7 κλασσικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Επιλογή παραστάσεων Βικτωρία Ιωσηφίδου


  1. ΠΛΟΥΤΟΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το Κ.Θ.Β.Ε.

3 – 4 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Το κλασσικό αριστούργημα του Αριστοφάνη ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε μετάφραση , ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν μια πλειάδα πανάξιων ηθοποιών που έχουν διαπρέψει οι περισσότεροι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει, στο ρόλο της Ελπινίκης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Η παράσταση ανεβαίνει και στην Επίδαυρο 19 και 20 Ιουλίου.

Συντελεστές
Μετάφραση, Ελεύθερη απόδοση κειμένου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Βάιος Πράπας
Πρωτότυποι Στίχοι: Τελευταίος Καλεσμένος
Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή
Μαίρη Ανδρέου,  Μάνος Βακούσης,  Δημήτρης Διακοσάββας,  Άννα Ευθυμίου,  Αλέξανδρος Ζουριδάκης,  Αναστασία Κελέση,  Φαίη Κοκκινοπούλου , Ελένη Μισχοπούλου , ,  Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη Χρυσή Μπαχτσεβάνη , Κλειώ Δανάη Οθωναίου , Αλεξάνδρα ΠαλαιολόγουΠολυξένη Σπυροπούλου , Γιάννης ΣύριοςΦωτεινή Τιμοθέου, Γιάννης Τομάζος , Χρήστος Τσάβος  Γιάννης Τσεμπερλίδης , Θάνος Φερετζέλης  Γιάννης Χαρίσης 


  1. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά

14 – 16 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Ενώ ο Ηρακλής λείπει στον κάτω κόσμο ο Λύκος παίρνει παράνομα τη βασιλεία στη Θήβα και καταδικάζει την οικογένειά του ημίθεου σε θάνατο. Ο Ηρακλής επιστρέφει και σκοτώνει τον Λύκο, όμως ένθεη μανία τον καταλαμβάνει και μέσα στην τρέλα του σκοτώνει επίσης τη γυναίκα και τα παιδιά του με αποτέλεσμα ο τραγικός ήρωας να βυθιστεί στο τέλος σε απελπισία και απόγνωση. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζάς καταπιάνεται με αυτό το σπάνια παιζόμενο έργο του Ευριπίδη, το οποίο ερμηνεύουν μια πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαίρη Γιόση
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Ηρακλής
Γιώργος Γάλλος – Αμφιτρύων
Στεφανία Γουλιώτη – Μεγάρα
Ηρώ Μπέζου – Ίρις
Άννα Καλαϊτζίδου – Λύσσα
Αινείας Τσαμάτης – Λύκος
Νίκος Μήλιας – Θησέας
Artwork, Φωτογραφίες & Video: Γκέλυ Καλαμπάκα


  1. ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου

19 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο σε ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Εμβληματική παράσταση διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους που έρχεται να διευρύνει τα όρια της τέχνης. «Ο μύθος της Ορέστειας είναι επικίνδυνος, ανήκει στον κόσμο του ανοίκειου και του παράξενου, προκαλεί τον τρόμο, επειδή αποκαλύπτει το ατίθασο, το βίαιο και τους νόμους του βάθους που δεν μπορούν να δαμαστούν. Η Κλυταιμνήστρα μας καλεί να σπάσουμε μαζί τον καθρέφτη, για να γεννηθεί από τα θραύσματά του μια νέα εφιαλτική εικόνα , που ωστόσο θα διατηρεί τις σκοτεινές ρίζες του μύθου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος δημιουργός.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Θεόδωρος Τερζόπουλος

Μετάφραση : Ελένη Βαροπούλου

Δραματουργική επεξεργασία: Θεόδωρος Τερζόπουλος Συνεργάτης σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος

Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί :Θεόδωρος Τερζόπουλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Παναγιώτης Βελιανίτης

Σύμβουλος δραματολόγος Μαρία Σικιτάνο

Δραματολόγος παράστασης Ειρήνη Μουντράκη


  1. ΑΜΛΕΤ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

22 – 23 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει η 5η Εποχή το καλοκαίρι του 2024. Ο Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό στον ρόλο του Άμλετ.

Με όχημα την μεγαλειώδη ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η παράσταση παρακολουθεί το «γκρέμισμα» ενός κόσμου, ανίκανου να υπακούσει σε κανόνες και ηθική.

Ο Σαίξπηρ αναθέτει στον Άμλετ να «στήσει» μια παράσταση μέσα στην παράσταση, ώστε θεατές και πρωταγωνιστές της τραγωδίας να μπορούν μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της σκηνής, να βιώσουν το μέγεθος της παρακμής, την οποία είναι νομοτελειακά αδύνατον να αποφύγεις. 

Συντελεστές

Μετάφραση:Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία:Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικά:Μικαέλα Λιακατά

Κοστούμια:Βασιλική Σύρμα

Μουσική:Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί:Νικόλαος Σωτηρόπουλος

Παίζουν:Αναστάσης Ροϊλός, Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Θανάσης Δόβρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τζένη Καζάκου, Άρης Νινίκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος


  1. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

24 – 26 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες,«Δον Κιχώτης», μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε θεατρική μεταφορά του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου. 

Συντελεστές

Συγγραφέας:Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Σκηνοθεσία:Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά:Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια:Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική:Βάιος Πράπας

Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος

Παίζουν:Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου, Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη


  1. ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή

26 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

Το «Καλοκαίρι της Κωμωδίας» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συναντά τον «παππού» Αριστοφάνη, στη Θεσσαλονίκη, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Κήπου.

Οι γυναίκες ως μάνες αλλά και ως σύντροφοι των ανδρών που χάνονται στα παιδία των μαχών αγωνίζονται στο Αριστοφανικό αριστούργημα να επαναφέρουν την ειρήνη χρησιμοποιώντας κάθε όπλο και κάθε τρόπο, και εδώ αρχίζει η αριστουργηματική κωμική προσέγγιση του μεγάλου συγγραφέα.

Σκηνοθετεί η καταξιωμένη ηθοποιός – σκηνοθέτρια με μακρά και δημιουργική διαδρομή στον χώρο του θεάτρου και σταθερή συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Εύη Σαρμή.

Την μουσική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Γιώργος Ανδρέου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή

Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου

Προσαρμογή: Ισιδώρα Μάλαμα

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Σκηνικά: Εύη Σαρμή – Αστέρης Πολυχρονίδης

Κοστούμια: Βάσω Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλους

Χειρισμός Φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ήχος: Γιώργος Δασκαλάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου.


  1. ΑΙΑΝΤΑΣ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη
    29 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Ο “Αίας” του Σοφοκλή, η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης με τον Μιχάλη Σαράντη και τον Απόστολο Χαντζαρά, επιστρέφει το καλοκαίρι σε ανοιχτούς χώρους. Στην παράσταση, η τέχνη του θεάτρου συναντιέται με αυτήν της ζωγραφικής. Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο  Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών.

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης

Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς

Σκηνική επιμέλεια – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Διασκευή – Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης – Μιχάλης Σαράντης

Φωτογραφίες : Ελίνα Γιουνανλή

Τα περισσότερα κείμενα είναι παρμένα από τα δελτία τύπου των παραστάσεων


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ