Κ. Μαυρίδης: Η Κύπρος ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ

Τον ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου για τη διαχείριση κρίσεων ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Ομιλητές στο συνέδριο ήταν επίσης ξένοι εμπειρογνώμονες και συμμετείχαν αντιπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών και ιδιωτικών φορέων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο κ. Μαυρίδης αφού αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, αναφέρθηκε στις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε θέματα ασφάλειας (π.χ. πολεμικές συγκρούσεις, απειλές και υβριδικές επιθέσεις από αυταρχικά καθεστώτα στην γειτονιά μας, όπως η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών κ.ά.) καθώς και σε ζητήματα φυσικών καταστροφών από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαίτερα της Μεσογείου με αύξηση των φονικών πυρκαγιών και πλημμυρών κ.ά. Όπως σημείωσε, η πολυπλοκότητα και ένταση των κρίσεων και των επιπτώσεων τους, δημιουργεί την ανάγκη συνεργασιών και συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο κρατών-μελών, με σκοπό την αποτελεσματικότητα, κυρίως προληπτικά και σε επίπεδο ετοιμότητας.

Μιλώντας υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η περιοχή της Ανατ. Μεσογείου είναι στο επίκεντρο των κρίσεων χωρίς ανθεκτική προστασία. «Ως Πρόεδρος της Επιτροπής θέτω πάντα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στη βάση των κοινών συμφερόντων και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, και η Κύπρος έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και γενικότερα στη σταθερότητα της περιοχής», τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής. Συνεχίζοντας, ανέδειξε τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, ως το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, που λειτουργεί ως πυλώνας συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου για την διαχείριση κρίσεων και όπως υπέδειξε: «Ένα σημαντικό βήμα θα είναι η εγκατάσταση στην Κύπρο ενός οργανισμού της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η διαχείριση κρίσεων μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής κοινής άμυνας και ασφάλειας και ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί κόμβος συντονισμού στο πλαίσιο μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ΕΕ στην ευάλωτη περιοχή της Μεσογείου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ