Στο σημείο και ελληνικά πλοία του πολεμικού ναυτικού – Διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση
Ένταση στο Αιγαίο προκαλεί η αντίδραση της Άγκυρας στις έρευνες για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου, που πραγματοποιεί το ιταλικό πλοίο levoli Relume.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
Το ιταλικό σκάφος λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις για πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου πέντε μονάδες του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν από μακριά, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Οι έρευνες του ιταλικού σκάφους γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.
Η Τουρκία με δική της Navtex είχε δηλώσει ότι το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επομένως, ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές και έτσι έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών.
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει προκληθεί με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.