Δεκαπέντε χρόνια σιωπής για το έγκλημα στο Τζιάος

Τέτοιες μέρες το 2009, επιβεβαιώθηκε το φρικτό έγκλημα για τους πέντε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους από το 1974. Οι πέντε Ελληνοκύπριοι -στη γνωστή ασπρόμαυρη φωτογραφία- οι οποίοι απεικονίζονται να συλλαμβάνονται ολοζώντανοι στις 14 Αυγούστου 1974 από τουρκικά στρατεύματα εισβολής έξω από το χωριό Τζιάος, βρέθηκαν δεκαετίες αργότερα, μέσα σε πηγάδια, με τα σημάδια βασανιστηρίων και της εν ψυχρώ εκτέλεσής τους, δεμένοι πισθάγκωνα. Από την εξαφάνισή τους μέχρι τον εντοπισμό τους, δεν υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία ή στοιχείο που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους. Στα μέσα Αυγούστου το 2009 και μερικές μέρες μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος,  με δύο δημοσιεύματα του στην εφημ. «Πολίτης», ο γνωστός δημοσιογράφος/συγγραφέας προέβαλε ότι κάποιος «έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι» στην ίδια περιοχή. 

Προσέξτε την ακρίβεια των έξι ωρών!  Για να γνωρίζει ένας ότι έξι ώρες πριν την εκτέλεση των Ελληνοκυπρίων, προηγήθηκε  παρόμοιο έγκλημα εναντίον Τουρκοκυπρίων, σημαίνει ότι γνωρίζει την ώρα δολοφονίας των Ελληνοκυπρίων! Πώς ένας προσδιόρισε την ώρα εκτέλεσης των Ελληνοκυπρίων, αφού ουδέποτε προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο ή μαρτυρία που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους; Εκείνος που μπορεί να εξηγήσει αυτό το «σενάριο» είναι ο ίδιος ο δημοσιογράφος/συγγραφέας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει έκτοτε εκατοντάδες άρθρα και βιβλία για διάφορα θέματα, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο ερωτάμε επανελειμμένως από το 2009, επιλέγει πεισματικά τη σιωπή. 

Αν το «σενάριο» στα δύο δημοσιεύματα, είχε σκοπό να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι έπαθαν αυτό που οι ίδιοι ή κάποιοι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν σε Τουρκοκύριους έξι ώρες πριν στην ίδια περιοχή, το κατάφερε. Εντούτοις, Ελληνοκύπριος ανθυπολοχαγός που βρισκόταν στην περιοχή τότε (Αύγουστο 1974), επώνυμα και ενσυνείδητα όπως δηλώνει στις 19.8.2009, έδωσε τη δική του μαρτυρία. Για το πρώτο δημοσίευμα υποδεικνύει ότι «τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά» και για το δεύτερο ότι «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Για το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων το 2009, έγινε τότε καταγγελία από εμένα στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για παραπληροφόρηση με προσβολή της μνήμης ανυπεράσπιστων ανθρώπων και ψυχική αναστάτωση των συγγενών και της κοινωνίας, η οποία όμως καταγγελία ουδέποτε εξετάστηκε! Προφανώς, δεν προέχει η δεοντολογία και η αλήθεια αλλά η «ανακάλυψη» εγκλημάτων που εξυπηρετούν την πολιτική του «εκάμαμέν τους τζαι εμείς πολλά», ώστε διά της συλλογικής εξίσωσης να επιβληθεί συλλογική τιμωρία ολόκληρης της κοινωνίας.

 Παρεμπιπτόντως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος/συγγραφέας διορίστηκε αργότερα σύμβουλος στο Προεδρικό και μετέπειτα στο Γραφείο του Κύπριου Επιτρόπου στην Ευρ. Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Στο μεσοδιάστημα, όσοι νοιαζόμαστε για την αλήθεια, όσοι δεν ανακαλύπτουμε «σενάρια», όσοι δεν εξισώνουμε εγκλήματα που απαλλάσσουν την Τουρκία, ούτε εξισώνουμε φονιάδες όποιας εθνικότητας και να ’ναι, περιμένουμε ακόμη εξήγηση για το φριχτό έγκλημα εκτέλεσης των πέντε στο Τζιάος το 1974 καθώς και για την «δεύτερη δολοφονία» τους το 2009, δεκαετίες μετά τον εντοπισμό τους δεμένους πισθάγκωνα στο πηγάδι.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ