Συνέδριο AHEPA στην Κύπρο, στη σκιά της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

(φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Με την απονομή του βραβείου «Σωκράτης» της AHEPA στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και φόρουμ πρεσβευτών με τη συμμετοχή της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη συνεχίζεται σήμερα στην Κύπρο το 102ο Ετήσιο Ανώτατο Συνέδριο Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), στη σκιά της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο της οργάνωσης, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων ελληνικών κοινοτήτων από όλο τον κόσμο.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν τους αποδήμους, όπως η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας και η συνεργασία της AHEPA, της Εκκλησίας και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η AHEPA ανακοίνωσε την θέσπιση ετήσιας υποτροφίας αξίας 10.000 δολαρίων στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Σπιτιού της Κύπρου στην Αστόρια.

Πρόκειται για το Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, το οποίο θα ανακαινισθεί και θα μετατραπεί σε «Σπίτι της Κύπρου» για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της, καθώς και τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, ο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής της αρχιεπισκοπής, αποτελούμενη από μέλη της κυπριακής ομογένειας, με σκοπό την επιμέλεια και τη φροντίδα για το σχεδιασμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών και την παροχή εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις ελληνορθόδοξες κοινότητες «ώστε τα παιδιά μας και όλοι οι Αμερικανοί να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας».

Ως παράδειγμα ανάλογου εκπαιδευτικού προγράμματος, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε το θερινό σχολείο στην Κύπρο, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάρτιση 15 δασκάλων από ελληνικά σχολεία όλης της Αμερικής.

Ειδικά για την υποτροφία, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμπλήρωσε ότι «θα μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε καλούς και μορφωμένους κληρικούς, που θα κρατήσουν τις κοινότητές μας ενωμένες, προβάλλοντας τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, καλύπτοντας τις πνευματικές ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου».

 

Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ

Στη δεξίωση που παρέθεσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οργάνωση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του οράματός για επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ».

Στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι «φιλοξενούμε για πρώτη φορά, εδώ στην Κύπρο, αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός για τον Ελληνισμό».

Μάλιστα, υποδεικνύοντας ότι στα 102 χρόνια της ιστορίας της ΑΧΕΠΑ, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συνέδριο πραγματοποιείται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε πως αυτό λέει πολλά για τη σημασία της σχέσης της ΑΧΕΠΑ με την Κύπρο και του άρρηκτου δεσμού της οργάνωσης με τον κυπριακό Ελληνισμό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ