Ο ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ -Χαμάς

της Άννας Κωνσταντινίδου*

Λοιπόν, είναι τουλάχιστον τρελό (η πιο “μετριοπαθής” λέξη που μπορώ να χρησιμοποιήσω) εδώ και 10 μήνες η Διπλωματία των ΗΠΑ να μην μπορεί να επαναφέρει την τάξη στη Μέση Ανατολή και μάλιστα έχοντας να κάνει με μία τρομοκρατική οργάνωση.

Φυσικά, ως αποδεικνύεται αφενός στόχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να αποδομήσει τον Νετανιάχου, αφετέρου παίζοντας αριστοτεχνικά το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, δείχνοντας στους Άραβες μία υποτιθέμενη εξισορροπητική στάση, στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στον “Άξονα του Κακού” (Ιράν , Τουρκία και Ρωσία) να διαμορφώνει συνθήκες πίεσης στον αραβικό Κόσμο.

Αυτό γίνεται άλλωστε φανερό, καθώς όπως πληροφορούμαστε από ισραηλινά μέσα, Άραβες διαμεσολαβητές μεταφέρουν τη θέση ότι οι συνομιλίες που ξεκινούν εκ νέου σε λίγα 24ωρα στο Κάιρο, θα πέσουν στο κενό, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς απαιτούν την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από το διάδρομο Νετζαρίμ, νοτίως της Γάζας που ενώνει την ευρύτερη περιοχή με την Αίγυπτο. Όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι το πέρασμα αυτό στο οποίο βρέθηκαν τα περισσότερα λαγούμια των τρομοκρατών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για μεταφορά οπλισμού από τους συνδέσμους τους, που διατηρούν στην Αίγυπτο.

Την Τρίτη, ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημόσια τοποθέτησή του διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν την μακροχρόνια κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ και εν προκειμένω η Κυβέρνηση Μπάιντεν εάν υφίστατο η επιδίωξη  να τερματιστεί όλο αυτό θα μπορούσε ήδη να το πράξει από την επόμενη ημέρα της τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.

Και το ερώτημα είναι πώς η Αμερική θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος και οι όμηροι να επιστρέψουν στην ισραηλινη εστία; Αφού η Χαμάς έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση (όπως και από την υπόλοιπη Δύση), όφειλαν να εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα στελέχη και επιβάλλοντας κυρώσεις για τα νομικά πρόσωπα της οργάνωσης, καθώς πυρήνες της δεν υφίστανται μόνο στα περιβάλλοντα της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, αλλά και στη Δύση, ενώ με αυτό το διεθνές ένταλμα σύλληψης, η Αμερική θα έφερε την Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) απέναντι στις ευθύνες της. Η στάση αυτή των ΗΠΑ όχι μόνο θα προκαλούσε πρόβλημα στα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που διαμένουν στη Μέση Ανατολή, καθώς με τη “συμβολή” μόνο του Ιράν κάθε άλλο παρά θα μπορούσαν να δράσουν, μια και με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης ακόμα κι αν οι Καταριανοί τους παρείχαν πολιτικό άσυλο (αφού ως γνωστόν δεν θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση), όχι μόνο θα αποδεικνυόταν ο πραγματικός ρόλος που διαδραματίζουν, αλλά θα έφερνε κι αυτούς απέναντι στις υποχρεώσεις τους ως μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι το Κατάρ ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα, το μαύρο πρόβατο μια και οι υπόλοιποι Άραβες τούς αντιλαμβάνονταν ως υπονομευτές των αξιακών αρχών του θρησκευτικού δόγματός τους που υποθάλπουν συγχρόνως την ισλαμική τρομοκρατία.Και φυσικά, νερό στο κρασί τους οι περισσότερες αραβικές χώρες έβαλαν με διαμεσολάβηση των Δυτικών (κυρίως Αμερικανών και Γάλλων).

Αντίθετα, τη δεδομένη στιγμή, όπως γίνεται γνωστό και από τις ανταποκρίσεις και τις τοποθετήσεις Αράβων αξιωματούχων, συγκεκριμένα κράτη που έχουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, εκβιάζονται και τα ίδια από την τρομοκρατική οργάνωση, προκειμένου η όλη διαδικασία να καταλήγει σε τέλμα. Και εκβιάζονται, καθώς είναι γνωστό, ότι χώρες όπως είναι η Αίγυπτος και η Ιορδανία που ειδικά η πρώτη συμμετέχει ως άμεση διαμεσολαβητρια, έχουν δεινοπαθήσει τόσο στο ιστορικό όσο και το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν τους από τις ισλαμιστικές οργανώσεις με κυριότερη αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο κύριος Μπλίνκεν ως διπλωμάτης καριέρας γνωρίζει την ακριβή ορολογία των λέξεων και για τον λόγο αυτό στη δημόσια τοποθέτησή του την Τρίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή δεν έπρεπε να κάνει το ατόπημα, λέγοντας όπως προαναφέραμε ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με μία μακροχρόνια κατοχή της Γάζας. Γιατί το Ισραήλ αυτήν την στιγμή δεν εισέβαλε σε ένα έδαφος αντιβαίνοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, πολλώ δε μάλλον σε ένα έδαφος που με πραξικοπηματικό τρόπο απεξαρτήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή το 2008, αλλά αντίθετα το Ισραήλ αμύνεται νομιμότητα. Οπότε, σε ποια κατοχή αναφερόταν ο κ. Μπλίνκεν; Για να υπάρχει κατοχή, προηγουμένως πρέπει να υπάρξει εισβολή και εισβολή εν προκειμένω δεν υπάρχει.

Και στο κάτω κάτω, οι μόνοι που έχουν το “δικαίωμα δια να ομιλούν” και να καθορίζουν τα γεγονότα της επόμενης ημέρας από τη λήξη του πολέμου είναι Ισραήλ και Άραβες. Εκτός εάν όταν η Αμερική αναφέρεται στην έννοια της τρομοκρατίας χρησιμοποιεί τη διγλωσσία, ώστε να διαμορφώνει τα πράγματα σύμφωνα με το συμφέρον της αφενός, αφετέρου οι ΗΠΑ με τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν τη δεδομένη στιγμή που η Χαμάς δημιουργεί για μία ακόμη φορά πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, να εγγυηθούν για το γεωγραφικό πέρασμα για το οποίο προβάλλει προσκόμματα. Εάν ο IDF απομακρύνει τα στελέχη του που ελέγχουν το συγκεκριμένο διάδρομο, είναι σαν να επιδιώκει το ίδιο το Ισραήλ να αυτοκτονήσει. Με το να εγγυηθούν ένα Κράτος και ένα διεθνής φορέας για τη Νετζαρίμ, αυτομάτως θα βοηθήσουν και τα εκβιαζόμενα αραβικά κράτη από τη Χαμάς να συνεχίσουν με ηρεμία το διαμεσολαβητικό ρόλο τους.

*Άννα Κωνσταντινίδου , Ιστορικός -Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Διδάσκουσα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ