Παραμένει ακόμα μια «σιωπή» και «ντροπή» να αποκαλυφθεί δια στόματος Μαυρογιάννη

της Φανούλας Αργυρού*

Διαβάσαμε την είδηση στον «Πολίτη» 3.7.2024 «Επτά χρόνια σιωπής και ντροπής» ότι τελικά ήταν αλήθεια ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε θέσει στον Τσαβούσογλου την ιδέα για δύο κράτη στο Κραν Μοντανά. Το αποκάλυψε ο τότε διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μετά από 7 χρόνια στο «Legal Matters».

https://politis.com.cy/premium/parapolitika/807348/epta-chronia-siopis-kai-ntropis

Όμως, εδώ και 20 χρόνια ακόμα να αποκαλύψει ο ίδιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ότι ο ίδιος ήταν επίσης που κατ΄εντολή του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου είχε καταθέσει στον ΓΓ Κόφι Ανάν εβδομάδες μόνο μετά το τρανταχτό ΟΧΙ του λαού στο έκτρωμα Χάνει (βλέπε σχέδιο Ανάν) επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε τον Ανάν ότι δεν ήταν αλήθεια τα όσα λέγονταν ότι με το ΟΧΙ ο λαός (76%) είχε καταρρίψει και την ρατσιστική Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία.

Και ζητούσε ο Τ. Παπαδόπουλος όπως η επιστολή του κατατεθεί με όλες τις σελίδες του ως έγγραφα στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πράγμα που έκανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τότε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Δηλαδή να γνωρίζουν οι πάντες στον ΟΗΕ ότι «ο λαός (του) και ο ίδιος προσωπικά (Τ. Παπαδόπουλος)» συνέχιζαν να υποστηρίζουν την ΔΔΟ!

Εμείς εξασφαλίσαμε προ καιρού και αποκαλύψαμε την επιστολή εκείνη εις βάρος του λαού, μέσω του Αρχείου του ΟΗΕ.

Μετά από 20 χρόνια σιωπής του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης οφείλει να απολογηθεί και να φανερώσει και εκείνη την περίπτωση περιφρόνησης της απόφασης του λαού, η οποία δια δικής του χειρός κατατέθηκε στον ΓΓ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έγραψα στο άρθρο μου «Αλήθειες που δεν αρέσουν για το πώς απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν…» στην «Σημερινή» στις 8.5.2023 μεταξύ άλλων:

«…Ο Τ. Παπαδόπουλος αρνιόταν ότι ο λαός απέρριψε τη ΔΔΟ

Στις 8 Ιουνίου 2004, ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Μαυρογιάννης (πρόσφατα υποψήφιος για την προεδρία και προηγουμένως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς), προώθησε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Kofi Annan επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλου, ημερ. 7 Ιουνίου 2004 (με συνημμένο έγγραφο), με αριθμό S.2004/437, που αποτελούσε την επίσημη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ημερ. 28 Μαΐου 2004. Και ζήτησε η επιστολή του Κύπριου Προέδρου με το συνημμένο έγγραφο όπως κυκλοφορήσουν ως έγγραφα στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τέταρτη σελίδα της επιστολής (σύνολο σελίδων 8), έγραψε ο μ. Τ. Παπαδόπουλος προς τον K. Annan (σε ελεύθερη μετάφραση):

«Ένα άλλο απατηλό συμπέρασμα στην Έκθεση είναι πως οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν μια λύση βασισμένη στη δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία. Ενδιαφέρομαι πολύ να μελετήσω οποιαδήποτε έγκυρη μαρτυρία, που προβάλλεται με καλή πίστη, η οποία να δείχνει έστω και μία αναφορά στις γραπτές μας προτάσεις, που καταθέσαμε στη Λευκωσία και στο Burgenstock, που υποστηρίζει τέτοιο συμπέρασμα. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τις παρατηρήσεις μας που δόθηκαν προφορικώς. Ακόμα περισσότερο, οι σταθερές μας θέσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αναφορά σε τέτοιον ισχυρισμό. Εν πάση περιπτώσει, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω εμφαντικά γι’ ακόμα μια φορά, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη δέσμευση του λαού μου, καθώς και την έντονη προσωπική δική μου, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, αναγκάζομαι να απορρίψω τη θέση ότι το Σχέδιο της 31ης Μαρτίου 2004 συνιστά το μόνο, μοναδικό προσχέδιο μιας διζωνικής, δι-κοινοτικής ομοσπονδίας…». (O τονισμός με μαύρα της γράφουσας).

 

επιστ 1.jpg

 

Η επιστολή Α. Μαυρογιάννη προς Κόφι Ανάν.

 

 

επιστ 2.jpg

 

Η αναφορά Τ. Παπαδόπουλου προς Κόφι Ανάν της δέσμευσης του ιδίου και του λαού του για ΔΔΟ.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Πηγή : simerini.sigmalive.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ