Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ του καλοκαιριού

του Αλέξανδρου Ευσταθίου

Κάρλοβι Βάρι και Λοκάρνο. ανάμεσα στις Κάννες τον Μάιο και την Βενετία τον Σεπτέμβριο, «στριμώχνονται» δύο από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου του 2024 διεξάγεται η φετινή 58η διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία, ενώ λίγο αργότερα, από τις 7 μέχρι τις 17 Αυγούστου αναμένεται να διεξαχθεί η 77η διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία.

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Τσεχική Δημοκρατία και το πιο διάσημο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, παρουσιάζει κάθε χρόνο περίπου 200 ταινίες από όλο τον κόσμο ενώ φιλοξενεί τακτικά διάσημους και σημαντικούς κινηματογραφιστές. Η αυλαία της φετινής 58ης διοργάνωσης θα ανοίξει με την νέα ταινία του Βίγκο Μόρτενσεν The Dead Don’t Hurt, στην οποία ο ίδιος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρουσία μάλιστα του ίδιου του δημιουργού, ο οποίος αποτελεί κι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ. Στην ίδια διοργάνωση θα παραβρεθούν φέτος και ο ηθοποιός Κλάιβ Όουεν, καθώς και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάνιελ Μπρουλ, ο οποίος μάλιστα θα παρουσιάσει και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τίτλο Next Door, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 71ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Αφιερωματικά, θα προβληθεί επίσης στο φεστιβάλ η ταινία Closer του Μάικ Νίκολς, η οποία βγήκε στις αίθουσες το 2004 και για την οποία ο Όουεν είχε προταθεί για Όσκαρ. Καθένας από τους τρεις καλλιτέχνες θα λάβει το τιμητικό Βραβείο του Προέδρου του Φεστιβάλ για την συμβολή του στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στο ίδιο φεστιβάλ θα παρευρεθεί φέτος και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο οποίος θα παρουσιάσει δύο από τα έργα του, τα Kafka (1991) και Mr. Kneff (2021), τα οποία θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής ρετροσπεκτίβας με ταινίες που έχουν εμπνευστεί από το έργο του Φραντς Κάφκα (φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον θάνατο του) και τίτλο The Wish to Be a Red Indian: Kafka and Cinema.

Δώδεκα ταινίες διαγωνίζονται σε καθένα από τα δύο διαγωνιστικά τμήματα του φετινού φεστιβάλ, αυτά για την Κρυστάλλινη Σφαίρα και το Μεγάλο Βραβείο Proxima, ενώ άλλες δέκα θα προβληθούν στο πλαίσιο του τμήματος των Ειδικών Προβολών. Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, την Κρυστάλλινη Σφαίρα, πέρυσι είχε αποσπάσει η βουλγάρικη ταινία Τα μαθήματα της Μπλάγκα σε σκηνοθεσία Στέφαν Κομαντάρεφ, η οποία προβλήθηκε και στο τελευταίο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ πήρε διανομή και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Μένει να δούμε ποια ταινία θα κερδίσει και φέτος την εκτίμηση της κριτικής επιτροπής, της οποίας μέλος είναι και ο καταξιωμένος Αυστραλός ηθοποιός Τζέφρεϊ Ρας.

Όσον αφορά το έτερο σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός του καλοκαιριού, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο (καθώς απομένει περίπου ενάμιση μήνας μέχρι την έναρξη του) πως το τιμώμενο πρόσωπο φέτος είναι η σπουδαία Νεοζηλανδή σκηνοθέτης Τζέιν Κάμπιον, η οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Pardo d’ onore Manor, μια από τις λίγες σκηνοθέτριες που έχουν τιμηθεί με Όσκαρ σκηνοθεσίας και η πρώτη σκηνοθέτρια που έλαβε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1993 για την ταινία Piano. H προαναφερόμενη ταινία της Κάμπιον, μαζί με την ταινία της An Angel at My Table (1990), έχουν επιλεγεί να προβληθούν στο Λοκάρνο στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ στην σκηνοθέτρια.

Στο περσινό φεστιβάλ του Λοκάρνο είχε κάνει πρεμιέρα πέρυσι και το εξαιρετικό Animal της Σοφίας Εξάρχου, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Η ελληνική ταινία έκτοτε έχει διαγράψει εκπληκτική πορεία στις βραβεύσεις, αποσπώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο στο τελευταίο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην τελετή της προηγούμενης εβδομάδας.

Δύο σπουδαία κινηματογραφικά φεστιβάλ με μακρά ιστορία, φυτώρια νέων και ανεξάρτητων κυρίως δημιουργών, που προσφέρουν βήμα για προβολή αλλά και πιθανή διανομή του έργου τους, αξίζουν σίγουρα την προσοχή μας, καθώς στο πέρασμα των χρόνων έχουν προβάλει και έχουν βραβεύσει σημαντικές ταινίες προερχόμενες από διάφορες πλευρές της υφηλίου. Αν και δεν χαίρουν του μεγέθους της προβολής που απολαμβάνουν πλέον τα φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας που προηγούνται και έπονται των δύο καλοκαιρινών φεστιβάλ, ωστόσο τα συναγωνίζονται επάξια τόσο ιστορικά όσο και καλλιτεχνικά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ