Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τα 50 χρόνια από την εισβολή, την αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ, την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, τις συνεχείς προσπάθειες για περιορισμό των δράσεων του ψευδοκράτους και για τον ρόλο που αναπτύσσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κύριε Υπουργέ, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και ατέρμονες συνομιλίες, ποια είναι τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό; Αν οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο, ποιο είναι το σχέδιο Β’ της κυβέρνησης;
Παρ’ όλες τις καλά γνωστές δυσκολίες, η δική μας αποφασιστικότητα για επάνοδο στις συνομιλίες παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής που ακολουθούμε. Ειδικά εν όψει της τραγικής επετείου των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας. Μεγαλύτερη σημασία έχει να βρούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους να σπάσουμε το αδιέξοδο. Σε αυτόν τον στόχο, υποβοηθητικοί μπορούν να είναι όλοι όσοι έχουν ρόλο, λόγο και επιρροή: τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Συνεπώς, εμείς επανειλημμένα θέτουμε τη δική μας θέση, θέση απολύτως εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Αυτό που ακούμε είναι τη θέση της άλλης πλευράς που επιμένει ξεκάθαρα εκτός του πλαισίου. Επομένως, ζητούμε να περάσουν αυτά τα μηνύματα προς την πλευρά η οποία θέτει εαυτόν εκτός πλαισίου του Κυπριακού, όπως αυτό έχει ορισθεί διαχρονικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ζητούμε την επαναφορά του διαλόγου σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς, στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που καταβάλλει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ για εξεύρεση κοινού εδάφους εντός του παραπάνω πλαισίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πώς μπορεί να υποβοηθήσει αυτήν την προσπάθεια; Δεν θα έπρεπε να έχει σημαίνοντα λόγο και ρόλο στην υποστήριξη ενός κράτους μέλους της;
Η Κύπρος είναι εδώ και είκοσι χρόνια πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εμπειρία συνέτεινε και στην εξεύρεση πολλών από τις συγκλίσεις που περιλαμβάνονται στο κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η ευρωτουρκική διάσταση, εξάλλου, παραμένει σημαντική παράμετρος και της παρούσας προσπάθειας με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αμέσως μετά την εκλογή του. Τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν το πλαίσιο και την βάση της δικής μας προσπάθειας, ώστε όλοι οι Κύπριοι πολίτες να μπορούν να απολαύσουν το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στον τόπο τους.
Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ποιο είναι το άμεσο και μεσοπρόθεσμο όφελος για την Κύπρο μετά την θέσπιση κατά την πρόσφατη συνάντησή σας στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό σας την συμφωνίας για έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ;
Καταρχάς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο θεσμικής κατοχύρωσης της σχέσης Κύπρου-ΗΠΑ με τον τρόπο που επιτεύχθηκε με την υιοθέτηση δομής στρατηγικού διαλόγου που πλέον αναγνωρίζει θεσμικά τη σημασία της σχέσης και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα στηριζόμασταν στην αντίληψη που είχαμε μόνο για την αναγνώριση της σημασίας της Κύπρου. Πλέον υπάρχει μια αμοιβαία και αμφίδρομη κατάσταση πραγμάτων που πολιτικά και συμβολικά έχει τη δική της σημασία. Υπάρχει μια σύγκλιση θέσεων και απόψεων, αξιών ευρύτερα.
Επί της ουσίας, η συμφωνία των δύο χωρών μας είναι σημαντική, διότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός διαλόγου από το ερχόμενο Φθινόπωρο σε θεματικές οι οποίες συμφωνήθηκαν από κοινού και με σκοπό, μέσα από τη συζήτηση, να προκύπτουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και για τους δύο λαούς. Η μεθοδολογία που ακολουθείται αφορά στην παραγωγή αποτελεσμάτων τα οποία να μπορούν να είναι χρήσιμα.
Τα κατεχόμενα τουρκοποιούνται – ισλαμοποιούνται, ειδικά με την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Πώς το Υπουργείο σας επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον εφιάλτη; Πώς ενεργούμε την κατεύθυνση αντιμετώπισης των αποσχιστικών ενεργειών του ψευδοκράτους διεθνώς;
Ως προς το βασικό ζήτημα του σφετερισμού των περιουσιών, το οποίο διαρκεί πενήντα χρόνια, όσα και η συνεχιζόμενη κατοχή, διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και περιλαμβάνει διάφορα στάδια με συγκεκριμένα καθοδηγητικά κριτήρια. Είναι για πρώτη φορά που διαμορφώθηκε μια τέτοια προσέγγιση που αποσκοπεί στη δημιουργία ανασφάλειας στους συμμετέχοντες στην αλυσίδα σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αυτή η προσπάθεια ενέχει, και φυσικά, υποθέσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου.
Τώρα, ως προς τις προσπάθειες αναβάθμισης ή εντύπωσης αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας διεθνώς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για αποτροπή αποσχιστικών ενεργειών που παραβιάζουν τα πολύ σαφή προς τούτο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πλειστάκις επετεύχθη ανατροπή συμμετοχής της παράνομης αποσχιστικής οντότητας σε διάφορους οργανισμούς, διεθνή και μη φόρα.
Επιπρόσθετα, αντιμετωπίσαμε στο δικό μας πεδίο δράσης και με τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, τις αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη. Εδώ μπορούμε να υπενθυμίσουμε την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή της Πύλας στη νεκρή ζώνη το περασμένο καλοκαίρι. Παραβίαση από τον τουρκικό στρατό με επιθέσεις κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι αξιοσημείωτη η μαζικότητα της καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 21ης Αυγούστου. Δυστυχώς, τέτοιες απειλές και πρακτικές παραμένουν ως μέρος της επεκτατικής επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Τι εννοείτε επακριβώς όταν χρησιμοποιείτε την φράση: «Η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας»;
Η περιφερειακή μας πολιτική έχει πλέον αποκτήσει τα στοιχεία της διαχρονικότητας και της προβλεψιμότητας. Σταθερά χτίζουμε γέφυρες με όλες τις χώρες της περιοχής μας, και η σημασία αυτής της προσπάθειας έγινε σαφής προς όλους, μέσα από την επιτυχή αντιμετώπιση των δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίσαμε στο αρχικό διάστημα προώθησης της πρωτοβουλίας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Βασιστήκαμε στο διπλωματικό κεφάλαιο που χτίζεται βήμα-βήμα, ώστε να φέρουμε ένα σημαντικό και πρακτικό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα. Από εκεί και πέρα, η συνεργασία μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας έχει καταστήσει περιφερειακό κέντρο για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων, με πρόσφατα παραδείγματα τις τρεις ενεργοποιήσεις του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» για επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών από χώρες που βιώνουν συγκρούσεις.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ο Αναστασιάδης, ο Χριστοδουλίδης, τζι ο κόμπος τους!! 😂😂😂😂😂
Αφού έβαλαν στο τραπέζι την διχοτόμηση των δύο κρατών (“ανεπίσημα, σιορ”, περιπαίζει μας τζι ο Μαυρογιάννης….), αποδομησαν τον Μ. Ακκιντζι, ώστε να χάσει από τον διχοτομιστη Τατάρ, κωλυσιεργωντας και εγκαινιάζοντας καζίνο, πουλώντας διαβατήρια, χτίζοντας πύργους….τώρα “θέλουν συνομιλίες αλλά …”
Γεια σου ρε Κόμπε, μάγκα! 😂