνω από όλα πρέπει να σκεφτόμαστε το κάθε θύμα. Κάθε μέρα έχουμε 50 συλλήψεις. Έχει και άλλη ανάγνωση αυτό, ότι λειτουργούν οι αρχές και τα θύματα μιλάνε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νέος ποινικός κώδικάς αποδίδει. Δυστυχώς έπρεπε να είχε ψηφιστεί χρόνια νωρίτερα. Από εκεί και πέρα υπάρχει διάκριση εξουσιών. Η προφυλάκιση ή μη ενός κατηγορούμενου είναι απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας των τελευταίων ημερών.

«Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα ληφθούν οι αποφάσεις από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια από το ελληνικό κοινοβούλιο όπως ορίζει το Σύνταγμα. Τέτοιες δημόσιες συζητήσεις δεν βοηθούν σε κάτι όταν μιλάμε για τον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης κληθείς σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών για την προεδρική εκλογή.

Σχετικά με δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη περί στροφής στη δεξιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΚΟ της ΝΔ θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη το πρωί και πρόσθεσε πως το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές ήταν «τρέξτε πιο γρήγορα, όχι γυρίστε πιο πίσω». Πρόσθεσε πως άνθρωποι που δεν ήταν ενδεχομένως ποτέ στη ΝΔ συστρατεύτηκαν «και φτάσαμε στο σημείο να ισχυροποιηθεί και η παράταξη και να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση». Σημείωσε πως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ΝΔ και της επιστροφής της σε μεγάλα ποσοστά είναι ότι έχουμε μια χώρα που έχει αφήσει πίσω την κρίση. «Αυτό που μας είπαν οι πολίτες ήταν να λύσουμε τα προβλήματά τους όσο πιο γρήγορα γίνεται, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με μεγάλη ταχύτητα. Το έχουμε λάβει αυτό το μήνυμα. Οδηγός είναι όσα έχει πει ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του ΒBC ότι το ελληνικό λιμενικό σώμα ευθύνεται για θανάτους φέτος παράτυπων μεταναστών, δήλωσε: «Κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο χάρις στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός διακινητών. Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν».

Μετά από επόμενο σχετικό ερώτημα συμπλήρωσε ότι η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τέτοιους ισχυρισμούς.

Για τα δημοσιεύματα που αφορούν τον κ. Θεοδωρικάκο, ανέφερε ότι ο υπουργός ανάπτυξης απάντησε και τα λέει όλα η ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο δημοσίευμα ο κ. Θεοδωρικάκος έχει προσφύγει νομικά.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού απάντησε πως «τα πρόσωπα έχουν μεγάλη αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν οι πολιτικές». Τόνισε πως αυτό που θεωρεί η κυβέρνηση ότι είπε ο κόσμος κυρίως δια της αποχής του, «είναι να τρέξουμε πιο γρήγορα κυρίως σε θέματα καθημερινότητας».

Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση ότι 8 στελέχη της κυβέρνησης συμμετείχαν στην εξεταστική για τα Τέμπη και σχετικά με δήλωση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη περί επιβράβευσής τους, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η παρουσία ενός βουλευτή ή μη παρουσία του σε μια εξεταστική δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του σε κυβερνητική θέση. Το αφήγημα της συγκάλυψης δεδομένου ότι δεν αποδεικνύεται και στην υπόθεση αυτή η δικαιοσύνη τρέχει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Το να ταυτίζουμε με ένα αφήγημα, το οποίο ουδέποτε έχει αποδειχθεί, τα μέλη της εξεταστικής, είναι λαϊκισμός που δεν βοηθά σε τίποτα και δεν οδηγεί πουθενά. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο περί συγκάλυψης ας έρθουν να το πούνε. Βλέπω σταθερή υποκρισία της αντιπολίτευσης, προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί αυτή η υπόθεση».

Πρόσθεσε ότι η αναπαραγωγή θεωριών λαϊκισμού και η κοπτοραπτική δηλώσεων προσβάλει την ουσία της υπόθεσης. «Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι βουλευτής οδήγησε σε συγκάλυψη να έρθει να το πει. Να στοχοποιούμε τους βουλευτές δεν καταλαβαίνω σε τι βοηθάει σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να αφήσουμε στην άκρη λογικές τυμβωρυχίας και εργαλειοποίησης», πρόσθεσε.

Για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και το χαρτοφυλάκιο με το οποίο η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη, απάντησε πως είναι διαδικασία εν εξελίξει και όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί.

«Ας το καταλάβουν κάποιοι έμποροι πατριωτισμού ότι η ελληνική αστυνομία λαμβάνει αποφάσεις με βάση την επικινδυνότητα των εκδηλώσεων. Δηλαδή όταν έχουν υπάρξει αντίστοιχες αποφάσεις της αστυνομίας, τις έλαβαν με άλλα ιδεολογικά κίνητρα; Πρόκειται για καθαρά επιχειρησιακή απόφαση της αστυνομίας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση γιατί επετράπη να γίνει το Athens pride ενώ δεν έγινε συγκέντρωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά με φωτογραφία που ανέβασε η νέα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν έχει κάτι να πει περισσότερο και πως η Ελλάδα περιμένει να σεβαστεί όσα έχουν ψηφιστεί και κυρωθεί και απτές κινήσεις.

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί αύριο στο συνέδριο του ιδρύματος Τσίπρα και κληθείς να σχολιάσει τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Προφανώς παρακολουθούμε την επικαιρότητα, ειδικά όταν αφορούν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Δεν έχουμε καμία δουλειά να σχολιάσουμε τις εξελίξεις αυτές, αφορούν τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός δεν θα παραβρεθεί στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ