Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ή δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία;

της Φανούλας Αργυρού


Ενόψει της γυμνής απειλής που εκτόξευσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εναντίον στόχων στην Κυπριακή Δημοκρατία και των βρετανικών βάσεων στο νησί, είναι χρήσιμο όσο ποτέ να αναφερθούμε σε ένα ιστορικής σημασίας προνοητικού υπομνήματος, που κατέθεσαν οι καθηγητές Κλέαρχος Α. Κυριακίδης και Μάριος Ευρυβιάδης, στον Sir Jeremy Quin, Συντηρητικό Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και το οποίο ενσωματώθηκε στα δημοσιευμένα πρακτικά της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου. Βλέπε εδώ –

https://committees.parliament.uk/writtenevidence/121730/html/

Αυτό κατέστη τότε αναγκαίο μετά από μια ζοφερή ομιλία του Grant Shapps, Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Lancaster House στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Το συγκεκριμένο έγγραφο των καθηγητών αποτελείτο από 22 συν σελίδες (προηγήθηκε μια επιστολή) και μέσω των κειμένων τους οι Κλέαρχος Α. Κυριακίδης και Μάριος Ευρυβιάδης κάλεσαν την Επιτροπή να ερευνήσει (ι) τις πολλαπλασιαζόμενες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη Νήσο Κύπρο και επομένως την Κυπριακής Δημοκρατία, τις Βρετανικές Βάσεις και τις Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο, (ιι) την ετοιμότητα των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές και (ιιι) την πρόθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης να συμμορφωθεί στρατιωτικά με το Άρθρο ΙΙ της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, το οποίο υποχρεώνει την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, «να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Εδώ σχετική δημοσίευση στη «Σημερινή» στις 23 Απριλίου 2024 με τίτλο:

«Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ή δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία;

Ανάλυση υπό το φως τρομακτικών εξελίξεων».

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/4/23/oi-bretanikes-enoples-dunameis-einai-e-den-einai-etoimes-na-prostateusoun-ten-kupriake-demokratia/

Διαβάσαμε ότι το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, όμως δεν ακούσαμε να ζητήθηκε από το Φόρεϊν Όφις της Βρετανίας, ή το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ακριβώς στο κρίσιμο ένα και μοναδικό ερώτημα :

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ή δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία;

Οι καθηγητές πήραν βεβαίωση παραλαβής των υπομνημάτων τους, κατατέθηκαν στα δημοσιευμένα πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά ακόμα δεν πήραν απάντηση…

Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να υποβληθεί στο Φόρεϊν Όφις και το βρετανικό Υπ. Άμυνας και να ζητείται ξεκάθαρη απάντηση!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ