O κινηματογραφικός θησαυρός που λέγεται «μικρού μήκους ταινία»

του Αλέξανδρου Ευσταθίου


Μπορεί σήμερα να απολαμβάνουμε πληθώρα κινηματογραφικών ταινιών στις αίθουσες και το σινεμά να αποτελεί μια από τις συχνότερες ψυχαγωγικές μας εξορμήσεις, η 7η τέχνη όμως διένυσε μακρά πορεία μέχρι να κατακτήσει την κορυφή της βιομηχανίας του θεάματος. Είτε σε κλειστή αίθουσα, είτε σε ένα θερινό σινεμά ή τέλος, ακόμα κι από την άνεση του σπιτιού μας, μία κινηματογραφική εμπειρία που διαρκεί περίπου δυο ώρες, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να αποσυμπιεστούμε, να διασκεδάσουμε ή ακόμα και να προβληματιστούμε.

Και μπορεί ο μέσος όρος διάρκειας μιας μεγάλου μήκους ταινίας να είναι σήμερα 90 με 120 λεπτά (άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει συνεχόμενα ένα θέαμα μεγαλύτερο της μιάμιση ώρας), όμως στα τέλη του προπροηγούμενού αιώνα που το σινεμά πρωτοέκανε την εμφάνιση του, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες που διαρκούσαν μόλις λίγα λεπτά. Από τότε μέχρι σήμερα προφανώς και έχουν αλλάξει πολλά· κάτι ωστόσο που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου είναι η παραγωγή μικρού μήκους ταινιών. Ναι, κι όμως! Σήμερα παράγεται μεγάλος όγκος ταινιών μικρού μήκους ανά τον κόσμο, ενώ πολλοί σπουδαίοι κινηματογραφιστές έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους με τέτοια μικρά σε διάρκεια «διαμαντάκια» πριν αρχίσουν να σκηνοθετούν ταινίες μεγαλύτερης διάρκειας.

Χονδρικά, ταινία μικρού μήκους θεωρείται μια ταινία με διάρκεια περίπου μέχρι 40-45 λεπτά. Και αν αναρωτιέστε που βρίσκουμε μικρού μήκους ταινίες για να τις απολαύσουμε, γιατί στις αίθουσες συνήθως «συνοδεύουν» την προβολή μιας μεγάλου μήκους ταινίας, παρακάτω παρατίθεται μια λίστα προτάσεων με ταινίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο για παρακολούθηση από το σπίτι (όσοι και όσες αγαπάτε την αίθουσα, υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο και την 47η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οπότε και θα μπορέσετε να ανακαλύψετε αποκλειστικά αυτό το κομμάτι της κινηματογραφικής παραγωγής).

Casus beli (2010)

Πρώτη επιλογή μια ελληνική ταινία διάρκειας 11 λεπτών, που εδώ και χρόνια συνεχίζει να εντυπωσιάζει το κοινό. Ελλάδα, 2010, άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Άμεση αναφορά στην οικονομική κρίση που τότε ξεκινούσε και έμελλε να στιγματίσει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Ζώη έκανε την πρεμιέρα της στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ απέσπασε 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2011. Στο Casus Belli παίζουν 146 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά, Ιρις Πόνκενα, Ηλίας Γκόγιαννος, Λάμπρος Φιλίππου, Γιώργος Μπινιάρης.

Election night (1998)

Φεύγουμε από την Ελλάδα και μεταφερόμαστε στην Δανία όπου διαδραματίζεται μια απόλυτα πολιτική ταινία διάρκειας 11 λεπτών που χρησιμοποιεί το χιούμορ ως εργαλείο για να μιλήσει για την κοινωνία του 1998 (την χρονιά που κυκλοφόρησε) και συγκεκριμένα για τον ρατσισμό. Μια παρέα ανδρών πίνει μπύρες, όταν ένας από αυτούς συνειδητοποιεί πως ξέχασε να ψηφίσει στις εκλογές που σε λίγη ώρα ολοκληρώνονται στην χώρα του. Στην προσπάθεια του να προλάβει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, θα έρθει σε επαφή με οδηγούς ταξί που θα έχουν πολιτικές απόψεις από όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου. Δημιουργός της ταινίας ο Anders Thomas Jensen, διακεκριμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας το 1999 γι’ αυτή την ταινία.

Toyland (Γερμανικά: Spielzeugland) (2007)

Γερμανική ταινία του 2007 σε σκηνοθεσία του Jochen Alexander Freydank και σενάριο του ίδιου και του Johann A. Bunners. Η ταινία διαδραματίζεται στη ναζιστική Γερμανία το 1942, όπου το σπίτι μιας οικογένειας Εβραίων γειτνιάζει με αυτό μιας οικογένειας που ανήκει στην τότε λεγόμενη Άρια φυλή. Οι γιοι των οικογενειών, δυο μικρά αγόρια που μοιράζονται μια δυνατή φιλία, θα αναγκαστούν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο όταν η εβραϊκή οικογένεια θα σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή όπως εξηγεί η μαμά του αγοριού που μένει πίσω σε «μια χώρα παιχνιδιών». Η ταινία διάρκειας 14 λεπτών απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας το 2009 και διαθέτει ένα ανατρεπτικό τέλος που θα συγκινήσει και τους πιο σκληρούς θεατές.

Curfew (2012)

Για την επόμενη ταινία αξίζει μόνο να αναφερθεί η εισαγωγή και η εγκατάσταση των χαρακτήρων και της βασικής συνθήκης για να διεγερθεί το ενδιαφέρον των θεατών. Ο καταθλιπτικός Ρίτσι ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του στο μπάνιο του σπιτιού του, όταν δέχεται ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από την αδελφή του που τον προσκαλεί να κρατήσει την ανιψιά του Σοφία το βράδυ. Τα πλάνα του ακυρώνονται και με επιδέσμους στα χέρια πηγαίνει στο σπίτι τους για να εκπληρώσει το καθήκον του και σταδιακά να συνδεθεί τόσο με το μικρό κορίτσι όσο και με την αδελφή του. Μια γλυκόπικρη ταινία του Shawn Christensen, διάρκειας 19 λεπτών, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας το 2013.

Phone call (2013)

Προτελευταία οσκαρική πρόταση με οσκαρική πρωταγωνίστρια, η εικοσάλεπτή ταινία σε σενάριο των Mat Kirkby και James Lucas και σκηνοθεσία του πρώτου, ακολουθεί την Χίθερ, μια σύμβουλο κρίσεων μέσω τηλεφώνου που προσπαθεί να αποτρέψει την φωνή που ακούει στο ακουστικό της από την αυτοκτονία που σχεδιάζει. Ταινία παραγωγής του 2013 που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας την επόμενη χρονιά στην οποία πρωταγωνιστεί η Sally Hawkins, δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ερμηνείας στις ταινίες Blue Jasmine και The Shape of Water. Ένα δυνατό κοινωνικό δράμα που θα σας καθηλώσει!

 

Αν συμβεί κάτι σας αγαπώ (2020)

Η ταινία που σίγουρα θα «ραγίσει» την καρδιά σας, είναι μια δωδεκάλεπτη 2D animated ταινία, που κυκλοφόρησε στο Netflix τον Νοέμβριο του 2020 και αναφέρεται στο πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα στην Αμερική, ζήτημα του school shooting. Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τους Will McCormack και Michael Govier, στην ταινία βλέπουμε δυο γονείς που πενθούν για την κόρη τους που έχασε τη ζωή της κατά την διάρκεια πυροβολισμών που έλαβαν χώρα στο σχολείο που φοιτούσε. Πρόκειται για άλλη μια οσκαρική ταινία, στην κατηγορία της καλύτερης animated μικρού μήκους ταινίας αυτή την φορά, η οποία έλαβε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο το 2021.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ