Αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία και την έρευνα ζήτησε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία και την έρευνα ζήτησε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα ως σκιώδης ειδηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI). 

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, αλλά και τις ανάγκες που έχει η Κύπρος μας στον τομέα της Υγείας. Ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), αναλαμβάνω ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεκδίκησα και ανέλαβα τα καθήκοντα του σκιώδους εισηγητή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη γνωμοδότηση της επιτροπής ENVI για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το έτος 2025”, δηλώνει ο ευρωβουλευτής.

Η πρώτη του πράξη, αναφέρει,  ήταν η υποβολή, εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ, τροπολογιών για αύξηση του προϋπολογισμού για θέματα υγείας και έρευνας για την υγεία.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που εισηγηθήκαμε περιλαμβάνουν αύξηση κατά 20% του προϋπολογισμού του EU4health και κατά 15% του προϋπολογισμού Horizon Europe Health και υποστηρίχθηκαν από την ομάδα των Σοσιαλιστών, την ομάδα των Πρασίνων και την ομάδα των Φιλελευθέρων”. επισημαίνει ο κ. Χατζηπαντέλα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Ε.Ε. ήταν η μείωση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ του προγράμματος EU4Health. Η περικοπή αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις μακροπρόθεσμες δράσεις για βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ε.Ε. και στην ενίσχυση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα EU4Health (2021-2027) εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ΕΕ. Το όραμα του είναι μια υγιέστερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Horizon Health είναι μέρος του Horizon Europe, του μεγαλύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, που ξεκίνησε το 2021. Επικεντρώνεται στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, με σκοπό να προωθήσει την επιστημονική γνώση και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες και λύσεις για τις υγειονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, η ανάγκη για έρευνα, προαγωγή της υγείας, επάρκεια φαρμάκων, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων παραμένει επιτακτική και πρέπει να καλυφθεί μέσω ενός πενταετούς προϋπολογισμού προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ