6 ταινίες μικρού μήκους για να δείτε μαζί με τα παιδιά σας στο σπίτι

του Αλέξανδρου Ευσταθίου


Όλοι και όλες οι σύγχρονοι γονείς έχουμε σε στιγμές αναρωτηθεί πως θα γεμίσουμε τον κοινό μας χρόνο με τα παιδιά. Τώρα το καλοκαίρι ειδικά που η μέρα ολοένα και μεγαλώνει, τα σχολεία κλείνουν, οι δραστηριότητες μειώνονται και η ζέστη αυξάνεται, ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να μεγαλώνει. Τι άλλο να κάνουμε; Τι ερεθίσματα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά; Πως θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους; Πως θα είναι χαρούμενα και απασχολημένα; Οι σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις δίνουν ορισμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, βοηθώντας γονείς απ’ όλο τον κόσμο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Μαζί με τις πιο σύγχρονες τάσεις, συμπορεύεται και μια τέχνη με μακρά (μεγαλύτερη του ενός αιώνα) ιστορία, η οποία ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται και στην κατεύθυνση της παιδαγωγικής: ο κινηματογράφος. Εντάξει, γνωρίζουμε πως κατακλυζόμαστε από οθόνες, αλλά ως γνωστόν το μέσο από μόνο του δεν είναι ικανό να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στους χρήστες. Συνεπώς, ο οριοθετημένος χρόνος και το περιεχόμενο όσων τα παιδιά μας θα παρακολουθήσουν είναι οι δύο βασικοί παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν καθίσουμε να παρακολουθήσουμε μαζί τους οτιδήποτε στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Αυτές οι δύο βασικές παράμετροι τηρούνται και στις παρακάτω προτάσεις· ταινίες μικρού μήκους με περιεχόμενο κατάλληλα προσαρμοσμένο και για θεατές μικρότερων ηλικιών, διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν μαζί μικροί και μεγάλοι, οικονομικά και από την άνεση του σπιτιού τους.

Hair Love (2019) της Sony Pictures Animation

Σκηνοθετημένη από τους Matthew A. Cherry, Everett Downing Jr., και Bruce W. Smith και σε σενάριο του πρώτου, αυτή η αξιολάτρευτη ταινία που σίγουρα θα σας συγκινήσει, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους animated ταινίας το 2020. Ένα εφτάχρονο κορίτσι προσπαθεί να «τιθασεύσει» τα σγουρά της μαλλιά παρακολουθώντας στο tablet tutorial video κομμωτικής της μητέρας της. Ο πατέρας της ενώ αρχικά αποτυγχάνει να την βοηθήσει, εντέλει τα καταφέρνει ερχόμενος με αυτόν τον τρόπο κοντά της. Η απουσία-παρουσία της μητέρας θα είναι καταλυτική. Μια ταινία για τις οικογενειακές σχέσεις και την σημασία τους στην παιδική ψυχή.

Το Κόκκινο Μπαλόνι (Le Ballon Rouge) (1956)

Μια δραμεντί φαντασίας σκηνοθετημένη και γραμμένη από τον Albert Lamorisse ακολουθεί τις περιπέτειες ενός μικρού αγοριού που βρίσκει ένα κόκκινο μπαλόνι, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε φίλο του. Ανατρέχουμε στο μακρινό 1956, όταν η εν λόγω ταινία διαγωνιζόταν στο τότε φεστιβάλ των Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο δημιουργός της κατόρθωσε να λάβει και το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου εκείνης της χρονιάς. Μια κλασική πλέον ταινία για την αξία της φιλίας και την δύναμη της παιδικής φαντασίας που θα εγείρει το σύνολο σχεδόν των συναισθημάτων σας.

https://www.youtube.com/watch?v=8U7ghyr4GIQ

Robin Robin (Ρόμπιν η φτερωτή) (2021)

Μια stopmotion animated μιούζικαλ ταινία μικρού μήκους σκηνοθετημένη από τους Dan Ojari και Mikey Please και σε σενάριο γραμμένο από τους Ojari, Please και Sam Morrison, αυτή η μισάωρη ταινία σε παραγωγή του Netflix ακολουθεί την πορεία της Ρόμπιν, μιας κοκκινολαίμη (στα αγγλικά robin είναι ο κοκκινολαίμης) που παραδόξως μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια ποντικιών! Άλλη μια ταινία με υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους animated ταινίας, με πανέμορφη αισθητική και υπέροχη μουσική.

Black Rider (Schwarzfahrer) (1993)

Εδώ έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για μεγαλύτερα παιδιά που απευθύνεται κιόλας στο ενήλικο κοινό, αυτή η ασπρόμαυρη ταινία κέρδισε πριν 30 χρόνια το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, θίγοντας το πάντα επίκαιρο ζήτημα του ρατσισμού. Σκηνοθετημένη και γραμμένη από τον Pepe Danquart, μια ταινία για να παρακολουθήσετε παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά σας, με παιδαγωγικό περιεχόμενο που σίγουρα θα τα προβληματίσει και θα τα κάνει να αναλογιστούν την αξία της δημοκρατίας.

Piper (2016)

Και ερχόμαστε σε μια παραγωγή από την εταιρία «μαιτρ» στο είδος του animation και αυτή δεν είναι άλλη από την Pixar η οποία το 2016 μας παρέδωσε μια πανέμορφη ταινία, ένα παιδικό coming of age movie, το Piper, που ακολουθεί τη ζωή μιας μικρής σκολοπακίδας (είδος πτηνού) στο πρώτο της … ταξίδι προς ανεύρεση τροφής. Μια ταινία για τον φόβο του αποχωρισμού της φωλιάς, αλλά και την ενδυνάμωση που αποκτάμε επιβιώνοντας εν τέλει με ίδια μέσα. Σκηνοθετημένη και γραμμένη από τον Alan Barillaro, η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους animated ταινίας το 2017 και είναι διαθέσιμη για προβολή από το σπίτι στο συνδρομητικό κανάλι Disney+.

Bao (2018)

Άλλη μια ταινία της Pixar διαθέσιμη στο συνδρομητικό κανάλι Disney+, δίνει στο στούντιο ένα ακόμα κερδισμένο χρυσό αγαλματίδιο το 2019 και αξίζει την προσοχή μας και για ένα ακόμα γεγονός. Είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία της Pixar σκηνοθετημένη από γυναίκα. Στην προκειμένη, το σενάριο ακολουθεί περισσότερο αλληγορικά μονοπάτια για να καταλήξει σε ένα συγκινητικό φινάλε που υμνεί την μητρότητα και την γονεϊκότητα εν γένει.

Και μια extra πρόταση για σινεμά!

Στις 11 Ιουλίου βγαίνει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Puffin Rock and the New Friends. Αν έχετε μικρά παιδιά που δεν έχουν ζήσει μέχρι στιγμής την εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε για πρώτη φορά σινεμά με τα παιδιά σας. Πρόκειται για μια οικογένεια θαλασσοπουλιών, τις ιστορίες της οποίας έχουμε μέχρι στιγμής παρακολουθήσει στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και πλέον είμαστε έτοιμη να την απολαύσουμε και στην μεγάλη οθόνη. Γιατί όχι, και σε ένα θερινό σινεμά!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ