Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Αττική

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς-κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή για την περιφέρεια Αττικής (εκτός των Κυθήρων) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Παράλληλα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τα Κύθηρα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).

Για το λόγο αυτό όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, παραμένει σε γενική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5).

Σε μερική επιφυλακή τίθενται  οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4)

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες
μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Β. Κικίλιας: Καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των ενεργειών λόγω του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Χάρτη σήμερα η Αττική είναι σε επίπεδο συναγερμού (κόκκινο- κλίμακα 5- ακραίος κίνδυνος) και σε αρκετές περιοχές της χώρας σε επίπεδο 4 (πορτοκαλί- πολύ υψηλός κίνδυνος).

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε “δείκτη 5” στην Αττική δηλαδή red code, κατάσταση συναγερμού, και “δείκτη 4” σε τέσσερις άλλες περιφέρειες της χώρας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση. Εφιστώ την προσοχή σε όλους, ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες».

Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συναρμόδιοι υπουργοί, περιφερειάρχες περιοχών με κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 5 και 4, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, του ΓΕΕΘΑ και του ΕΚΑΒ καθώς και συναρμόδιοι φορείς.

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε Ασία και Ευρώπη

Φονικοί καύσωνες πλήττουν πόλεις σε τέσσερις ηπείρους του βόρειου ημισφαιρίου, μια ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται για μια ακόμη φορά να πυροδοτήσει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν αυτές του περσινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων ημερών πιστεύεται ότι προκάλεσαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες θανάτους στην Ασία και την Ευρώπη.

Στη Σαουδική Αραβία σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι πήγαν να προσκυνήσουν στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όμως εκατοντάδες πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 51 ° Κελσίου, σύμφωνα με αναφορές ξένων αρχών.

Υγειονομικές πηγές και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters χθες, Πέμπτη, ότι τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι πέθαναν στο χατζ, αύξηση σε σχέση με τους 307 που είχαν αναφερθεί την Τετάρτη, ενώ 40 ακόμη αγνοούνται.

Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο πλήττονται για μία ακόμη εβδομάδα από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές — από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Αφρικής στην Αλγερία– , σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Στη Σερβία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 40 ° Κελσίου αυτή την εβδομάδα καθώς άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν θερμό μέτωπο στα Βαλκάνια. Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό και συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Βελιγραδίου επεσήμανε ότι οι γιατροί της χρειάστηκε να επέμβουν 109 φορές στη διάρκεια της νύκτας για να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου οι αρχές επίσης έχουν καλέσει τους πολίτες να παραμένουν σε σκιερά μέρη ως αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αναζητούν λίγη δροσιά στις παραλίες κατά μήκος της Αδριατικής.

Και οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ βρίσκονται για τέταρτη συνεχή ημέρα κάτω από έναν θερμό θόλο, ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει ζεστό αέρα πάνω από μια περιοχή εμποδίζοντας τον ψυχρό αέρα να περάσει και διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε υψηλό επίπεδο.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης δημιουργήθηκαν χώροι δροσιάς σε βιβλιοθήκες, κέντρα απασχόλησης ηλικιωμένων και άλλες υποδομές. Τα σχολεία της πόλης λειτουργούν κανονικά, όμως σε αρκετές περιοχές στα γύρω προάστια τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το κανονικό προκειμένου οι μαθητές να αποφύγουν τη ζέστη.

Οι μετεωρολογικές αρχές εξέδωσαν χθες, Πέμπτη, προειδοποίηση για ακραία ζέστη και σε κάποιες περιοχές της Αριζόνας, περιλαμβανομένου του Φίνιξ, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45,5 ° Κελσίου.

Στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού δύο δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ έχουν κάψει περισσότερα από 93.0000 στρέμματα και έχουν καταστρέψει 500 σπίτια, σύμφωνα με τις αρχές. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται ενδέχεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όμως καταιγίδες που ξέσπασαν χθες προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες περιπλέκοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Συνολικά σχεδόν 100 εκατ. Αμερικανοί ζουν σε περιοχές για τις οποίες εκδόθηκαν χθες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ από σήμερα, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά στη Νέα Υόρκη και τις πιο νότιες πολιτείες ο καύσωνας θα επιμείνει και το Σαββατοκύριακο.

Μετρώντας τους νεκρούς

Η θερινή περίοδος στην Ινδία διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, όταν με την εμφάνιση των μουσώνων η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.

Όμως την Τετάρτη το Νέο Δελχί κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον 55 χρόνια, με το παρατηρητήριο Safdarjung να καταγράφει θερμοκρασία 35,2 ° Κελσίου στη μία τα ξημερώματα.

Κανονικά οι θερμοκρασίες πέφτουν στη διάρκεια της νύκτας, όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι θερμοκρασίες της νύκτας. Σε πολλές περιοχές του κόσμου η θερμοκρασία της νύκτας αυξάνει με γοργότερους ρυθμούς σε σχέση με αυτή της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2020 του πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το Νέο Δελχί έχει συμπληρώσει 38 συναπτές ημέρες με την ανώτατη θερμοκρασία να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 40 ° Κελσίου.

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Υγείας επεσήμανε την Τετάρτη ότι υπάρχουν περισσότερα από 40.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας και τουλάχιστον 110 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την 1η Μαρτίου και ως τις 18 Ιουνίου, όταν στη βορειοδυτική και ανατολική Ινδία καταγράφηκαν διπλάσιες από το συνηθισμένο ημέρες καύσωνα.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Τα κύματα καύσωνα αυτά καταγράφονται έπειτα από 12 συναπτούς μήνες που ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής της ΕΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα 86% ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι πιο θερμό από το 2023.

Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,3 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα κύματα καύσωνα να έχουν γίνει πιο συχνά, πιο έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Παγκοσμίως κατά μέσο όρο ένας καύσωνας που θα παρατηρούνταν μία φορά στα 10 χρόνια την προβιομηχανική εποχή, τώρα θα συμβεί 2,8 φορές στα 10 χρόνια και θα είναι κατά 1,2 ° Κελσίου πιο θερμός, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημών του World Weather Attribution (WWA).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκλύει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καίγοντας ορυκτά καύσιμα.

Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καύσωνες θα παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5,6 φορές ανά 10 χρόνια και θα είναι κατά 2,6 ° Κελσίου πιο ζεστοί, επεσήμανε το WWA.

Περίοδος των βροχών στον Νίγηρα: 21 νεκροί, σχεδόν 6.000 πληγέντες μέσα σ’ έναν μήνα

Ισχυρές βροχές και οι πλημμύρες που προκάλεσαν στον Νίγηρα άφησαν πίσω ήδη 21 νεκρούς και σχεδόν 6.000 πληγέντες από τα τέλη Μαΐου, ενώ η περίοδος των βροχών μόλις άρχισε, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

«Ως την 20ή Ιουνίου, έχουμε σε όλη την επικράτεια (…) 5.926 πληγέντες (και) 21 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 8 θανάτων από πνιγμό και 13 εξαιτίας καταρρεύσεων» σπιτιών, είπε στην κρατική τηλεόραση ο γενικός διευθυντής της πολιτικής προστασίας του Νίγηρα συνταγματάρχης Μπουμπακάρ Μπακό.

Καταγράφτηκαν ακόμη είκοσι έξι τραυματισμοί, ενώ αποδεκατίστηκαν 4.000 εκτρεφόμενα ζώα, πρόσθεσε.

Ο νομός Μαραντί (κεντρικά-νότια) υπέστη το βαρύτερο χτύπημα, με 14 θανάτους και 2.404 πληγέντες, είπε ακόμη ο συνταγματάρχης Μπακό.

Η πρωτεύουσα Νιαμέ (2 εκατ. κάτοικοι), που πλήττεται συχνά από φονικές πλημμύρες, έχει μείνει ως τώρα αλώβητη.

Εδώ και μερικές ημέρες οι αρχές στέλνουν SMS στους κατοίκους καλώντας τους να «μείνουν σπίτι», να «εγγυηθούν την ασφάλεια των ζώων τους» και υποδεικνύοντας τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν αν αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η περίοδος των βροχών (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) είναι συχνά πολύνεκρη στον Νίγηρα, ακόμη και σε ζώνες της χώρας που καλύπτονται από έρημο κι έχουν γενικά ξηρό κλίμα.

Το 2022 ο απολογισμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα βαρύς, με 195 νεκρούς και 400.000 πληγέντες.

Το 2023, οι πλημμύρες άφησαν πίσω 52 νεκρούς, 80 τραυματίες και 176.000 πληγέντες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

Σύμφωνα με τη νιγήρια μετεωρολογική υπηρεσία, οι βροχές οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, που τα τελευταία χρόνια πλήττει τη χώρα του Σαχέλ η οποία καλύπτεται κατά τα τρία τέταρτα από έρημο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ