Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω μαζί με τους Υπουργούς Άμυνας και Μεταφορών, την Υφυπουργό Πολιτισμού και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και την Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αποδήμων στη σημερινή τελετή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του Εκατοστού-Δεύτερου Συνεδρίου ”AHEPA FAMILY SUPREME CONVENTION”, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Ένα γεγονός τεράστιας για μας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, το οποίο τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο, το σύνολο του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, καθώς, όπως προανέφερα, πέραν από την ουσιαστική του σημασία, ενέχει και ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την τραγική 50ή επέτειο από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με όλες τις ολέθριες συνέπειες και τραύματα που αυτή επέφερε.
Για μισό αιώνα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 36.2% του κυπριακού εδάφους, 200.000 πρόσφυγες και οι απόγονοί τους παραμένουν βίαια εκτοπισθέντες από τα χωριά και τις πόλεις τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων συνεχίζουν να παραβιάζονται από τον Τούρκο εισβολέα.
Πενήντα χρόνια μετά, μισό αιώνα μετά, η θλίψη και ο πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής, όπως και ο πόθος για γυρισμό – πάρα τις περί αντιθέτου επιδιώξεις κάποιων – στις πατρογονικές εστίες, παραμένει στις ψυχές όλων μας. Και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου της ΑHEPA στην Κύπρο έχει μία ιδιαίτερη χροιά. Είναι μια ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης και ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης για την Κύπρο από τον απανταχού Ελληνισμό.
Η παρουσία όλων εσάς είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας, ειδικότερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που ως ημικατεχόμενη πατρίδα τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη στιγμή που τιμούμε τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους μας. Τη στιγμή που επιβεβαιώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ετοιμότητά μας για να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Ενός αγώνα, ο οποίος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αποτελεί για την Κυβέρνησή μας και εμένα προσωπικά, την ύψιστη προτεραιότητα.
Μισό αιώνα μετά το 1974, το γεγονός της παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατοχή σημαντικού μέρους των εδαφών της, δεν αποτελεί γεγονός καταταγμένο στις καλένδες του παρελθόντος, ούτε αποτελούν επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες. Η συνεχιζόμενη παρουσία πέραν των 40.000 Τούρκων στρατιωτών στην ευρωπαϊκή Κύπρο και οι επιπτώσεις της κατοχής που βιώνουμε καθημερινά, συνιστούν μια ψυχρή πραγματικότητα.
Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα βλέπουμε να συμβαίνουν εδώ και λίγα χρόνια στην Ουκρανία, στα οποία πολύ ορθάς αντιδρά με καταδικαστικό τρόπο η διεθνής κοινότητα, στα οποία πολύ ορθά η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, διαπράχθηκαν πριν από 50 χρόνια στην ευρωπαϊκή Κύπρο και μισό αιώνα μετά συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειές τους.
Και για να συνεχίσω από αυτό που λέχθηκε για το διεθνές μεταβαλλόμενο σύστημα που ζούμε σήμερα στο οποίο, δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι εκείνο που καθορίζει τις πολιτικές των κρατών, ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, σε ένα σύστημα που οι πολιτικές των κρατών καθορίζονται από τα συμφέροντα τους και είναι αυτό που πράττουμε και εμείς ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στον αντίποδα της τουρκικής, σχεδόν καθημερινής αναθεωρητικής ρητορικής και δράσης, εμείς, πέραν των συνεχών προσπαθειών μας για επανέναρξη των συνομιλιών και της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης προτάσσουμε, την ίδια στιγμή, με πράξεις και όχι με λόγια, τη σημασία και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοποιούμε τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.
Επιχειρούμε και, θεωρώ, σε μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνουμε, να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας με τα συμφέροντα ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία, τον ρόλο, την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας τις άριστες μας σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, δεν διστάσαμε σαν μικρή υπό κατοχή χώρα, σε ένα δύσκολο και πολύ περίπλοκο περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, να λάβουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Πιο πρόσφατο παράδειγμα για το οποίο, ναι, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, είναι και οι επιτυχείς ενέργειές μας για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.
Με τέτοιες πρωτοβουλίες, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμείς δεν είμαστε μέρος των προβλημάτων, εμείς μέσα από τις ενέργειες μας αποτελούμε μέρος της λύσης σε δύσκολα, σε σύνθετα, σε περίπλοκα προβλήματα και προκλήσεις.
Και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, βασικός πυλώνας της προαναφερθείσας επιδίωξης μας, είναι και η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ. Μία προσπάθεια, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Εξωτερικών, το 2018 υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία, τη Δήλωση Προθέσεων για ενίσχυση των σχέσεων μας και κορυφώθηκε με την πρόσφατη συμφωνία στην Ουάσιγκτον για εγκαθίδρυση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Μια συνειδητή προσπάθεια που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε και δεν θα είχε αποτέλεσμα χωρίς τη δική σας καθοριστική συμβολή.
Έχω την έντονη πεποίθηση, πως η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, η ανάδειξη, όχι με λόγια, με ωραίες δηλώσεις, αλλά με πράξεις, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την περιοχή, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για να πετύχουμε τον υπέρτατο σκοπό μας που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση, με ένα κράτος, το οποίο, ναι, θα μπορεί να λειτουργεί θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και θα μπορεί να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο που σήμερα διαδραματίζει στην περιοχή.
Στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, για απελευθέρωση, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας, όλοι εσείς,ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο συμπαραστάτη. Εξέχοντα ρόλο, πρωταγωνιστικό θα έλεγα, το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, σε αυτή την προσπάθεια έχει βεβαίως η ΑΗΕΡΑΑ, και όλοι εσείς.
Η δική σας φωνή και συνδρομή έχει συμβάλει καθοριστικά στο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ζωντανό το εθνικό μας ζήτημα στη διεθνή ατζέντα, στις χώρες, στις οποίες φιλοξενείστε, στην Κοινή Γνώμη στις χώρες όπου δραστηριοποιείστε. Ο δικός σας ρόλος ήταν και παραμένει καθοριστικός στη διασφάλιση της διεθνούς υποστήριξης των θέσεων και επιδιώξεών μας, της προώθησης των συμφερόντων της Κύπρου και της ενίσχυσης των σχέσεων του Ελληνισμού γενικότερα, με τρίτα κράτη και λαούς.
Ως φοιτητής το 1993 όταν γνώρισα τον Σάββα Τσίβικο στη Νέα Υόρκη, ως διπλωμάτης το 1999, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και στη συνέχεια ως Υπουργός Εξωτερικών, έχω βιώσει από πρώτο χέρι τις άοκνες και αφιλοκερδείς προσπάθειές σας για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού.
Και απόψε θέλω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσω την αποψινή ευκαιρία για να σας εκφράσω, εκ μέρους και του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης, την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχετε κάνει, για τη διαχρονική σας προσφορά στην κατεχόμενή μας πατρίδα, για την αγάπη και την αλληλεγγύη σας.
Και αν έπρεπε κάποιος απόψε να τιμηθεί είναι όλα τα μέλη της ΑΗΕΡΑ. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργείο Εξωτερικών, η Υπηρεσία Αποδήμων, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και πολλά Υπουργεία, ΄πως το Μεταφορών και Υφυπουργεία όπως Πολιτισμού, Τουρισμού, όπως και η Εκκλησία της Κύπρου, έχουν πρόθυμα συντρέξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος του Συνεδρίου σας έτσι ώστε να διασφαλισθεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η πατροπαράδοτη ζεστή κυπριακή φιλοξενία ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής μας προς τον Ελληνισμό, το έργο της ΑΗΕΡΑ, και όλους εσάς.
Πριν 102 χρόνια οι Έλληνες της Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες ένωσαν τις δυνάμεις και τη φωνή τους μέσω της ίδρυσης της ΑΗΕΡΑ. Υποσχέθηκαν τότε να αγωνιστούν δυναμικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και ενάντια κάθε μορφής διακρίσεων που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Και τα καταφέρατε. Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας 102 χρόνια μετά ότι έχετε πετύχει απόλυτα τους στόχους σας.
Η Οργάνωσή σας, και πρέπει να είστε όλοι περήφανοι, είναι σήμερα ένα σημαντικό και δυναμικό Σώμα που προάγει όλα τα ιδεώδη και ιδανικά που αποτελούν στην ουσία τα θεμέλια του Ελληνικού Πολιτισμού για τον οποίον είμαστε περήφανοι. Η Οργάνωση σας αποτελεί φάρο για την απανταχού νεολαία μας, για την ορθή πορεία του σκεπτόμενου, ολοκληρωμένου και ενεργού πολίτη όπως τον έχει περιγράψει πολύ εύστοχα ο Σωκράτης. Για έναν ενωμένο Ελληνισμό, για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας και των αποδήμων μας σε όλο τον κόσμο.
Με βαθιά εκτίμηση προς όλα τα μέλη της ΑΗΕΡΑ και προς τον καθένα και κάθε μία ξεχωριστά, κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ, εκφράζοντας την ευχή ότι μαζί με τη δική σας βοήθεια, το επόμενο συναπάντημά μας να γίνει σε ένα πιο χαρμόσυνο περιβάλλον που όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.