Η Κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας.

famelos

«Κάνετε ότι μπορείτε για να νομιμοποιήσετε την επιλογή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αλλιώς δεν θα θυμόσασταν μετά από 27 χρόνια, να φέρετε προς κύρωση αυτή τη Σύμβαση του 1997 για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, την περίφημη Σύμβαση της Λισαβόνας. Μια σύμβαση, που από σεβασμό στο άρθρο 16 του Συντάγματος καμία προηγούμενη Κυβέρνηση, ακόμα και του δικού σας πολιτικού χώρου, δεν τόλμησε να φέρει. Φέρνετε τώρα αυτή την κύρωση για να δώσετε ένα ακόμη άλλοθι, μια επίφαση διεθνούς δήθεν νομιμότητας στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Δυόμιση μόλις μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 5094/24, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ακόμα ένα κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης (και) της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα που το απαγορεύει. Με δεύτερο και ανομολόγητο στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, που με συνέπεια πολεμάτε τα τελευταία 5 χρόνια. Γιατί δεν προχωράτε καμία ρύθμιση για ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, καμία ρύθμιση για πρόσληψη διδασκόντων και αύξηση των πόρων. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η σπουδή σας να μετατρέψετε την ανώτατη παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες, υποβαθμίζοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο! Όλα για το κέρδος, όχι όμως της κοινωνίας, παρά των λίγων κολλητών σας».

«Αντί να βιαστείτε να ανατρέψετε τις αρνητικές πρωτιές που σημειώνει η χώρα μας στη δημοκρατία, στις παροχές υγείας, στο κράτος δικαίου, στις φυσικές καταστροφές και στην οικονομία, στο κόστος ενέργειας και στα κέρδη των τραπεζών, την ίδια ώρα που εξανεμίζεται το διαθέσιμο εισόδημα, με τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης την ώρα που τίθεται θέμα επιβίωσης για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, εσείς πατάτε «γκάζι» για το σχέδιο ιδιωτικών ΑΕΙ και υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Και έτσι θέτετε εμπόδια στο μέλλον των παιδιών της χώρας μας» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «παραλογισμούς» και «αδράνεια» σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων. «Τα νοικοκυριά με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη και εισόδημα είναι αυτά που απολαμβάνουν όλο και λιγότερες κοινωνικές παροχές, – παροχές υγείας και παιδείας- και που βάζουν όλο και βαθύτερα το χέρι στη τσέπη για να μπούνε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, με τους παραλογισμούς που εσείς επιλέγετε (συγχωνεύσεις σχολείων, μας είπατε ότι στη Θεσσαλονίκη κάνει καλό στα παιδιά να περπατάνε 5 χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, καταργήσεις σχολών, ασύμμετρες πανελλαδικές, ΕΒΕ και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει). Αλλά και στα άλλα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου σας δεν έχετε πάρει πρωτοβουλίες, όπως ότι υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά κυρίως με τα θέματα που αποκάλυψε το πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης των μαθητών του ΟΟΑΣ το πρόγραμμα PISA, που δείχνει συνεχή υποχώρηση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών, υπο-χρηματοδότηση της παιδείας και διεύρυνση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα σας επιτρέψουμε ούτε να εξαπατήσετε τους πολίτες ούτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των funds και των κολλεγίων. Οφείλετε να αποσύρετε την κύρωση αυτή».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τοποθετήθηκε και για το ζήτημα που προέκυψε έπειτα από την άρνηση του Προέδρου της Βουλής να εισαχθούν στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές οι δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ακρίβεια και το φορολογικό. Όπως ανέφερε «Το ζήτημα δεν αφορά απλά στις δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας. Το θέμα που θέτουμε αφορά στην τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού από την Ελληνική Βουλή, το σημαντικότερο θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για εμάς είναι κρίσιμο πως οι θεσμοί της χώρας μας και πρώτα από όλα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βουλευτές θα τιμήσουν, θα τηρήσουν και θα υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Και το Σύνταγμά μας προβλέπει την κατάθεση και τη συζήτηση προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και θα διεκδικούμε την εφαρμογή των κανόνων, τη λειτουργία των θεσμών και τη στήριξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «καινοφανείς διαδικασίες» έμπνευσης του κυρίου Χατζηδάκη. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε «Είναι ένα ακόμα τέχνασμα προς εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη που ξέρει ότι θα εκτεθεί αν ανοίξει αυτή η συζήτηση με τις προβλέψεις του κανονισμού. Εμείς προτείνουμε ρυθμίσεις στοχευμένες, κοστολογημένες και με μόνο γνώμονα να βελτιωθεί η ζωή για όλους και για όλες, αλλά και να βελτιωθεί η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό λέει ο Κανονισμός της Βουλής και όχι τις καινοφανείς διαδικασίες έμπνευσης του κυρίου Χατζηδάκη για να αποφύγει την ουσιαστική κοινοβουλευτική συζήτηση και τις πολιτικές του ευθύνες. Για εμάς είναι προφανής ο λόγος που επικαλείται ανύπαρκτα κωλύματα ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπάρχει πρόβλημα τοποθέτησης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Τι να πει πράγματι όταν έχει την ευθύνη για την ακρίβεια, όταν βάζει πλάτη στα ολιγοπώλια να αισχροκερδούν και όταν τα βρίσκει σκούρα στέλνει παραμονές ευρωεκλογών μία επιστολή για ξεκάρφωμα στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Είναι φυσικό να ΜΗ θέλει ο κύριος Μητσοτάκης να συζητηθούν και να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα επί των προτάσεών μας».

«Διαμηνύουμε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένουμε μέχρι τέλους για να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου στη Βουλή, κανονικά, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Και περιμένουμε σήμερα τη σχετική απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ομιλίας:


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ