Το χθεσινό χτύπημα της Χεζμπολάχ εναντίον της κοινότητας των Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν

Της Άννας Κωνσταντινίδου*


Στην αρχαία Ελλάδα, η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε εκεχειρία των εμπολέμων, πόλεων-Κρατών.

Μία ημέρα, μετά την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Παρίσι, οι Ιρανοί μέσω της Χεζμπολάχ χτύπησαν κοινότητα Δρούζων που βρίσκεται εγκατεστημένη στα Υψίπεδα του Γκολάν, σκοτώνοντας παιδιά και νέους ηλικίας 10-18χρονών.

Όπως είναι φυσικό, η αντίδραση του Ισραήλ, καθώς στο έδαφός της ανήκει η συγκεκριμένη κοινότητα, ήταν άμεση. Με εντολή του Αρχηγού Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ υπήρξε ανελέητο σφυροκόπημα σε κρησφύγετα και υποδομές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβη εσπευσμένα στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

Γιατί χτυπήθηκε κοινότητα των Δρούζων; Φυσικά, μία είναι η απάντηση. Η εθνοθρησκευτική κοινότητα των Δρούζων έχει σημειακό αποτύπωμα και ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου (καθώς πολεμάνε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο πλευρό του Ισραήλ), ενώ η εν λόγω ομάδα έχει παρουσία σε κράτη που το Ιράν έχει κηρύξει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο πόλεμο μαζί τους, ήτοι το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Συρία και φυσικά όπως αναφέραμε τον Λίβανο.

Το συγκεκριμένο χτύπημα, ειδικά σε συγκεκριμένο timing, ήταν και μία προειδοποιητική “βολή” εναντίον των Γάλλων που φέρουν αποτύπωμα και παρουσία -ήδη από την αποικιοκρατία – στον Λίβανο (διαθέτοντας εδώ και χρόνια, ως γνωστόν, ειρηνευτική, στρατιωτική αποστολή στην περιοχή). Παράλληλα, ο πρόεδρος της συγκεκριμένης χώρας Μισέλ Αούν, σημειωτέον Μαρωνίτης (όπως είθισται στη βάση του Λιβανέζικου Συντάγματος),είναι ανοιχτά φιλογάλλος, ενώ και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, παρόλο που η εκλογή του στηρίχθηκε και σε έναν συμβιβασμό με την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, εντούτοις οι ενέργειές του υποδηλώνουν την ταχύτατη απαγκίστρωση της χώρας από τις ξένες δυνάμεις, του Ιράν, αλλά και της Τουρκίας, μία “συνθήκη” που ουσιαστικά τον ενώνει με τον Άσαντ. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να δηλώσουμε και να βάλουμε τη συνισταμένη όσον αφορά τον Σύριο πρόεδρο, υπήρξε από μέρους του μία συναίνεση να συναντηθεί με τον Ερντογάν (μετά από παραίνεση της Ρωσίας), που ως φαίνεται (και εμπράκτως), ναυάγησε το όλο πράγμα (…γιατί φυσικά, η Αίγυπτος πάντοτε ήταν η “ομπρέλα” της Συρίας… και ο νοών νοείτω).

Συγχρόνως δε, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή στο Παρίσι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας επαφές με δυτικούς ηγέτες.

Το ελάχιστο φυσικά που πρέπει να γίνει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι η απαγόρευση της συμμετοχής της εθνικής ομάδας του Ιράν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά, αποδεικνύεται και μετά το γεγονός αυτό, ότι ως φαίνεται κάθε άλλο παρά είναι φημολογία, η δολιοφθορά που υπήρξε ένα 24ωρο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας είναι δάκτυλος των Ιρανών.

Τέλος, είναι αναγκαίο σε όλο αυτό το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, να μπει η παράμετρος, Κίνα και η επίδραση που ασκεί στα εδάφη που το Ιράν μέσω των τρομοκρατικών οργανώσεών του θέλει και επιδιώκει με οποιοδήποτε τρόπο να τα “εξουσιάζει”…με μία Γαλλία που ας μην ξεχνάμε έχει και τη διάσταση του διαύλου ανάμεσα στο δυτικό παράγοντα και το κινεζικό Κράτος (… και φυσικά, γνωρίζουμε τις λυκοφιλίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν κτλ)…

…το χθεσινό χτύπημα του Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ επιδίωκε τη δεδομένη στιγμή να δώσει πολλά πολλά μηνύματα….

*Άννα Κωνσταντινίδου , Ιστορικός -Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Διδάσκουσα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ