Γιώργος Καλιεντζίδης: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, ο αριθμός των τίτλων που εκδόθηκαν το 2023 είναι πολύ μεγαλύτερος εκείνου του 2019.

Συνέντευξη: Ανδρέας Καρακόκκινος


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καλιεντζίδης μιλάει στο Speaknews και τον ποιητή Ανδρέα Καρακόκκινο για το βιβλίο, τις εκδόσεις, το μέλλον του βιβλίου και τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3

Το διαδίκτυο προκάλεσε κρίση στην αγορά του βιβλίου και γενικά στις έντυπες μορφές επικοινωνίας ;

Όσες κι όσοι «διαβάζουν» μόνο κείμενα του διαδικτύου και δεν ανοίγουν ένα βιβλίο δεν ξέρω αν διάβαζαν ποτέ. Το διαδίκτυο μπορεί να ανοίξει δρόμους προς το βιβλίο.

Οι εκδόσεις βιβλίου θεωρείτε ότι έχουν μειωθεί;

Νομίζω ότι περισσότερο προκάλεσε κρίση στην αγορά του βιβλίου η πανδημία και η οικονομική κρίση που συνεχίζεται με διαφορετική μορφή και ένταση έως και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, ο αριθμός των τίτλων που εκδόθηκαν το 2023 είναι πολύ μεγαλύτερος εκείνου του 20019. ‘Έχουν πληθύνει οι εκδόσεις βιβλίων που δεν φτάνουν ποτέ στα βιβλιοπωλεία, αλλά χαρίζονται σε γνωστούς και φίλους. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει και αύξηση στις πωλήσεις των βιβλίων. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η μέση τιμή του λογοτεχνικού βιβλίου το 2023 είναι υψηλότερη εκείνης του 2019 αλλά χαμηλότερη εκείνης του 2009. Τώρα, το ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των σελίδων και η τιμή του χαρτιού από τη μια και από την άλλη έχει μειωθεί η τιμή του λογοτεχνικού βιβλίου (σε σχέση με το 2009) είναι ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο.

Ποιο θεωρείτε ως σημαντικό παράγοντα στην αγορά ενός βιβλίου;

Η αναγνωστική άσκηση. Να μάθουμε να διαβάζουμε.

Δεν θα ανακαλύψουμε την πυξίδα. Στις χώρες που υπάρχει σοβαρή πολιτική για το βιβλίο, η «προπαίδεια» ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Εδώ οι όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία και οργάνωση βιβλιοθηκών στα σχολεία, άφησαν μόνο κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές αυτές απέτυχαν.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων στην εποχή μας αφήνει χρόνο για διάβασμα βιβλίου;

Στη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 διαβάζουμε δύο λογοτεχνικά βιβλία το μήνα. Χρόνος υπάρχει, όταν το θέλεις.

Λίγα λόγια για την εκπομπή σου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 Βουστροφηδόν – 95 8fm και την εικόνα που περνά στον ακροατή για το βιβλίο.

Φέτος ο 958 fm γιορτάζει τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του και η εκπομπή Βουστροφηδόν, έχοντας αλλάξει ώρες μετάδοσης και ονόματα (Λόγου έργα, Οι δρόμοι του μεταξιού κ.ά.) κι αυτή τριανταρίζει.

Στα χρόνια αυτά άλλαξε, όπως άλλαξε κι ο πλοηγός της. Σήμερα πιο πολύ βάρος δίνω στα σημεία «καμπής», στις «κρυφές» γωνιές του βιβλίου. Προσπαθώ να μάθω από τον/τη συγγραφέα, να γνωρίσω τι ήταν εκείνο που πυροδότησε τη γραφή της/του και να μεταφέρω την εντύπωσή μου από την ανάγνωση αυτή σε όσες κι όσους ακούνε την εκπομπή και, κυρίως, να ακουστούν οι θέσεις κι απόψεις του/της συγγραφέα/ως. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω. Το σίγουρο είναι ότι διαβάζω το βιβλίο για το οποίο μιλώ με τον/την προσκεκλημένο/η μου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ